Otkucaj srca

HELLP sindrom u trudnoći

HELLP sindrom je rijetka, no ozbiljna komplikacija trudnoće s potencijalno smrtonosnim ishodom za majku i dijete. Obično se smatra inačicom preeklampsije – poremećaja specifičnog za trudnoću kojeg karakterizira povišeni krvni tlak te nalaz proteina u mokraći. Međutim, može nastati i kao zaseban poremećaj. HELLP sindrom najčešće nastaje tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, međutim može se razviti i nakon porođaja.

Unatoč relativno niskoj učestalosti HELLP sindroma, posljedice mogu biti teške i za majku i za plod, što čini ovu temu vrlo važnom.

HELLP sindrom

Što je to HELLP sindrom?

HELLP sindrom u trudnoći jest težak poremećaj koji najčešće nastaje kao komplikacija preeklampsije, no može postojati i kao zaseban entitet.

HELLP sindrom jest akronim koji nosi naziv prema svojim obilježjima:

H (engl. hemolysis) – hemoliza (razaranje eritrocita –  crvenih krvnih stanica)

EL (engl. elevated liver enzymes) – povišene vrijednosti jetrenih enzima

LP (engl. low platelet count) – smanjene vrijednosti trombocita (krvnih stanica koje sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi)

Prema Tennessee klasifikaciji, koja se temelji na broju pokazatelja koji su prisutni, razlikujemo parcijalni HELLP sindrom (prisutna jedna ili dvije abnormalnosti u krvnoj slici) te kompletni (prisutne su sve 3 abnormalnosti) HELLP sindrom.

Zašto nastaje HELLP sindrom?

Točan uzrok nastanka HELLP sindroma još uvijek nije u cijelosti razjašnjen.

Smatra se da HELLP sindrom kod trudnica nastaje zbog poremećaja prokrvljenosti posteljice, što pokreće kaskadu reakcija – pretjeranu aktivaciju imunološkog sustava, trombocita i endotela krvnih žila, koja rezultira oštećenjem ciljnog organa – jetre.

Povećanom riziku nastanka HELLP sindroma izložene su žene koje:

 • imaju preeklampsiju ili eklampsiju tijekom trudnoće
 • su imale prethodnu trudnoću s HELLP sindromom
 • imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu HELLP sindroma (majka ili sestra s HELLP sindromom)

Koji su simptomi HELLP sindroma?

Simptomi i znakovi HELLP sindroma mogu biti raznoliki.

 • epigastrična bol (bol u području gornjeg i središnjeg dijela trbušne šupljine) i/ili bol pod desnim rebrenim lukom
 • osjećaj opće slabosti
 • mučnina, povraćanje
 • glavobolja koja ne prolazi
 • kratkoća daha, otežano disanje ili hvatanje zraka
 • smetnje vida (zamagljen vid)
 • otekline (edemi), osobito lica i ruku
 • povišeni krvni tlak
 • proteini u mokraći
 • abnormalnosti u laboratorijskim nalazima krvi

Simptomi HELLP sindroma su obično najizraženiji noću.

Zbog nespecifičnosti simptoma te sličnosti s drugim bolestima i poremećajima (gastritis, žučni kamenci i dr.), postavljanje dijagnoze HELLP sindroma često je otežano i odgođeno.

kako se postavlja dijagnoza HELLP sindroma?

Dijagnoza HELLP sindroma postavlja se na temelju prethodno opisanih simptoma i znakova, a potvrđuje na osnovi abnormalnosti laboratorijskih parametara sadržanih u nazivu sindroma (prisutnost hemolize, povišeni jetreni enzimi, smanjen broj trombociti).

U većine žena s HELLP sindromom prisutan je povišeni krvni tlak te proteini u urinu, no moguće je da isto izostane, što se događa u 10 – 20 % slučajeva.

Kako se HELLP sindrom liječi?

HELLP sindrom je životno ugrožavajući poremećaj, a jedini pravi lijek je porođaj.

Međutim, pri odluci o postupanju, u obzir se uzima gestacijska dob (tjedan trudnoće), kao i zdravstveno stanje majke i fetusa.

Dakle, liječenje HELLP sindroma započinje procjenom zdravstvenog statusa majke, stabiliziranjem trudnice i procjenom zdravstvenog statusa ploda (fetusa) kardiotokografijom (CTG) i ultrazvučnim pregledom.

U pojedinih pacijentica pristupa se poštednom liječenju, odnosno stabilizaciji abnormalnosti u vrijednostima laboratorijskih parametara, kako bi se produljila trudnoća što je više moguće.

Porođaj se prije 24. i nakon 34. tjedna gestacije obično učini hitno, a između 24. i 34. tjedna s odgodom od 48 sati kako bi se primjenom kortikosteroida povećala zrelost pluća fetusa.

Odabir načina porođaja, prirodni porođaj ili carski rez, ovisi o gestacijskoj dobi te stanju majke i ploda. Prednost se, kada god je to moguće, daje prirodnom (vaginalnom) porođaju, čak i u kontekstu HELLP sindroma.

Koje su moguće komplikacije HELLP sindroma?

Najvažnije komplikacije HELLP sindroma jesu:

 • diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK)
 • abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice
 • teško poslijeporođajno krvarenje
 • ruptura (puknuće) jetre

Zbog povećanog rizika od razvoja HELLP sindroma u narednim trudnoćama, svaka iduća trudnoća u pacijentica s prethodnim HELLP sindromom tretira se kao visokorizična trudnoća.

Literatura:

1. Preeclampsia Foundation. What is HELLP syndrome?

2. PubMed. HELLP syndrome

3. Cleveland Clinic. HELLP syndrome – What are the symptoms?

4. Medscape. HELLP syndrome

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top