Otkucaj srca

Kontakt „koža na kožu“ nakon rođenja

Kontakt „koža na kožu“ (engl. skin-to-skin contact) nakon rođenja djeteta vrlo je važan trenutak za dijete, no i za majku. Ovaj kontakt poželjno je ostvariti neposredno nakon porođaja, tijekom “zlatnog sata”, polaganjem djeteta na gola prsa majke.

Što je to “zlatni sat” i zašto je važan, pročitajte u nastavku teksta.

kontakt koža na kožu

Što je to „zlatni sat“?

Terminzlatni sat“ (od engl. golden hour) podrazumijeva neprekinuti fizički kontakt „koža na kožu“ između majke i novorođenčeta odmah nakon porođaja, u trajanju od jednog sata.

Zašto je važan rani kontakt „koža na kožu“ nakon rođenja?

Rani kontakt „koža na kožu“ u prvom satu nakon rođenja vrlo je važan i povezan s mnogobrojnim dobrobitima po zdravlje majke i djeteta, što su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja. Ovaj intimni trenutak neizostavan je za ostvarivanje emocionalne povezanosti, uspješan početak dojenja, oblikovanje imuniteta novorođenčeta, kao i bržeg oporavka majke.

Ako majka iz određenih razloga ne može uspostaviti kontakt s djetetom neposredno nakon rođenja, tu ulogu može preuzeti otac.

Dobrobiti kontakta „koža na kožu“ nakon rođenja

Osim što potiče stvaranje čvrste veze između majke i djeteta, rani „kontakt na kožu“ povezan je i sa sljedećim dobrobitima.

Dobrobiti za novorođenče

1. regulacija tjelesne temperature, disanja i otkucaja srca

Rani kontakt „koža na kožu“ pomaže u održavanju optimalne tjelesne temperature, regulaciji disanja te otkucaja srca novorođenčeta.

2. smanjenje stresa od porođaja

Neposredna bliskost majke, odmah po rođenju, pridonosi smanjenju stresa od porođaja.

3. potiče uspostavu dojenja

„Zlatni sat“ važan je i za lakšu uspostavu dojenja.

4. oblikovanje imuniteta

Neposredni kontakt „koža na kožu“ nakon porođaja podržava razvoj imunološkog sustava novorođenčeta.

Naime, polaganje djeteta na gola prsa majke neposredno nakon porođaja omogućuje početnu kolonizaciju djetetove kože mikrobiotom majke, što ga štiti od infekcija. Nadalje, uspostavom prvog podoja novorođenče dobiva vrijedna protutijela koja osnažuju njegov imunološki sustav.

Dobrobiti za majku

1. stimulacija otpuštanja hormona oksitocina

Rani kontakt „koža na kožu“ u majke potiče otpuštanje oksitocina koji ima važnu ulogu u procesu povezivanja između majke i novorođenčeta.

2. uspješniji početak i nastavak dojenja

Rani kontakt „koža na kožu“ neprocjenjivo je važan i vrlo intiman trenutak između djeteta i majke koji, osim što doprinosi stvaranju posebne povezanosti, omogućuje uspješniji početak, a kasnije i nastavak dojenja.

3. brži oporavak

Rani kontakt majke i novorođenčeta pridonosi bržem fizičkom i psihičkom oporavku majke.

Zaključak

Važnost ranog skin-to-skin kontakta majke i novorođenčeta ne može se dovoljno naglasiti. Ovaj osjetljiv i jedinstven trenutak povezuje se s nizom vitalnih prednosti i za majku i za novorođenče.

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top