Otkucaj srca

Policistični jajnici – mogu li biti uzrokom neplodnosti?

Sindrom policističnih jajnika (engl. polycystic ovary syndrome, PCOS) je najčešći hormonski poremećaj u žena reproduktivne dobi. Obilježen je poremećajima menstruacijskog ciklusa (neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom), povišenom razinom muških spolnih hormona (androgena) i policističnim izgledom jajnika. Vrlo je često udružen s debljinom i inzulinskom rezistencijom.

Policistični jajnici jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti u žena.

sindrom policističnih jajnika

Što je sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj u žena reproduktivne dobi (zahvaća oko 10 % žena) koji najčešće nastaje zbog prekomjerne proizvodnje muških spolnih hormonaandrogena.

Karakteriziran je poremećajem ovulacije (do ovulacije dolazi rijetko ili uopće ne dolazi) i promijenjenim izgledom jajnika – jajnici su povećani i/ili ispunjeni brojnim cistama (folikulima).

Žene s policističnim jajnicima pod povećanim su rizikom obolijevanja od brojnih drugih zdravstvenih stanja.

Zašto nastaju policistični jajnici?

Točan uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika nije poznat. Međutim, smatra se da važnu ulogu u nastanku bolesti imaju sljedeći čimbenici:

1. obiteljska predispozicija

2. prekomjerna količina muških spolnih hormona (višak androgena)

Tijekom normalnog procesa ovulacije, dominantni (vodeći) folikul (folikul koji dominira u rastu i razvoju) puca te se iz njega oslobađa zrela jajna stanica. U žena sa sindromom policističnih jajnika, povećana količina androgenih hormona dovodi do pretjeranog rasta malih folikula jajnika te zastoja u rastu i sazrijevanju folikula, što rezultira poremećajem ovulacije, odnosno oligoanovulacijom (ovulacija dolazi rijetko) ili anovulacijom (izostankom ovulacije) i policističnim izgledom jajnika.

3. inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija podrazumijeva smanjenje osjetljivosti tkiva na učinak inzulina – hormona koji regulira razinu glukoze (šećera) u krvi. Posljedično povećanje razine inzulina u cirkulaciji potiče jajnike na proizvodnju i izlučivanje androgena. Androgeni pak potiču proizvodnju inzulina čime se stvara začarani krug. Naime, unatoč neosjetljivosti tkiva na učinke inzulina u metabolizmu glukoze, jajnici, paradoksalno, pokazuju osjetljivost na inzulin, što pridonosi njihovoj disfunkciji.

Pretilost je glavni uzrok inzulinske rezistencije.

4. prisutnost kronične upale niskog stupnja u organizmu

Koji su simptomi i znakovi sindroma policističnih jajnika?

 • poremećaji menstruacijskog ciklusa (neredovite menstruacije ili njihov potpuni izostanak)
 • hirzutizam (prekomjerna dlakavost na mjestima koja su tipičnija za muškarce)
 • akne
 • tamne mrlje na koži
 • prekomjerna tjelesna težina ili pretilost
 • promjene raspoloženja
 • poteškoće u postizanju/ostvarivanju trudnoće

Policistični jajnici i trudnoća

Sindrom policističnih jajnika jedan je od glavnih uzroka neplodnosti u žena. Poremećaj ovulacije, odnosno menstruacijskog ciklusa otežava začeće i ostvarivanje trudnoće.

Brojne žene s policističnim jajnicima uspješno iznose trudnoću, međutim izložene su većem riziku od komplikacija u trudnoći.

Kako se postavlja dijagnoza sindroma policističnih jajnika?

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika postavlja se na temelju pažljivo i detaljno uzete anamneze, uključujući pojavnost istoga u obitelji, karakterističnih znakova i simptoma, krvnih laboratorijskih pretraga te ultrazvučnog pregleda jajnika.

Prema konsenzusu Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (prema engl. European Society for Human reproduction and Embriology, ESHRE) i Američkog društva za reprodukcijsku medicinu (prema engl. American Society for Reproductive Medicine, ASRM) dijagnoza sindroma policističnih jajnika (PCOS) postavlja se ako su zadovoljena/prisutna najmanje 2, od navedena 3 dijagnostička kriterija.

1. poremećaj ovulacije oligoanovulacija i/ili anovulacija s posljedičnim neredovitim (oligomenoreja) ili potpuno odsutnim mjesečnicama (amenoreja). U nekih žena s PCOS, zbog izostanka ovulacije, menstrualno krvarenje je iznimno obilno.

2. znakovi viška androgena (akne, prekomjeran rast dlaka na licu i/ili ostatku tijela) ili povišena razina androgena u krvi

3. ultrazvučni nalaz povećanih jajnika i/ili jajnika policističnog izgleda

Vađenje spolnih hormona

HORMONSKI STATUS

Određivanje vrijednosti spolnih hormona u krvi sastavni je dio dijagnostičke obrade pri sumnji na policistične jajnike. Vađenje spolnih hormona potrebno je obaviti između 3. i 5. dana ciklusa, a procjenjuje se status sljedećih hormona u krvi:

 • folikulostimulirajućeg hormona (FSH)
 • luteinizacijskog hormona (LH)
 • estrogena
 • testosterona
 • androstendiona i DHEA – S (hormoni s androgenim učinkom)

Kako bi se isključile moguće druge endokrinološke bolesti, osim spolnih hormona, određuje se i vrijednost tireotropina (TSH, hormon koji stimulira rad štitnjače) i hormona štitnjače (T3 i T4), kao i vrijednost hormona prolaktina.

Potrebno je učiniti i test opterećenja glukozom (prema engl. oral glucose tolerance test, OGTT) kako bi se utvrdilo postoji li smanjena tolerancija glukoze (šećera). Također, rade se i pretrage za provjeru razine glukoze, inzulina i masnoća u krvi.

Bolesti koje simptomima mogu oponašati sindrom policističnih jajnika:

 • bolesti štitnjače (hipertireoza, hipotireoza)
 • kongenitalna adrenalna hiperplazija
 • hiperprolaktinemija
 • Cushingov sindrom (poremećaj rada nadbubrežne žlijezde)
 • hormonski aktivni tumori jajnika ili nadbubrežne žlijezde koji izlučuju androgene
 • primjena određenih lijekova i dr.

Kako se sindrom policističnih jajnika liječi?

Za sindrom policističnih jajnika ne postoji univerzalni lijek.

Liječenje policističnih jajnika ovisi o dobi žene, simptomima i znakovima te reprodukcijskim željama pacijentica.

Ono uključuje:

 • promjene u načinu života

Uvođenje zdrave, raznolike i uravnotežene prehrane, kao i umjerene, redovite tjelesne aktivnosti u svakodnevnu rutinu, pridonosi ne samo smanjenju/ublažavanju simptoma sindroma policističnih jajnika, već i zdravlju općenito.

 • smanjenje prekomjerne tjelesne težine (ako za to postoji potreba)

Održavanje zdrave tjelesne težine pridonosi hormonskoj ravnoteži, što pomaže u regulaciji menstruacijskog ciklusa i poboljšava plodnost, odnosno povećava mogućnost spontanog začeća.

 • liječenje lijekovima

Danas na raspolaganju imamo niz lijekova i postupaka kojima se može pomoći pacijenticama sa sindromom policističnih jajnika, uključujući hormonsko nadomjesno liječenje, liječenje intolerancije glukoze i inzulinske rezistencije za to namijenjenim lijekovima, kao i liječenje neplodnosti metodama medicinski potpomognute oplodnje (primjerice lijekovima za stimulaciju ovulacije) i dr.

Literatura:

1. PubMed. Polycystic ovarian disease

2. Johns Hopkins Medicine. Polycystic ovary syndrome (PCOS)

3. Cleveland Clinic. What are the signs of polycystic ovary syndrome (PCOS)?

4. European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). International evidence – based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome (PCOS)

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top