Otkucaj srca

Što je to “peta bolest”?

Infektivni eritem, poznat i pod nazivom „peta bolest“ jest blaga virusna osipna bolest najčešće dječje dobi. Naziv „peta bolest“ označava peto mjesto koje ova bolest zauzima u nizu zaraznih bolesti s osipom. 

Uzročnik bolest jest humani parvovirus B19. Bolest se obično pojavljuje u proljeće, sporadično ili u obliku manjih epidemija (osobito u dječjim kolektivima).

peta bolest kod djece

Što je to “peta bolest”?

„Peta bolest“, infektivni eritem ili megaleritem jest blaga, akutna zarazna bolest koja nastaje kao posljedica infekcije humanim parvovirusom B19. Bolest je obilježena krupnomrljastim osipom koji se javlja na mahove i u fazama, pretežno na licu (obrazima) i udovima. Najčešće se pojavljuje u djece predškolske i školske dobi, no može se javiti i kod odraslih.

Koji su simptomi pete bolesti?

Mnoga oboljela djeca uopće ne pokazuju znakove i simptome bolesti.

Inkubacija, odnosno vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti u organizam do pojave simptoma bolesti, traje 1 do 2 tjedna. Bolest je bifazičnog tijeka.

Prva faza obično započinje blago povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, glavoboljom, sekrecijom iz nosa, smanjenim apetitom i općenito lošim osjećanjem. Nakon razdoblja od nekoliko dana bez simptoma, slijedi druga faza bolesti, obilježena pojavom osipa.

Osip tipično prolazi kroz 3 razvojna stadija.

1. stadij – crvenilo (izraženo rumenilo) obraza

2. stadij – nakon 1 do 2 dana, crveni osip izbija po cijelome tijelu, izuzev dlanova i tabana

3. stadij – osip se povlači s trupa, a zaostaje na udovima

Kožne promjene šire se i spajaju, osip u sredini blijedi, a rub zaostaje i razvija se karakterističan crtež poput mreže (tzv. čipkasti osip) ili zemljopisne karte.

Bolest i pripadajući osip traje 5 do 10 dana. Nakon preboljene bolesti, imunost je doživotna.

Kako se peta osipna bolest prenosi?

„Peta bolest“ prenosi se s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem te putem krvi (transfuzijom). Također, postoji i mogućnost transplacentarnog prijenosa, odnosno prijenosa virusa sa majke na dijete putem placente (posteljice).

Peta bolest u trudnoći

Kao što smo prethodno spomenuli, infekcija parvovirusom B19 može se prenijeti i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće. Peta bolest trudnice može rezultirati mrtvorođenjem, teškom anemijom ili fetalnim hidropsom, odnosno nakupljanjem tekućine u fetusu (plodu).

Međutim, bez obzira na infekciju, većina trudnica ima potpuno uredan tijek trudnoće, bez posljedica po dijete.

Kako se peta bolest liječi?

Specifičnog antivirusnog lijeka protiv humanog parvovirusa B19 nema. U inače zdrave djece, liječenje pete bolesti je simptomatsko i uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, laganu prehranu te snižavanje tjelesne temperature.

Cjepivo protiv humanog parvovirusa B19 ne postoji.

Koje su moguće komplikacije pete bolesti?

Peta bolest kod djece obično je blaga, samoograničavajuća bolest. Komplikacije bolesti su rijetke, a očituju se u obliku teških neuroloških oštećenja i ispada.

Literatura:

1. Tešović G. Parvovirus B19

2. Cleveland Clinic. Fifth disease

3. MSD MANUAL. Erythema infectiosum

4. CDC. Pregnancy and Fifth disease

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top