Otkucaj srca

Test za trudnoću – kada ga napraviti?

Test za trudnoću jednostavan je način utvrđivanja trudnoće u žena. Testovi na trudnoću rade na principu detektiranja humanog korionskog gonadotropina – hormona kojeg vaše tijelo proizvodi tijekom trudnoće, u krvi ili urinu.  

Testovi na trudnoću, ako su pravilno izvedeni, pružaju čak 99 % – tnu sigurnost.

test za trudnoću

Što je humani korionski gonadotropin i koja je njegova uloga?

Humani korionski gonadotropin (engl. human chorionic gonadotropin) ili β – hCG, poznat i pod nazivom „hormon trudnoće“ jest važan hormon koji podupire trudnoću.

Razine hCG – a mogu uvelike varirati između žena s normalnom trudnoćom. Tipično koncentracije hCG – a u krvi i urinu eksponencijalno rastu u prvom tromjesečju trudnoće, udvostručujući se svaka 24 sata tijekom prvih 8 tjedana. Vrhunac je obično oko 10. tjedna trudnoće, nakon čega se razine hCG – a smanjuju do otprilike 16. tjedna trudnoće, gdje ostaju prilično konstantne do termina porođaja.

Mjerenjem razine hCG – a, vašem izabranom liječniku, omogućen je vrijedan uvid u vašu trudnoću, kao i potencijalne poteškoće.

Vrste testova za trudnoću

Test za trudnoću moguće je učiniti iz uzorka urina i/ili krvi. Test na trudnoću iz uzorka urina obično se radi kod kuće, međutim isti je moguće napraviti i u ordinaciji vašeg liječnika.

1. test na trudnoću iz uzorka urina

Kućni test na trudnoću namijenjen je ranom otkrivanju trudnoće iz uzorka urina.

Kućni testovi za trudnoću brzi su i jednostavni za upotrebu te omogućuju pouzdano utvrđivanje trudnoće u intimi vlastitog doma. Ova vrsta testa dostupna je bez recepta, u slobodnoj prodaji u ljekarni ili drogerijskim trgovinama.

Budući da su praktični za samostalnu upotrebu te cjenovno prihvatljiviji, kućni testovi za trudnoću češće se koriste.  

2. test na trudnoću iz uzorka krvi

Test na trudnoću iz krvi moguće je obaviti u ordinaciji izabranog liječnika ili laboratoriju.

Određivanje beta hCG – a iz uzorka krvi jest pouzdanija metoda utvrđivanja trudnoće.

Kada najranije napraviti test za trudnoću?

Kućni test na trudnoću najbolje je napraviti nakon izostanka mjesečnice, iz uzorka prvog jutarnjeg urina, budući da je tada najviša koncentracija beta hCG – a.

Izostanak mjesečnice jedan od prvih znakova zbog kojih žena posumnja na trudnoću, no ponekad istom prethode neki drugi simptomi koji mogu ukazivati na ranu trudnoću, o čemu više pročitajte na linku.

pozitivan test za trudnoću

Kako se izvodi kućni test na trudnoću?

Prije upotrebe kućnog testa na trudnoću, iznimno je važno pažljivo pročitati upute proizvođača priložene u pakiranju, uključujući opis postupka, način očitavanja rezultata te datum valjanosti samog testa.

Test na trudnoću iz uzorka urina u pravilu se izvodi mokrenjem izravno na test trakicu ili umakanjem test trakice u jednokratnu čašicu u koju ste se prethodno pomokrile.

Značenje rezultata testa za trudnoću

Pozitivan test na trudnoću

Različiti testovi na trudnoću pokazuju pozitivan rezultat na svoj jedinstven način.

Pozitivan rezultat testa na trudnoću može biti prikazan u obliku dvostruke okomite crte, plusa ili čak riječi („trudnoća“). Najčešće, pozitivan test na trudnoću pokazuje tamnu kontrolnu crtu, uz drugu svjetliju koja će se pojaviti nakon kontakta testa s mlazom urina ili umakanja istog u čašicu s mokraćom.

Za dobivanje rezultata obično je potrebno pričekati nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ovisno o uputama proizvođača.

Pozitivan rezultat testa na trudnoću znači da ste trudni. Čestitamo!

Iznimno rijetko, test na trudnoću može pokazati lažno pozitivan rezultat. Isti može nastati kao posljedica nedavne trudnoće (nakon pobačaja, nedavnog porođaja ili prekida trudnoće), kao i određenih lijekova poput lijekova za smirenje, antikonvulzivnih lijekova, lijekova za liječenje neplodnosti, ili zdravstvenih stanja (cista na jajniku, bolesti bubrega, molarna trudnoća, određene vrste karcinoma i dr.)

Negativan test na trudnoću

Negativan rezultat testa na trudnoću obilježava postojanje samo jedne, kontrolne crte, minusa ili riječi („nije trudnoća“). Ponekad, rezultat testa na trudnoću može biti lažno negativan. Naime, učinite li test na trudnoću prerano, odnosno u vrijeme kada razina beta hCG – a još uvijek nije dovoljno visoka da bi je test detektirao, rezultat može biti lažno negativan.

Što nakon pozitivnog testa na trudnoću?

Pozitivan test na trudnoću gotovo sigurno znači trudnoću. Međutim, isti ne može utvrditi radi li se o urednoj trudnoći, odnosno trudnoći u maternici, izvanmaterničnoj (ektopičnoj) trudnoći ili pak patološkoj trudnoći. Stoga, nakon šest tjedana od prvog dana vaše posljednje mjesečnice potrebno je obaviti pregled i ultrazvuk kod izabranog ginekologa.

Literatura:

1. MedlinePlus. Pregnancy test

2. Cleveland Clinic. Pregnancy tests

3. PubMed. Human chorionic gonadotropin

4. Mayo Clinic. Home pregnancy tests: Can you trust the results?

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top