Otkucaj srca

Vodene kozice – kako ih prepoznati?

Vodene kozice, poznate i pod nazivom varičele, su vrlo zarazna, blaga osipna bolest dječje dobi koja nastaje kao posljedica infekcije Varicella zoster virusom (VZV). Bolest je obilježena pojavom osipa na koži te sluznici usta i ždrijela, uz izraženi svrbež kože.

Što su to vodene kozice?

Vodene kozice ili varičele (lat. varicella) akutna su zarazna, dječja osipna bolest uzrokovana Varicella zoster virusom (VZV), koji pripada obitelji herpesvirusa. Vodene kozice su bolest koja se isključivo javlja u čovjeka, te je jedino čovjek izvor same zaraze. Do prvog kontakta osobe s VZV – om obično dolazi u djetinjstvu (primarna infekcija), rijetko u odraslih, i približno 90 % djece bude inficirano do 13. godine života.

Nakon primarne infekcije, virus trajno ostaje u organizmu u pritajenom stanju. Do reaktivacije virusa obično dolazi u starijih ili u imunokompromitiranih osoba (osoba s oslabljenim imunološkim sustavom), ali može zahvatiti sve dobne skupine. Klinička manifestacija reaktivacije VZV – a naziva se herpes zoster.

Kako možemo prepoznati vodene kozice kod djece?

Nakon inkubacije (vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti u organizam, do pojave simptoma bolesti) od 10 do 14 dana, prvi vidljivi znak vodenih kozica je obično osip po koži. Osip se isprva pojavljuje u obliku mrlja (makule), koje se ubrzo pretvaraju u mala izbočenja (papule), slijedi pojava mjehurića pa kraste koje otpadnu 1 – 2 tjedna od početka infekcije. Kožne promjene počinju na trupu i licu, nakon čega se šire na ostale dijelove tijela. Mogu zahvatiti i sluznicu usta, ždrijela, genitalnih organa, mokraćne cijevi i spojnica.

Jedan do dva dana prije pojave osipa, mogu se pojaviti i sljedeći znakovi i simptomi:

 • povišena tjelesna temperatura (vodene kozice često prati povišena tjelesna temperatura koja može prethoditi osipu ili se razviti istovremeno)
 • slabost
 • malaksalost
 • gubitak teka
 • glavobolja

Simptomi vodenih kozica kod djece obično se povlače unutar dva tjedna, uz odgovarajuće higijenske mjere.

Zahvaćene osobe zarazne su 48 sati prije pojave osipa i 4 – 5 dana nakon pojave krasta.

vodene kozice temperatura

Kako se prenose i koliko traju vodene kozice?

Vodene kozice prenose se kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe i kontaktom sa sadržajem kožnih promjena.

Vodene kozice traju od 7 do 14 dana. Nakon preboljene bolesti, imunost je doživotna.

Vodene kozice kod odraslih

Za razliku od djece, zbog zrelosti imunološkog sustava, tijekom primarne infekcije, teži oblici bolesti i opsežnija oštećenja stanica, pojavljuju se u odraslih osoba.

Vodene kozice u trudnoći

U žena koje planiraju trudnoću, a nisu preboljele vodene kozice, odnosno nemaju zaštitna protutijela, preporučljivo je cijepiti se protiv vodenih kozica. Naime, oboljenje tijekom trudnoće može uzrokovati teška prirođena oštećenja ploda (abnormalnosti mozga, očiju, kože i ekstremiteta), što nazivamo kongenitalnim varičela sindromom (prema engl. congenital varicella syndrome – CVS).

Liječenje vodenih kozica

U inače zdrave djece najčešće je dovoljno samo simptomatsko liječenje. Ono uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine, ublažavanje svrbeža, snižavanje tjelesne temperature te održavanje higijene u svrhu prevencije sekundarnih (naknadno pridruženih) infekcija kože.

Ublažavanje svrbeža kod vodenih kozica

Budući da svrbež tijekom vodenih kozica može biti vrlo jak, isti pokušajte ublažiti pripremanjem tople kupke u koju ste prethodno dodali blagu otopinu hipermangana (kalijeva permanganata), sodu bikarbonu ili koloidnu zobenu kašu. Nakon kupke, posušite kožu djeteta mekanim ručnikom laganim dodirom, bez trljanja. Valja istaknuti da kupke u hipermanganu nisu prikladne za suhu kožu, a osobito ih treba izbjegavati u djece s atopijskim dermatitisom.

U djece s vodenim kozicama preporučuje se tuširanje do tri puta dnevno, budući da isto pridonosi rashlađivanju kože i posljedično ublažavanju svrbeža. Tijekom tuširanja koristite blage proizvode za njegu dječje kože, bez sapuna. Nakon tuširanja, kožu djeteta posušite laganim tapkanjem.

Za ublažavanje svrbeža, najbolje je koristiti blage pripravke (u obliku krema, losiona i sl.) koji se nanose lokalno i koji neće naštetiti ionako osjetljivoj i tankoj koži djeteta. Najčešće su to pripravci s bogatim sastojcima koji umiruju i smanjuju svrbež (kalamin, glicin, aloe vera, kamilica i dr.). Po potrebi, manjem djetetu možete staviti i pamučne rukavice.

U svrhu sprječavanja sekundarnih bakterijskih infekcija kože, održavajte nokte svog djeteta uredno podrezanima.

Nadalje, pobrinite se da odjeća, predmeti i prostor u kojem dijete boravi budu čisti.

Snižavanje tjelesne temperature

Za snižavanje tjelesne temperature, preporučuje se primjena paracetamola. Izbjegavajte upotrebu acetilsalicilne kiseline, budući da se ista povezuje s rizikom nastanka Reyeovog sindroma – ozbiljnog poremećaja obilježenog oštećenjem mozga i jetre.

Također, prema preporuci Američke akademije za dermatologiju (engl. American Academy of Dermatology – AAD), u djece s vodenim kozicama, potrebno je izbjegavati primjenu ibuprofena zbog povezanosti sa životno ugrožavajućim infekcijama kože.

Upotreba antivirusnih lijekova preporučuje se u djece starije od 12 godina i djece s pridruženim bolestima (srčane greške, plućne bolesti, bubrežno zatajenje, atopijski dermatitis itd.), kao i u adolescenata te odraslih osoba (uključujući trudnice), zbog često ozbiljnijeg tijeka bolesti.

Koje su moguće komplikacije vodenih kozica?

Vodene kozice su obično blaga, samoograničavajuća bolest. Međutim, ponekad mogu nastupiti komplikacije koje su raznolike, a neke od njih navodimo u nastavku.

 • sekundarna bakterijska infekcija kože
 • dehidracija
 • upala pluća
 • encefalitis (upala mozga)
 • Reyeov sindrom
 • sepsa i dr.

Može li se spriječiti obolijevanje od vodenih kozica?

Kao što smo spomenuli prethodno u tekstu, vodene kozice su vrlo zarazna bolest koja se brzo prenosi unutar osjetljive populacije (djeca, imunokompromitirane odrasle osobe). Stoga, oboljele je potrebno izolirati, te provoditi opće dezinfekcijske mjere. Međutim, najučinkovitija preventivna mjera jest cijepljenje.

U Hrvatskoj cjepivo protiv vodenih kozica nije u redovnom kalendaru cijepljenja, ali je dostupno. Preporučuje se imunokompromitiranim osobama, ženama koje planiraju trudnoću, a nisu preboljele VZV infekciju te starijima od 60 godina u svrhu prevencije herpes zoster infekcije.

Literatura:

1. Kalenić S. i suradnici. Medicinska mikrobiologija

2. Mayo Clinic. Chickenpox

3. CDC. Chickenpox (Varicella): Signs and Symptoms

4. Cleveland Clinic. Chickenpox: Symptoms & Causes

5. American Academy of Dermatology. How to care for a child with chickenpox

6. PubMed. Congenital Varicella Syndrome

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top