Otkucaj srca

Vodič za samopregled dojki

Samopregled dojki važan je pomoćni alat u ranom otkrivanju raka dojke.

Ovaj jednostavan postupak omogućuje ženama aktivno sudjelovanje u očuvanju zdravlja dojki, zbog čega ga je važno pravilno i redovito provoditi.

samopregled dojke

Kada započeti sa samopregledom dojki?

Samopregled dojki je vještina koja se uči s vremenom. Upravo zbog toga, s redovitim samopregledom dojki poželjno je započeti već od dvadesete godine života, kako biste se upoznali s normalnom građom vaših dojki te pravovremeno uočili eventualne promjene.

Kada je najbolje provoditi samopregled dojki?

Samopregled dojki potrebno je provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme.

Optimalno vrijeme za izvođenje samopregleda dojki je između petog i desetog dana od prvog dana mjesečnice, budući da su dojke tada najmekše i najmanje osjetljive na bol.

Ženama u menopauzi (koje više nemaju mjesečnicu) preporučuje se odrediti dan u mjesecu kada će učiniti samopregled dojki.

Postupak samopregleda dojki

Samopregled dojki podrazumijeva promatranje i opipavanje tkiva dojki.

Postupak samopregleda promatranjem dojki

Samopregled dojki treba započeti promatranjem dojki ispred ogledala, u dobro osvijetljenoj prostoriji kako bi se lakše uočile eventualne promjene.

1. stanite uspravno ispred ogledala i pažljivo promotrite dojke, sprijeda i s obje strane. Tijekom ovog postupka obratite pozornost na bilo kakvu promjenu u veličini, obliku i boji.

2. podignite ruke iznad glave te gurnite ramena prema naprijed. Ponovno promotrite ima li na dojkama bilo kakvih promjena te obratite pozornost na pomičnost dojki, odnosno odižu li se dojke simetrično.

3. stavite ruke na bokove i lagano se nagnite prema naprijed te promatrajte isto.

Postupak samopregleda opipavanjem dojki

Opipavanje dojki može se izvoditi u stojećem, sjedećem, ili pak ležećem položaju, a pregled svake dojke provodi se suprotnom rukom. Dakle, za pregled lijeve dojke koristite desnu ruku, uz podignutu lijevu ruku iznad glave i obrnuto.

Opipavanje dojki u stojećem ili sjedećem položaju

Opipavanje dojki u stojećem položaju preporučuje se izvoditi tijekom tuširanja, kako bi se poboljšao doticaj između jagodica prstiju i kože dojki.

Započnite s gornjom vanjskom stranom dojke te kružnim pokretima opipavajte dojku do polazišne točke, a potom na isti način i pripadajuću pazušnu jamu. Pritisak neka najprije bude nježan i površinski, a potom snažniji i dublji. Opipavanje tkiva dojke vršite jagodicama tri susjedna prsta (kažiprst, srednjak i prstenjak). S ciljem zahvaćanja veće površine tkiva dojke, jagodice prstiju neka budu spojene. Samopregled dojki završite nježnim pritiskom bradavice (palcem i kažiprstom) kako biste provjerili postojanje iscjetka.

Postupak ponovite i na suprotnoj dojci i pazušnoj jami.

Opipavanje dojki u ležećem položaju

Tijekom samopregleda u ležećem položaju, ispod lijeve lopatice stavite savijeni ručnik ili tanki jastuk, podignite lijevu ruku iznad glave te kružnim pokretima desne ruke opipavajte cijelu površinu lijeve dojke, na prethodno opisan način.

Ponovite postupak i na desnoj dojci.

Važno je naglasiti da je samopregled dojki dopuna, a ne zamjena za redovite specijalističke preglede, ultrazvuk ili mamografiju dojki!

Kada se obratiti liječniku?

Uočite li bilo koji od navedenih znakova upozorenja, odmah se obratite izabranom liječniku.

  • kvržica u dojci
  • zadebljanje u tkivu dojke
  • ubrzano i nesimetrično povećanje jedne dojke
  • promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože)
  • uvlačenje bradavice
  • iscjedak iz bradavice (krvav ili sukrvav, tamnije obojen)

Zaključak

U kombinaciji s redovitim ultrazvučnim i mamografskim pregledima, samopregled dojki je važan i vrlo koristan alat u ranom otkrivanju zloćudnih promjena na dojci. Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi značajno povećava mogućnost izlječenja.

Neka vam samopregled dojki postane navika!

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top