Planiranje obroka vještina je koja se uči postepeno i može značajno pomoći u nošenju sa svakodnevnim obavezama ubrzanog načina života.
Između posla, obitelji, obaveza i vlastitih potreba, kuhinja često ispadne zadnja stavka na popisu, iako smo svjesni koliko je pravilna prehrana važna. Međutim, uz nekoliko jednostavnih savjeta planiranje obroka može postati lakše.

Kako uspješno planirati obroke?
U nastavku pročitajte 5 savjeta za uspješno planiranje obroka te olakšajte svoju svakodnevicu.
1. Popis uvijek omiljenih jela
Kada krenemo planirati, često upadnemo u zamku da recepti iz tjedna u tjedan trebaju biti stalno novi. Međutim, nije potrebno kuhati nešto novo svaki dan. Zapravo, većina ljudi tijekom godine koristi 15 – 20 jela na koja se vraća iznova i iznova.
Dakle, prvi korak za planiranje obroka s lakoćom je sastaviti popis omiljenih obroka – onih koje volimo, koje znamo napraviti i koje većina obitelji odobrava.
Iz tog popisa kasnije je jednostavno odabrati što će se kuhati sljedeći tjedan, a 1 – 2 puta tjedno može se isprobati novi recept. Ako zadovolji standarde, i on se može dodati na popis.
2. Planirajte oko sezona i dostupnosti
Sezonsko voće i povrće, osim cjenovno povoljnije, sočnije je i bogatije nutrijentima. Kada ponestane ideja, korisno je osloniti se na ono što priroda trenutačno nudi. To ne samo da čini planiranje lakšim, nego i financijski pametnijim.
3. Priprema unaprijed zlata vrijedi!
Ručak obično pripremamo nakon što se vratimo s posla. Umorni i gladni. Kako bi taj trenutak bio što lagodniji, možemo se osloniti na pripremu unaprijed.
Pripremiti se mogu cijela jela pa čuvati u hladnjaku 3 – 4 dana ili zamrznuti, a pripremiti se mogu i sastojci. Primjerice, vikendom nakon nabavke oguliti mrkve, oprati salatu, skuhati heljdu ili pripremiti marinadu za meso. Bitno je pronaći proces koji funkcionira, što ne mora biti onaj prvi kojega isprobamo.
4. Cilj nije savršenstvo, već napredak!
Nema plana koji je savršen i kojega se možemo uvijek pridržavati 100 % – tno. Kada se svakodnevica naglo promijeni, primjerice uslijed bolesti ili obaveze koja je iskrsnula, ne možemo ni očekivati da će sve isplanirano ostati isto.
Plan je poput štake koja pruža podršku, a ne poput trake za trčanje čijem se tempu trebamo prilagoditi. Treba procijeniti zašto nešto ne funkcionira i, ako je to moguće, prilagoditi sljedeći tjedan.
5. Obitelj je važan dio procesa
Planiranje i kuhanje često padne na jednu osobu u kućanstvu. Međutim, ne mora biti tako. Neka svi ukućani doprinesu svojim idejama. Može postojati i posebna pločica na hladnjaku na koju će upisivati svoje želje.
Osim toga, djecu se može uključiti u proces miješanja, guljenja, sjeckanja, ovisno o dobi i interesima. Time kuhanje postaje zajednički doživljaj koji obogaćuje obiteljsku svakodnevicu, ali i pruža priliku za dodatno povezivanje.
Autor: Iva Dorić, magistra nutricionizma specijalizirana za planiranje prehrane i vlasnica brenda Okreni žlicu
Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.


