Otkucaj srca

Dojenje – zašto je važno?

Majčino mlijeko jedinstvena je i nezamjenjiva hrana za dojenče i svojim sastavom prilagođena je potrebama djeteta.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jest isključivo dojenje do navršenih 6 mjeseci života, a zatim nastavak dojenja uz postupno uvođenje dohrane sve do navršene druge godine života, a ako majka i dijete žele, i duže.

Isključivo dojenje podrazumijeva prehranu isključivo majčinim mlijekom, uz eventualni dodatak vitaminskih pripravaka propisanih od strane liječnika, a bez dodavanja drugih tekućina (uključujući i vodu) ili hrane.

dojenje

Proces stvaranja majčinog mlijeka

Majčino mlijeko je proizvod mliječnih žlijezda dojke.

Stvaranje mlijeka započinje već od 12. do 16. tjedna trudnoće, no aktivnija proizvodnja i izlučivanje veće količine mlijeka nastupa nakon porođaja i pod utjecajem je hormona – prolaktina i oksitocina, kao i učestalog stimuliranja bradavice dojke učestalim sisanjem.

Prolaktin potiče proizvodnju mlijeka, dok oksitocin omogućuje otpuštanje mlijeka iz dojke majke.

Kada započeti s dojenjem?

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) s dojenjem je potrebno započeti što je ranije moguće, najbolje unutar prvog sata nakon porođaja.

Dojenje je vještina koja iziskuje puno strpljenja, a ujedno i jedinstvena prilika za uspostavljanje povezanosti između majke i djeteta.

Istraživanja su pokazala da rani kontakt „koža na kožu“ majke i novorođenčeta nakon porođaja, osim što je neprocjenjivo važan u ostvarivanju povezanosti majke i djeteta, omogućuje i uspješniji početak dojenja.

Sastav majčinog mlijeka

Majčino mlijeko sadrži sve potrebne sastojke (masti, proteine, vitamine, minerale, majčina protutijela) za optimalan rast i razvoj djeteta tijekom prvih šest mjeseci života.

Također, valja istaknuti da majčino mlijeko nije uvijek istog sastava i omjera hranjivih tvari.

Ono se iz dana u dan potpuno prilagođava potrebama djeteta i podupire njegov nedovoljno zreo imunološki, probavni i živčani sustav.

Koje su dobrobiti dojenja?

U prvih šest mjeseci djetetova života, majčino mlijeko je jedina i najzdravija hrana koju dijete treba.

Brojne su dobrobiti dojenja na zdravlje majke i djeteta. Neke od njih navodimo u nastavku.

DOBROBITI DOJENJA ZA DIJETE

  • jača imunološki sustav
  • štiti od mnogobrojnih bolesti
  • potiče sazrijevanje probavnog trakta
  • sudjeluje u razvoju središnjeg živčanog sustava
  • potiče kognitivni razvoj djeteta

DOBROBITI DOJENJA ZA MAJKU

  • brži oporavak nakon porođaja
  • pridonosi osjećaju zadovoljstva i radosti
  • omogućuje brži povratak na tjelesnu težinu prije trudnoće
  • manji rizik za nastanak raka dojke i jajnika
  • manji rizik za nastanak osteoporoze u kasnijoj životnoj dobi

Kada se dojenje ne preporučuje?

Premda je dojenje idealan i najprirodniji oblik prehrane dojenčeta, postoje situacije kada se dojenje ne preporučuje. Jedna od njih je narušeno zdravlje majke (infekcija), kao i poremećaji koji otežavaju ili onemogućavaju dojenje (neodgovarajuća anatomija dojki, nedostatno razvijeno žljezdano tkivo dojki, mastitis i dr.). Tada, odlična alternativa je nadohrana, odnosno adaptirano mlijeko ili dojenački mliječni pripravak.

Dojenački mliječni pripravci (zamjene za majčino mlijeko) su posebni pripravci, sastavom nalik majčinom mlijeku, kako bi dojenčetu omogućili sve hranjive tvari neophodne za njegov rast i razvoj.

Literatura:

1. WHO. Breastfeeding

2. The Lancet. Breastfeeding – crucially important

3. CDC. Breastfeeding benefits

4. NHS. Benefits of breastfeeding

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top