Otkucaj srca

Trudnoća – tjedan po tjedan

Trudnoća je posebno razdoblje za svaku buduću majku. To je razdoblje razvijanja jedne stanice u novi ljudski organizam, unutar majčinog tijela. Trudnoća započinje oplodnjom (začećem), traje 280 dana, odnosno 40 tjedana i završava porođajem.

trudnoća po tjednima

PRVO TROMJESEČJE TRUDNOĆE

1. tjedan trudnoće

Prvi tjedan trudnoće zapravo je tjedan vaše zadnje menstruacije. Do stvarnog začeća dolazi otprilike četrnaest dana kasnije (u vrijeme ovulacije). Naime, budući da obično ne možemo utvrditi točan datum kada je nastupilo začeće, početak trudnoće računa se od prvog dana vaše posljednje menstruacije.

Prvi tjedan trudnoće vrijeme je u kojem se vaše tijelo priprema na moguće začeće (trudnoću).

U žena koje planiraju trudnoću preporučuje se obratiti pozornost na prehrambene navike te uzimanje prenatalnih dodataka prehrani, osobito folne kiseline kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj ploda. Također, pokušajte ograničiti uzimanje lijekova koji vam nisu neophodni.

2. tjedan trudnoće

Drugi tjedan trudnoće vrijeme je u kojem se događa ovulacija – izbacivanje zrele jajne stanice u jajovod. Ako vaš menstruacijski ciklus traje 28 dana, do ovulacije obično dolazi četrnaestog dana od početka menstruacije.

Naime, na početku svakog vašeg mjesečnog ciklusa u jajniku počinje rasti tri do deset jajnih stanica, međutim najčešće samo jedna od njih u potpunosti sazre i bude izbačena u jajovod, u kojem se događa začeće – susret jajne stanice i spermija.

Usporedo s razvojem jajne stanice, dolazi i do promjena u sluznici maternice, a sve u svrhu prihvata oplođene jajne stanice.

Postoji mogućnost izbacivanja i oplodnje više od jedne jajne stanice. Tada dolazi do nastanka blizanačke, odnosno višeplodne trudnoće.

3. tjedan trudnoće

U trećem tjednu trudnoće događa se začeće. Ako dođe do začeća, odnosno prodora spermija u jajnu stanicu, nastaje zigota – oplođena jajna stanica iz koje se razvija vaše dijete. Ovisno o tome sadrži li spermij X ili Y kromosom, dijete će biti ženskog, odnosno muškog spola.

Oplođena jajna stanica provodi nekoliko dana putujući kroz jajovod prema maternici, dijeleći se na sve više stanica. Tri dana nakon oplodnje, zametak se sastoji od 30 – ak stanica i naziva se morula (lat. morus – dud), budući da nalikuje plodu duda. Nakon toga, razvija se blastocista, nakupina stanica koja će se uskoro usaditi u sluznicu maternice. Blastocista se sastoji od unutrašnjeg dijela iz kojeg će se razviti embrij i vanjskog dijela iz kojeg će se razviti posteljica.

kalendar trudnoće

4. tjedan trudnoće

Četvrti tjedan trudnoće vrijeme je u kojem se događa implantacija – ugnježđenje zametka (embrija) u sluznicu maternice. Odmah nakon ugnježđenja blastociste u sluznicu maternice, ona počinje proizvoditi humani korionski gonadotropin (hCG) ili tzv. „hormon trudnoće“, koji se otpušta u vaš krvotok. Uslijed implantacije zametka u sluznicu maternice, koja je iznimno prokrvljena, nerijetko se pojavljuje i točkasto krvarenje („spotting“) iz rodnice. Ono je oskudno i traje kratko, svega 1 – 2 dana.

Prvi znakovi trudnoće uobičajeno se pojavljuju tijekom narednog tjedna trudnoće.

5. tjedan trudnoće

U petom tjednu trudnoće, stvaraju se osnove za razvoj organa. Pupoljci ruku i nogu su vidljivi, no ne mogu se jasno razlikovati. Počinje se oblikovati i neuralna cijev, osnova razvoja mozga i kralježnične moždine. Dolazi do stvaranja posteljice (placente) koja tijekom cijele trudnoće opskrbljuje plod kisikom i hranjivim tvarima.

Četiri tjedna nakon zadnje mjesečnice, u vašoj mokraći se može detektirati humani korionski gonadotropin (hCG), tzv. „hormon trudnoće“.

Stoga, ako tijekom ovog razdoblja napravite test na trudnoću, pokazat će pozitivan rezultat.

Tijekom ovog tjedna mogu se pojaviti prvi simptomi trudnoće.

6. tjedan trudnoće

Spoznaja da ste trudni, radostan je trenutak za vas i vašeg partnera.

Ovo je vrijeme kada vaš ginekolog, ultrazvučnim pregledom, može utvrditi trudnoću te detektirati otkucaje srca vašeg mališana.

Tijekom šestog tjedna trudnoće zametak (embrij) je zakrivljena oblika (poprima oblik slova C). Polako se naziru crte lica. Dio crijeva vašeg djeteta privremeno prodire u pupčanu vrpcu kako bi se stvorio prostor u trbuhu za razvoj drugih organa.

7. tjedan trudnoće

Sedmi tjedan trudnoće obilježen je pojavom ranih znakova trudnoće, osobito mučnine i čestog povraćanja. Grudi su osjetljive i bolne. Osim odbojnosti prema određenoj vrsti hrane, može se javiti i pretjerana osjetljivost na mirise. U nekih žena, pojačan je osjećaj umora i bez dodatnog napora, te osjećaj razdražljivosti. Razlog ovim promjenama je povišena razina progesterona kojeg još uvijek stvara žuto tijelo jajnika. Zbog intenzivnog rasta i razvoja mozga, glava ploda nesrazmjerno je velika u odnosu na ostatak tijela. Počinju se oblikovati kosti.

7 tjedan trudnoće

8. tjedan trudnoće

Organogenezastvaranje organa embrija, u punom je jeku!

Svi organski sustavi intenzivno se razvijaju. Započinje razvoj probavnog sustava i razvoj pluća. Jetra preuzima ulogu žumanjčane vreće u proizvodnji krvnih stanica vašeg djeteta. Embrij ima svoju vlastitu krvnu grupu i Rh – faktor. Tijekom ovog razdoblja, započinje razvoj pluća embrija. Polako se počinje nazirati obris lica vašeg djeteta. Napreduje i razvoj udova te dolazi do oblikovanja prstića. Spol se još ne nazire.

Umor i iscrpljenost uobičajeni su za ovo razdoblje trudnoće.

9. tjedan trudnoće

Premda ste već neko vrijeme trudni, trudnički trbuščić još uvijek nije primjetan. Tijekom ovog razdoblja, zbog visokih vrijednosti hormona trudnoće, tipične tegobe (osobito mučnine) su najčešće najizraženije. Grudi postaju punije te osjetljivije.

Od devetog tjedna trudnoće vaša beba se naziva fetusom.

Glava ploda, koja je još uvijek veća od ostatka tijela, savijena je prema sprijeda. Tijekom ovog razdoblja, oči su već vrlo razvijene, no još su uvijek razmaknute i prekrivene tankom opnom. Na glavi se uočavaju mali nosić, usta te sitne uške, a oblikuju se i osnove za zubiće. Udovi djeteta i dalje se razvijaju, osobito šake i stopala. S obzirom na to da dolazi do razvoja mišića, ultrazvučnim pregledom uočavaju se pokreti vaše bebe, no iste vi još uvijek ne možete osjetiti.  

10. tjedan trudnoće

Polako se nazire trudnički trbuščić!

Srce je u potpunosti razvijeno i sastoji se od četiri šupljine. Započinje razvoj vanjskih spolnih organa, no još uvijek se ne mogu vidjeti ultrazvučnim pregledom. Nastavlja se intenzivan razvoj mozga.

Visoke vrijednosti „hormona trudnoće“, osim što su odgovorne za rane tegobe trudnoće, imaju mnogobrojne uloge u organizmu buduće majke.

Naime, β – hCG pruža potporu žutom tijelu jajnika u proizvodnji progesterona – hormona koji održava trudnoću, ima utjecaj na štitnjaču koja povećava svoju aktivnost za čak 25 %, te zajedno s drugim hormonima sprječava imunološki odgovor trudnice, odnosno odbacivanje ploda kao stranog tijela.

tjedni trudnoće po mjesecima

11. tjedan trudnoće

S napredovanjem trudnoće dolazi do porasta bazalnog metabolizma što se očituje i pojačanom aktivnošću štitnjače. Također, dolazi i do porasta volumena cirkulirajuće krvi majke. Budući da porast tekućeg dijela krvi nije praćen odgovarajućim porastom udjela krvnih stanica, u trudnoći se javlja fiziološka anemija.

Dolazi do intenzivnog razvoja crijeva djeteta koja se ultrazvučno mogu vidjeti i u pupčanoj vrpci, što je u potpunosti normalna pojava. Tijekom narednog tjedna crijeva se u vraćaju u svoj normalan položaj u trbušnoj šupljini.

12. tjedan trudnoće

Dvanaesti tjedan trudnoće označava kraj organogeneze (razvoja organa). Nastavlja se oblikovanje lica koje sve više poprima ljudski izgled. Vanjski spolni organi počinju se nazirati, no još uvijek se ne mogu jasno vidjeti ultrazvučnim pregledom.

13. tjedan trudnoće

Tijekom trinaestog tjedna tipični simptomi rane trudnoće polako iščezavaju. U ovo vrijeme posteljica u potpunosti preuzima hormonsku funkciju žutog tijela, što je iznimno važno za održavanje trudnoće.

Nastavlja se oblikovanje lica, osobito nosa i obraza. Očni kapci vaše bebe se spajaju i ostaju zatvoreni. Vaše dijete sada već može gutati manje količine plodove vode i od nje stvarati mokraću. 

Završetkom trinaestog tjedna trudnoće, završava prvo tromjesečjenajosjetljivije razdoblje razvoja vašeg djeteta.

DRUGO TROMJESEČJE TRUDNOĆE

Drugo tromjesečje trudnoće obilježeno je ubrzanim rastom ploda.

simptomi trudnoće po tjednima

14. tjedan trudnoće

Budući da velik broj tegoba nestaje, ovaj, kao i naredne tjedne, većina trudnica doživljava kao najbolje razdoblje trudnoće.

Koža vašeg djeteta prekrivena je masnom, voštanom prevlakom, poznatom kao verniks, koja zajedno s finim tzv. lanugo dlačicama štiti kožu ploda. Kako se bude bližilo vrijeme porođaja, lanugo dlačice će polako nestajati.

Maternica raste i polako prelazi iz zdjelice u trbušnu šupljinu, smanjuje se pritisak na mokraćni mjehur pa imate manju potrebu za mokrenjem nego li prije. Tijekom prvog tromjesečja dobitak na tjelesnoj težini je neznatan, no s napredovanjem trudnoće uobičajeno dolazi do povećanja težine od 10 – 12 (15) kilograma, što se smatra normalnim. Preporučuje se unos zdrave, raznolike i uravnotežene prehrane kako bi zadovoljili potrebne količine svih neophodnih hranjivih sastojaka.

15. tjedan trudnoće

U petnaestom tjednu trudnoće vaš trudnički trbuščić sada je jasno prepoznatljiv!

Koža vaše bebe je tanka i prozirna i kroz nju se vide mnoge krvne žilice. Tijekom ovog razdoblja, započinje rast kose vašeg djeteta, kao i oblikovanje obrva. Okoštavanje se nastavlja. Napreduje rast i razvoj kostiju i mišića. Vaša beba sada može prstiće stisnuti u šaku.

Neke trudnice već sada mogu osjetiti pokrete svoje bebe.

16. tjedan trudnoće

Tijekom ovog razdoblja započinje proizvodnja mlijeka u dojkama, što dovodi do njihova daljnjeg povećanja i osjetljivosti.

Napreduje razvoj kostiju i mišića vašeg djeteta te se ono aktivno kreće. Fetus udiše i izdiše male količine amnionske tekućine, što je neophodno za normalan rast i razvoj pluća.

17. tjedan trudnoće

U sedamnaestom tjednu trudnoće, razvoj posteljice u cijelosti je završen.

Vaša beba u potpunosti je prekrivena zaštitnim, lanugo dlačicama. U ovome tjednu započinje stvaranje i odlaganje smeđeg masnog tkiva – posebne vrste masnog tkiva iznimno važne u proizvodnji topline. U crijevima vaše bebe oblikuje se mekonij – prva stolica nakon rođenja djeteta.

Uslijed hormonskih promjena koje oslabljuju elastično tkivo vaše kože, moguća je pojava strija – crvenih ili smeđih prugica. Kako bi spriječili nastanak strija, unosite odgovarajuću količinu tekućine (vode) te na zahvaćena područja kontinuirano nanosite blagu hidratantnu kremu.

18. tjedan trudnoće

U ovome tjednu vaša beba može čuti zvukoverad vašeg srca, disanje, peristaltiku crijeva, no i one koji dolaze izvana.

Oči vašeg djeteta postaju osjetljive na svjetlost. Međutim, i dalje su zatvorene. Verniks na koži djeteta štiti plod od nepovoljnog utjecaja amnionske tekućine, infekcije i regulira tjelesnu temperaturu. Također, smanjuje trenje tijekom prolaska djeteta kroz porođajni kanal majke.

Zbog pritiska povećane maternice na krvne žile zdjelice i nogu, povećava se zastoj krvi u donjim udovima, što ujedno otežava transport krvi natrag prema srcu. Također, s obzirom na promijenjen sastav krvi tijekom trudnoće, odnosno smanjene razine bjelančevina u krvi, dolazi do istjecanja tekućine iz vena i njenog nakupljanja u okolnim mekim tkivima. Na opisani način dolazi do nastanka edema (otoka) u trudnoći. Ovo stanje možete ublažiti podizanjem nogu u povišeni položaj. 

19. tjedan trudnoće

Ovo je razdoblje tijekom kojeg je ultrazvučnim pregledom moguće jasno utvrditi spol vaše bebe.

Nastavlja se daljnji razvoj mozga i moždanih funkcija te vaša beba sada svjesno upravlja svojim pokretima. Mozak razvija regije specijalizirane za miris, okus, sluh, dodir i vid. Ručice i nožice vašeg djeteta dosežu odgovarajuće proporcije.

Nastavlja se rast maternice, odnosno trudničkog trbuščića, kao i rast vašeg djeteta.

20. tjedan trudnoće

Vaša beba čuje i prepoznaje vaš glas, no reagira i na druge zvukove iz vaše okoline.

Tijekom ovog razdoblja možete početi osjećati pokrete vaše bebe. Zbog pritiska povećane maternice na unutarnje organe majke, osobito pluća, nerijetko se javlja kratkoća daha, odnosno nedostatak zraka prilikom napora. Budući da dolazi do značajnijeg istezanja kože, moguća je pojava strija.

21. tjedan trudnoće

Očni kapci vašeg djeteta još su uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni. Nastavlja se razvoj probavnog sustava, a na jeziku vaše bebe razvijaju se okusni pupoljci.  Koštana moždina preuzima ulogu u proizvodnji krvnih stanica (eritrocita) vašeg djeteta.

22. tjedan trudnoće

Jasno se mogu razlikovati razdoblja budnosti (aktivnosti) i spavanja vaše bebe, što se obično ne preklapa s vašim bioritmom. Beba je često aktivna u trenutcima kada ste mirni i opušteni.

Vaše dijete može opipati svoje lice te aktivno udara ručica i nogicama.

23. tjedan trudnoće

Tijekom ovoga tjedna možete početi osjećati Braxton – Hicksove kontrakcije, odnosno stezanja maternice. Braxton – Hicksove kontrakcije još se nazivaju i tzv. lažnim ili pripremnim kontrakcijama, budući da ne označuju nužno početak porođaja, već pripremanje maternice za nadolazeći porođaj. Obično se pojavljuju u nepravilnim razmacima, prestaju kada promijenite položaj i za razliku od porođajnih kontrakcija (pravih trudova), ne povećavaju intenzitet.

24. tjedan trudnoće

Glavni događaj u ovome tjednu jest – razvoj pluća vaše bebe.

U plućima se oblikuju stanice odgovorne za proizvodnju surfaktanta – tvari koja omogućuje normalan mehanizam disanja. Ako dijete ima odgovarajuću količinu surfaktanta ono će moći nakon rođenja samostalno udahnuti i započeti s normalnim disanjem.

25. tjedan trudnoće

Jasno se raspoznaje spol djeteta. Oblikuju se crte na prstima, odgovorne za jedinstveni otisak vaše bebe.

Zbog znatnijeg pritiska, osobito na želudac, usporenije je pražnjenje hrane, javlja se osjećaj punoće te žgaravica, osobito nakon obilnih obroka.

26. tjedan trudnoće

U ovome tjednu vaša beba počinje otvarati oči koje su sada u potpunosti razvijene! Oblikovane su obrve i trepavice koje nastavljaju svoj rast sve do porođaja.

S napredovanjem trudnoće sve su češći bolovi u leđima, a javlja se i napetost u donjem dijelu trbuha.

27. tjedan trudnoće

Završetkom dvadeset i sedmog tjedna završava drugo tromjesečje trudnoće.

TREĆE TROMJESEČJE TRUDNOĆE

Treće tromjesečje posljednje je razdoblje vaše trudnoće.

28. tjedan trudnoće

Od ovog trenutka započinje proizvodnja surfaktanta, tvari koja je neophodna za normalnu funkciju disanja. Nastavlja se proces odlaganja masnog tkiva ispod bebine kože. Fetus je uspostavio pravilan ritam budnosti i sna te redovito sanja.

29. tjedan trudnoće

Nastavlja se rast i razvoj organa vaše bebe, kao i sazrijevanje njihove funkcije.

Beba otvara i zatvara oči. Boja očiju vašeg djeteta, za vrijeme života u maternici, je plave boje, no ona se može promijeniti unutar šest do devet mjeseci nakon rođenja. Tijelo raste i postupno dobiva konačne proporcije.

30. tjedan trudnoće

Tijekom tridesetog tjedna trudnoće vaša beba počinje sama regulirati tjelesnu temperaturu. Lanugo dlačice polako iščezavaju s tijela, a kosa nastavlja s rastom.

Sve su češće Braxton – Hicksove kontrakcije, koje s napredovanjem trudnoće postaju sve jačeg intenziteta.

31. tjedan trudnoće

Tijekom ovog razdoblja dovršava se proces sazrijevanja pluća vaše bebe.

Uslijed intenzivnih promjena koje se zbivaju u vašem organizmu, sve je izraženiji osjećaj kratkoće daha.

32. tjedan trudnoće

U trideset drugom tjednu trudnoće pluća vaše bebe u potpunosti su zrela i spremna za funkciju disanja. Zračne vrećice (plućne alveole) obložene su surfaktantom – posebnom tvari koja je neophodna za disanje, odnosno prvi udah nakon rođenja, a kasnije i samostalno disanje.

Budući da fetus raste, sve je manje mjesta u maternici, čime se smanjuje njegova aktivnost. Osim što se manje giba, plod većinu vremena spava.

33. tjedan trudnoće

U ovo vrijeme, vaša beba se namješta u položaj za rađanje. Počelo je opadanje lanugo dlačica koje sada zamjenjuju prave dlačice. Prsti na rukama i nogama su prekriveni izraslim noktima.

34. tjedan trudnoće

Dok je fetus budan, drži oči otvorene, guta plodnu vodu te ima ritmičke pokrete disanja. Ponekad i štuca. Tijekom spavanja oči su zatvorene.

Plod se pokreće, raspoznaje mutne obrise, sluša, sanja i osjeća, ponaša se skoro poput novorođenčeta.

35. tjedan trudnoće

Vaša beba intenzivno napreduje! Kako se bliži vrijeme porođaja, u većine trudnica plod se nalazi u stavu glavom, odnosno glavica je usmjerena prema porođajnom kanalu. Jetra obavljaju funkciju razgrađivanja otpadnih tvari, a bubrezi su sada u potpunosti razvijeni.

Zbog zadržavanja tekućine, posljedično može doći do nastanka proširenih vena, hemoroida te otoka zglobova i prstiju.

36. tjedan trudnoće

Tijekom ovoga tjedna, dijete je zauzelo konačan stav za porođaj.

Kao posljedica pojačanog odlaganja masnog tkiva, lice vaše bebe je glatko, a obraščići su popunjeni. Glavica bebe je u potpunosti oblikovana, no šavovi između kostiju nisu u potpunosti srasli kako bi se veličina glavice prilagodila porođajnom kanalu.

36 tjedan trudnoće

37. tjedan trudnoće

Od 37. do 42. tjedna, trudnoća je terminska, plod je zreo i spreman za dolazak na svijet, što znači da porođaj može započeti u bilo kojem trenutku.

Odvija se konačni proces sazrijevanja živčanog sustava.

Uslijed spuštanja glavice djeteta u malu zdjelicu dolazi do pojačanog pritiska na mokraćni mjehur, zbog čega se javlja pojačana potreba za mokrenjem.

38. tjedan trudnoće

Vaše dijete je u potpunosti spremno za porođaj i život izvan maternične šupljine!

Glava je prekrivena kosom, iznad očiju se nalaze razvijene obrve, a na očnim kapcima trepavice. Spolni organi su u potpunosti razvijeni i smješteni na svoje mjesto. U dječaka, testisi su se spustili iz trbuha u mošnje.

39. tjedan trudnoće

Bliži se vrijeme porođaja. Fetus je u konačnom položaju, s rukama na prsima i nogama savijenim u kukovima i koljenima te prislonjenima na prsni koš.

38 tjedan trudnoće

40. tjedan trudnoće

Nakon brojnih mjeseci iščekivanja, napokon na svijet dolazivaša beba.
Najveći broj trudnica porodi se u 40. tjednu trudnoće.

Uživajte u susretu s vašom bebom te u svemu što tek dolazi! 🥰

Literatura:

1. CORE. Prenatalni razvoj djeteta

2. NHS. Pregnancy week-by-week

3. Cleveland Clinic. Fetal development

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top