Otkucaj srca

Rani simptomi trudnoće

Tijekom trudnoće dolazi do značajnih hormonskih promjena koje izazivaju raznolike simptome. Svaka trudnoća je posebna, pa se i rani simptomi i znakovi trudnoće mogu razlikovati od žene do žene.

Najraniji simptomi i znakovi trudnoće često sliče simptomima predmenstrualnog sindroma (PMS) te ih stoga, brojne žene nerijetko zanemare.

rani simptomi trudnoće

Kada se javljaju prvi znakovi trudnoće?

Prvi znaci trudnoće obično se javljaju između 6. i 8. tjedna trudnoće, odnosno jedan do tri tjedna nakon prvog dana vašeg posljednjeg menstruacijskog krvarenja.
Međutim, budući da je svaka žena drugačija, rani znakovi trudnoće mogu se početi pojavljivati i prije izostanka menstruacije.

Rani simptomi i znakovi trudnoće

1. izostanak menstruacije

Kašnjenje mjesečnice, u žena koje inače imaju pravilne menstruacijske cikluse, jedan je od prvih znakova zbog kojih žena posumnja na trudnoću. Međutim, valja imati na umu da mjesečnica može izostati zbog niza drugih razloga (stres, sindrom policističnih jajnika, značajnije promjene u tjelesnoj težini i dr.).

Izostala mjesečnica obično je najčešći razlog zbog kojeg se žene odlučuju napraviti test na trudnoću.

2. češće mokrenje

Učestala potreba za mokrenjem, ako je prisutna, posljedica je povećane količine krvi tijekom trudnoće.

3. osjetljive i bolne grudi

Rane hormonske promjene u trudnoći mogu učiniti vaše grudi osjetljivima i bolnima. U mnogih žena, promjene u grudima često su jedan od najranijih pokazatelja trudnoće. Nelagoda se obično smanjuje nakon nekoliko tjedana, kada se vaše tijelo prilagodi novonastalim hormonskim promjenama.

4. mučnina i/ili povraćanje

Suprotno uvriježenom mišljenju mučnina (sa ili bez povraćanja) se ne pojavljuje samo ujutro, već može nastupiti u bilo koje doba dana ili noći.

5. osjećaj umora

Uslijed povećanja razine ženskog spolnog hormona progesterona koji potpomaže trudnoću, mnoge žene se u ranoj trudnoći osjećaju iznimno umorno. Slično drugim simptomima rane trudnoće, umor se obično smanjuje u drugom tromjesečju trudnoće.

Manje uobičajeni simptomi i znakovi rane trudnoće

1. implantacijsko krvarenje

Rani znak trudnoće može biti i implantacijsko krvarenje – oskudno (točkasto krvarenje ili „spotting“) krvarenje koje se pojavljuje u vrijeme kada inače očekujete menstruaciju. U odnosu na krvarenje tijekom mjesečnice, implantacijsko krvarenje vrlo je blago i traje kraće (obično 1 do 2 dana). Također, kod implantacijskog krvarenja moguća je pojava grčeva i bolova u donjem dijelu trbuha, no isti su značajno manje izraženi nego li u vrijeme redovite menstruacije.

Implantacijsko krvarenje nastaje kao posljedica implantacije (ugnježđenja ploda u sluznicu maternice) i pojavljuje se u ranoj trudnoći, 6 do 10 dana nakon oplodnje (začeća).

2. promijenjen vaginalni iscjedak

Uslijed povećanja razine hormona progesterona u trudnoći, iscjedak je često obilniji.

Ako je iscjedak istovremeno neugodnog mirisa i/ili boje te praćen svrbežom ili peckanjem, obratite se izabranom liječniku kako bi isključio moguću infekciju.

3. promjene raspoloženja

Česte promjene raspoloženja mogu biti pokazatelj rane trudnoće.

4. želja za određenom vrstom hrane

U nekih žena, javlja se želja za određenom vrstom hrane kao i stalna glad.

5. averzija prema određenoj vrsti hrane i promijenjen okus

Osim odbojnosti prema određenoj vrsti hrane, može se javiti i pretjerana osjetljivost na mirise. Kao i većina drugih simptoma i znakove trudnoće, spomenuto se pripisuje hormonskim promjenama koje prate trudnoću. Osjetilo okusa se također, može promijeniti. Mnoge žene se u ranoj trudnoći žale na metalni okus u ustima.

Mnogi simptomi rane trudnoće preklapaju se s drugim medicinskim stanjima, kao i s normalnim menstruacijskim ciklusom. Također, simptomi trudnoće mogu biti vrlo slični predmenstrualnim simptomima. Stoga, jedini način da sa sigurnošću znate da ste trudni jest da napravite test na trudnoću ili obavite ginekološki ultrazvuk.

Literatura:

1. Cleveland Clinic. Am I pregnant?

2. Mayo Clinic. Symptoms of pregnancy: What happens first?

3. NHS. Signs and symptoms of pregnancy

4. Better Health Channel. Signs of pregnancy

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top