Otkucaj srca

Folna kiselina u trudnoći – zašto je važna?

Skrb za pravilan razvoj dojenčeta započinje puno prije samog začeća. Zdravlje i primjeren nutritivni status majke osnovni su čimbenici za uspješan početak, tijek i završetak trudnoće.

Tijekom trudnoće, povećana je potreba za gotovo svim nutrijentima, osobito vitaminima iz skupine B. Stoga je potrebno osigurati njihov adekvatan unos.

Folat ili vitamin B9 spada u esencijalnu skupinu vitamina, što znači da ga ljudski organizam ne može samostalno proizvesti već ga je potrebno unijeti prehranom i/ili dodatcima prehrani. Folna kiselina, sintetizirani je oblik vitamina B9 (folata) i jedan je od najvažnijih nutrijenata za održavanje optimalnog zdravlja trudnice te pravilan rast i razvoj ploda.

Uzimanje folne kiseline prije začeća i tijekom trudnoće, ima značajnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cijevi – razvojne strukture koja čini osnovu za razvoj mozga i kralježnične moždine.

folna kiselina u trudnoći

Što je to folna kiselina i zašto je važna?

Folna kiselina predstavlja umjetno proizvedeni oblik vitamina B9 (folata) i prijeko je potrebna za normalan rast i razvoj ploda tijekom trudnoće. Ona je osobito važna za pravilan razvoj struktura središnjeg živčanog sustava vašeg mališana. Naime, vrlo rano tijekom trudnoće (kada mnoge žene možda nisu niti svjesne da su trudne), odvija se ključni dio razvoja ploda – oblikovanje i u konačnici zatvaranje neuralne cijevi. Neuralna cijev jest razvojna struktura koja čini osnovu za razvoj mozga i kralježnične moždine te struktura koje ih obavijaju.

Uslijed nedostatka folne kiseline tijekom trudnoće dolazi do izostanka spontanog zatvaranja neuralne cijevi i nastanka prirođenih malformacija središnjeg živčanog sustava ploda, odnosno defekata neuralne cijevi.

 • anencefalija (djelomični ili potpuni izostanak razvoja mozga, kostiju lubanje i pripadajuće kože glave)
 • encefalokela (izbočenje tkiva mozga i moždanih ovojnica kroz defekt na kostima lubanje)
 • spina bifida (izbočenje kralježnične moždine i/ili pripadajućih ovojnica kroz defekt na kralježnici)

Folna kiselina za trudnice iznimno je važna, osobito prilikom planiranja trudnoće i tijekom prvih tjedana.

Mnoga istraživanja pokazala su da uzimanje folne kiseline prije začeća i za vrijeme trudnoće, može spriječiti nastanak prirođenih oštećenja ploda.

Folati i folna kiselina

Folat ili vitamin B9 spada u esencijalnu skupinu vitamina neophodnih za rast i razvoj organizma. Folna kiselina je sintetski oblik vitamina koji se prirodno ne nalazi u hrani, već se koristi za obogaćivanje namirnica i kao dodatak prehrani. Folat se prirodno nalazi u mnogim namirnicama.

Glavni prehrambeni izvori folata su:

 • zeleno lisnato povrće (špinat, brokula, zelena salata)
 • mahunarke (šparoge, grahorice)
 • citrusno voće (naranča, limun, jagode, kivi)
 • banane
 • jaja
 • iznutrice (jetra)
 • cjelovite žitarice i dr.

Međutim, tijekom obrade i skladištenja namirnica uglavnom dolazi do razgradnje ovog vitamina. Naime, vitamin B9 (folat) je topiv u vodi te ga gotovo potpuno uništava dulja priprema hrane termičkom obradom (toplina).
S obzirom na to da se sve potrebne hranjive tvari tijekom trudnoće ne mogu u cijelosti dobiti i iskoristiti iz hrane, važno je, u dogovoru s liječnikom, u prehranu uvrstiti suplemente.
Nadalje, u trudnoći, zbog intenzivnog rasta i razvoja ploda, potrebe za folatom (folnom kiselinom) višestruko rastu i obično se, kao što smo spomenuli, ne mogu zadovoljiti samo uzimanjem hrane te je potrebno uzimanje dodataka prehrani.

Uzimanje folne kiseline tijekom perikoncepcijskog razdoblja, odnosno prije začeća, i rano tijekom trudnoće, ima značajnu ulogu u prevenciji defekata neuralne cijevi i drugih prirođenih malformacija, uključujući prirođene srčane greške te rascjep usne i nepca.

Koliko je folne kiseline potrebno u trudnoći?

Sve žene reproduktivne dobi trebale bi uzimati najmanje 400 mikrograma folata dnevno. S obzirom na to da se spomenuta količina teže može unijeti prehranom, savjetuje se uzimanje dodataka folne kiseline od 400 mikrograma, počevši najmanje četiri tjedna prije planirane trudnoće, te nastavak uzimanja najmanje do kraja prvog tromjesečja trudnoće.

Zbog povećanih zahtjeva u trudnoći, potrebno je unositi 600 – 800 mikrograma folne kiseline dnevno. U žena koje doje, preporučeni unos folne kiseline je 500 mikrograma.

U žena s pozitivnom osobnom i/ili obiteljskom anamnezom defekata neuralne cijevi, preporučuje se uzimanje do 4000 mikrograma (4 mg) folne kiseline dnevno.

Za određivanje odgovarajućeg unosa folne kiseline u trudnoći, posavjetujte se sa izabranim liječnikom.

Dobrobiti folne kiseline PO zdravlje majke

Osim na zdravlje ploda u razvoju, folna kiselina za trudnice ima niz dobrobiti i na zdravlje majke tijekom trudnoće.

Adekvatan unos folne kiseline pomaže u sprječavanju anemije, stanja obilježenog smanjenim brojem crvenih krvnih stanica (eritrocita). Anemija može dovesti do umora, slabosti i povećane osjetljivosti na infekcije, a sve to može utjecati na sposobnost majke da sigurno iznese trudnoću.

Zaključno, pravilna i uravnotežena prehrana neophodna je za održavanja optimalnog zdravlja u svakom razdoblju života, a naročito u trudnoći. Budući da dnevni unos folata (folne kiseline) prehranom ne zadovoljava povećane zahtjeve u trudnoći, potrebno ih je nadomjestiti dodatcima prehrani.

Adekvatan unos folne kiseline u trudnoći osnovni je čimbenik u prevenciji nastanka spine bifide i drugih oštećenja neuralne cijevi.

Literatura:

 1. ACOG. Nutrition during pregnancy
 2. Mayo Clinic. Folate (folic acid)
 3. NIH. Current guidelines for folic acid supplementation
 4. CDC. Folic acid recommendations
 5. PubMed. Folic acid supplementation and pregnacy – more than just neural tube defect prevention

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top