Otkucaj srca

Alergija na pelud – simptomi i liječenje

Alergija na pelud, poznata i pod nazivom peludna hunjavica, najčešći je oblik alergije, a nastaje kao posljedica preosjetljivosti imunološkog sustava na pelud biljaka – drveća, korova i trava.

Sezona alergija na pelud uobičajeno počinje u rano proljeće, a traje sve do kasne jeseni.

Što je peludna hunjavica?

Alergija na pelud (polinoza) ili peludna hunjavica, poznata i pod nazivom sezonski alergijski rinitis, jest alergijska bolest gornjih dišnih putova koja se pojavljuje sezonski, u vrijeme kada je u zraku prisutna pelud drveća, korova i trava.

Kada pelud dođe u dodir s vlažnom sredinom poput sluznice našeg dišnog sustava, ona otpušta niz alergogenih spojeva, što uzrokuje mnoge neugodne simptome alergije.

Simptomi alergije na pelud

Simptomi se uobičajeno pojavljuju odmah nakon izloženosti alergenu.

 • kihanje i obilni vodenasti iscjedak iz nosa (alergijski rinitis)
 • suzenje, pečenje, svrbež i/ili crvenilo očiju (alergijski konjunktivitis)
 • povremeni nestanak njuha
 • svrbež sluznice nosa i grla
 • alergijski kašalj
 • otežano disanje i dr.

Što je pelud?

Pelud je najsnažniji prirodni aeroalergen. Proizvode ga biljke u svrhu razmnožavanja. Peludna zrnca nevidljiva su ljudskom oku, a nošena vjetrom mogu se prenijeti na udaljenosti i do nekoliko stotina kilometara od same biljke.

Alergenu pelud proizvodi manje od stotinu biljaka širom svijeta.

Vrlo visok stupanj alergenosti

 • breza
 • ambrozija
 • trave
 • pelin

Visok stupanj alergenosti

 • lijeska
 • joha

Umjeren do visok stupanj alergenosti

 • jasen
 • platana
 • pitomi kesten

Umjeren stupanj alergenosti

 • čempresi
 • hrast
 • grab

Peludni kalendar

Peludni kalendar ili tzv. kalendar cvatnje je grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena (najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana). Osnovna svrha peludnog kalendara je pružiti informacije o početku, trajanju i kraju polinacije (cvjetanja) pojedine biljne vrste na određenom području.

Koncentracija peludi u zraku može biti niska (simptome će imati samo izrazito osjetljive osobe), umjerena (većina alergičnih osoba će imati simptome), visoka (gotovo sve alergične osobe će imati simptome) i vrlo visoka (sve alergične osobe će imati simptome alergijske reakcije).

Alergijski semafor

Alergijski semafor pruža informacije o dnevnoj koncentraciji peludnih zrnaca u zraku određenog područja.

Zelena boja alergijskog semafora odgovara niskoj koncentraciji, žuta boja umjerenoj, a crvena boja visokoj i vrlo visokoj koncentraciji peludnih zrnaca.  

Peludna prognoza

Peludna prognoza predstavlja procjenu koncentracija peludi za narednih nekoliko dana prema trenutnim izmjerenim koncentracijama peludi i elementima vremenske prognoze, uključujući temperaturu, vlažnost te vjetar.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza predstavlja procjenu utjecaja svih parametara atmosfere – meteorološki uvjeti, koncentracija peludi i kvaliteta zraka, na ljudsko zdravlje.

Liječenje alergije na pelud

Liječenje peludne hunjavice potrebno je započeti najmanje 15 dana prije početka cvjetanja, a treba trajati sve do kraja polinacije.

U svrhu ublažavanja simptoma alergije na pelud najčešće se primjenjuju dekongestivi, antihistaminici te kortikosteroidi.

Dekongestivi

U liječenju alergije na pelud koriste se tzv. dekongestivi, koji smanjuju otok sluznice te povećavaju prohodnost dišnog puta u nosu. U svrhu zaštite sluznice nosa, kao važnog čimbenika otpornosti prema alergenu, primjena dekongestiva treba biti ograničena na tjedan dana. Nakon toga, za održavanje prohodnosti nosa, preporučljivo je korištenje fiziološke otopine ili vode s malo soli.

Antihistaminici

U liječenju alergije na pelud često se primjenjuju antihistaminici (u obliku spreja, kapljica ili tableta) i vrlo su učinkoviti u ublažavanju simptoma alergije.

Kortikosteroidi i alergija na pelud

Topikalni kortikosteroidi imaju najsnažniji protuupalni učinak te najuspješnije ublažavaju alergijske simptome. Uobičajeno se primjenjuju u težih oblika peludne alergije.

Koliko traje alergija na pelud?

Općenito, sezonske alergije na pelud obično traju samo tijekom razdoblja cvatnje biljke/biljaka na koju/e je osoba alergična.

Preporuke za osobe alergične na pelud

1. edukacija i praćenje dinamike alergene peludi

Informirajte se o kretanju alergene peludi. Pratite peludni kalendar, alergijski semafor, peludnu prognozu i bioprognozu, te prema njima planirajte svakodnevne aktivnosti.

2. izbjegavanje izloženosti peludnim alergenima

Izbjegavajte boravak u prirodi tijekom sunčanog, suhog i vjetrovitog vremena. Odaberite odlazak u prirodu nakon kiše, budući da je tada koncentracija peludi u zraku najniža. Nakon boravka na otvorenom, potrebno je oprati ruke, istuširati se, oprati kosu te presvući odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite. U vrijeme visokih koncentracija peludi, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima. Tijekom peludne sezone, izbjegavajte provjetravanje i sušenja rublja na zraku.

Redovito četkajte i perite kućne ljubimce, budući da oni također skupljaju pelud.

3. uzimanje propisane terapije

Uzimajte propisane lijekove redovito, pravilno i prema preporuci liječnika.

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top