Otkucaj srca

5 saveznika u borbi protiv proljetnog umora

Nakon duge i hladne zime, proljeće stiže kao pravo osvježenje. Međutim, dolazak proljeća ponekad prati proljetni umor, prolazni poremećaj raspoloženja čiji se nastanak prije svega povezuje s nedostatkom vitamina i minerala, koji su posljedica jednolične zimske prehrane.

U nastavku vam donosimo pregled pet najboljih saveznika iz prehrane u borbi protiv proljetnog umora.

Saveznici u borbi protiv proljetnog umora

1. vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala kisika. Potiče proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija, osobito proljetnih prehlada i viroza. Vitamin C je esencijalni nutrijent, što znači da ga organizam ne može samostalno proizvesti, već ga je potrebno unositi prehranom. Citrusno voće (limun, naranča, grejp, kivi), bobičasto voće (jagode, maline, kupine, borovnice) te povrće poput brokule, paprike, blitve, kupusa i cvjetače, učinkovito će zadovoljiti povećane potrebe za vitaminom C.

2. vitamini skupine B

Odgovarajuć unos vitamina skupine B sadržanih u mlijeku i mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, jajima, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, mesu i ribi, može pomoći prevladati bezvoljnost i melankolično raspoloženje. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine pomažu u iskorištavanju energije iz hrane, te pridonose normalnoj funkciji živčanog sustava.

3. vitamin D

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i zubi, no i u jačanju imunološkog sustava.

Poznat je i pod nazivom „vitamin sunca“, budući da ga ljudski organizam može samostalno proizvesti pod utjecajem sunčevih zraka. Stoga, važno je izdvojiti vrijeme za boravak na otvorenom i uživanju u sunčevim zrakama. Za proizvodnju optimalne količine vitamina D u proljeće dovoljno je da na suncu boravite samo 10 – 15 minuta. Uz navedeno, preporučljivo je u prehranu uključiti namirnice bogate vitaminom D, poput masne ribe, jaja i mliječnih proizvoda.

4. željezo

Željezo je prijeko potreban saveznik u održavanju zdravog imunološkog sustava i borbi protiv proljetnog umora. Uslijed nedostatne količine željeza u organizmu, smanjena je proizvodnja hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica (eritrocita) te može nastati anemija.

Manjak željeza u organizmu, kao i anemija zbog nedostatka željeza, uzrokuju simptome poput prekomjernog umora, smanjene tjelesne izdržljivosti, manjka koncentracije i dr. Stoga, kako bi osigurali odgovarajuću količinu željeza u organizmu, poželjno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti namirnice koje obiluju željezom.

Najbolji izvor željeza u hrani jesu meso, iznutrice, riba, jaja, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće (blitva, špinat, kelj), cjelovite žitarice, orašasto voće i povrće. Upravo predstavnici tamnozelenog lisnatog povrća sadržavaju i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza.

5. magnezij

Magnezij je važan saveznik u borbi protiv proljetnog umora i iscrpljenosti.

Najbolji izvori ovog minerala jesu zeleno lisnato povrće, mahunarke (grah, soja, leća, slanutak), integralne žitarice (smeđa riža, kvinoja, proso, pšenica, heljda, zob, ječam), orašasto voće (sezam, badem, orah, kikiriki) te čokolade s visokim sadržajem kakaovca.

Zaključak

Vitamini i minerali najbolji su saveznici u borbi protiv proljetnog umora.

Kako bi osigurali njihov optimalan unos tijekom proljetnih mjeseci, važno je svakodnevno konzumirati svježe i sezonske namirnice, žarkih boja. Također, ne zaboravite i na optimalan unos tekućine.

Literatura:

1. Živjeti zdravo. Proljeće na tanjuru

2. HZJZ. Preporuke za proljetno – ljetnu prehranu

3. ResearchGate. Springtime lethargy

4. Feeling well despite springtime lethargy

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top