Vitamin D ili kalciferol prijeko je potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Zajedno s vitaminima A, E i K, pripada skupini vitamina topivih u mastima. Vitamin D nastaje u koži pod utjecajem sunčevih (UV) zraka. Međutim, možemo ga unijeti i hranom te dodatcima prehrani.
Osnovna uloga vitamina D jest održavanje optimalnog zdravlja koštanog tkiva. Naime, vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i fosfata iz probavnog trakta i neophodan je za normalan rast i razvoj te mineralizaciju kostiju i zubi.
Što je to vitamin D i zašto je važan?
Vitamin D jest vitamin topiv u mastima i ima važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju čovjeka.
Vitamin D, poznat je i pod nazivom „vitamin sunca“ budući da ga ljudski organizam može samostalno proizvesti pod djelovanjem sunčevih (UV) zraka.
Upravo se pod djelovanjem sunčevih ultraljubičastih zraka, iz kolesterola u koži sintetizira vitamin D, koji se nizom kemijskih reakcija, u jetri i bubrezima, pretvara u svoj aktivni oblik.
Dio vitamina D stvorenog u koži pohranjuje se u masnom tkivu za kasniju upotrebu.
Uloga vitamina D jest regulacija i održavanje odgovarajućih razina kalcija i fosfata u krvi, što omogućava normalnu mineralizaciju kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva i zubi.
Dva su osnovna oblika vitamina D:
- vitamin D3 (kolekalciferol)
- vitamin D2 (ergokalciferol)
Čimbenici koji utječu na razinu vitamina D u organizmu
- dnevne, sezonske i geografske varijacije u intenzitetu sunčeva (UV) zračenja
- trajanje izloženosti sunčevom (UV) zračenju
- fototip kože (pojedinci tamnije puti imaju veću količinu melanina te im je potrebno duže izlaganje UV zračenju kako bi stvorili jednake količine vitamina D kao ljudi svjetlije puti)
- teška bubrežna ili jetrena bolest
Izvori vitamina D
Budući da vrlo malen broj namirnica prirodno sadržava vitamin D, glavni izvor vitamina D jest njegova sinteza u koži pod utjecajem sunčevih zraka.
Prehrambeni izvori vitamina D
Hrana bogata vitaminom D:
- riba (bakalar, losos, tuna, srdela)
- riblje ulje
- punomasni sir
- maslac
- jaja
- punomasno mlijeko
- gljive (šampinjoni i shiitake) i dr.
Namirnice životinjskog podrijetla, osobito ribe, vrijedan su izvor vitamina D3, dok su namirnice biljnog podrijetla izvor vitamina D2.
Nedovoljne razine vitamina D (hipovitaminoza D)
Nedostatak vitamina D nastaje uslijed nedovoljnog izlaganja Sunčevoj svjetlosti ili smanjenog unosa hranom. Nedostatak (deficijencija) vitamina D očituje se omekšavanjem koštanog tkiva – rahitisom u djece, odnosno osteomalacijom u odraslih.
Općenito se smatra da nedostatak vitamina D povećava sklonost infekcijama i autoimunosnim bolestima.
Premda još uvijek nije poznata točna priroda odnosa vitamina D i pojedinih kožnih bolesti, manjak (nedostatak) vitamina D prisutan je u pojedinaca s kožnim bolestima poput psorijaze, atopijskog dermatitisa, vitiliga i dr.
Nedovoljne količine vitamina D lako se mogu nadomjestiti odgovarajućom prehranom i/ili suplementacijom, prema uputama liječnika.
Literatura:
1. Mayo Clinic. Vitamin D
2. Cleveland Clinic. Vitamin D deficiency
Autor: Monika Babić
Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.