Otkucaj srca

Vitamin D

Vitamin D ili kalciferol prijeko je potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Zajedno s vitaminima A, E i K, pripada skupini vitamina topivih u mastima. Vitamin D nastaje u koži pod utjecajem sunčevih (UV) zraka. Međutim, možemo ga unijeti i hranom te dodatcima prehrani.

Osnovna uloga vitamina D jest održavanje optimalnog zdravlja koštanog tkiva. Naime, vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i fosfata iz probavnog trakta i neophodan je za normalan rast i razvoj te mineralizaciju kostiju i zubi.

vitamin D

Što je to vitamin D i zašto je važan?

Vitamin D jest vitamin topiv u mastima i ima važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju čovjeka.

Vitamin D, poznat je i pod nazivom „vitamin sunca“ budući da ga ljudski organizam može samostalno proizvesti pod djelovanjem sunčevih (UV) zraka.

Upravo se pod djelovanjem sunčevih ultraljubičastih zraka, iz kolesterola u koži sintetizira vitamin D, koji se nizom kemijskih reakcija, u jetri i bubrezima, pretvara u svoj aktivni oblik.

Dio vitamina D stvorenog u koži pohranjuje se u masnom tkivu za kasniju upotrebu.

Uloga vitamina D jest regulacija i održavanje odgovarajućih razina kalcija i fosfata u krvi, što omogućava normalnu mineralizaciju kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva i zubi.

Dva su osnovna oblika vitamina D:

  • vitamin D3 (kolekalciferol)
  • vitamin D2 (ergokalciferol)

Čimbenici koji utječu na razinu vitamina D u organizmu

  • dnevne, sezonske i geografske varijacije u intenzitetu sunčeva (UV) zračenja
  • trajanje izloženosti sunčevom (UV) zračenju
  • fototip kože (pojedinci tamnije puti imaju veću količinu melanina te im je potrebno duže izlaganje UV zračenju kako bi stvorili jednake količine vitamina D kao ljudi svjetlije puti)
  • teška bubrežna ili jetrena bolest

Izvori vitamina D

Budući da vrlo malen broj namirnica prirodno sadržava vitamin D, glavni izvor vitamina D jest njegova sinteza u koži pod utjecajem sunčevih zraka.

Prehrambeni izvori vitamina D

Hrana bogata vitaminom D:

  • riba (bakalar, losos, tuna, srdela)
  • riblje ulje
  • punomasni sir
  • maslac
  • jaja
  • punomasno mlijeko
  • gljive (šampinjoni i shiitake) i dr.

Namirnice životinjskog podrijetla, osobito ribe, vrijedan su izvor vitamina D3, dok su namirnice biljnog podrijetla izvor vitamina D2.

Nedovoljne razine vitamina D (hipovitaminoza D)

Nedostatak vitamina D nastaje uslijed nedovoljnog izlaganja Sunčevoj svjetlosti ili smanjenog unosa hranom. Nedostatak (deficijencija) vitamina D očituje se omekšavanjem koštanog tkiva – rahitisom u djece, odnosno osteomalacijom u odraslih.

Općenito se smatra da nedostatak vitamina D povećava sklonost infekcijama i autoimunosnim bolestima.

Premda još uvijek nije poznata točna priroda odnosa vitamina D i pojedinih kožnih bolesti, manjak (nedostatak) vitamina D prisutan je u pojedinaca s kožnim bolestima poput psorijaze, atopijskog dermatitisa, vitiliga i dr.

Nedovoljne količine vitamina D lako se mogu nadomjestiti odgovarajućom prehranom i/ili suplementacijom, prema uputama liječnika.

Literatura:

1. Mayo Clinic. Vitamin D

2. Cleveland Clinic. Vitamin D deficiency

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top