Otkucaj srca

Zaštita djece od sunca ljeti

Dječja koža vrlo je tanka i osjetljiva, što je čini podložnijom štetnom djelovanju sunčevih zraka.

Umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti je neophodno i ima niz povoljnih učinaka na cjelokupno zdravlje dječjeg organizma. Osim što jača imunološki sustav, sunce potiče stvaranje vitamina D koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju. Međutim, prekomjerno izlaganje dječje kože sunčevom UV zračenju, bez odgovarajuće zaštite, može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Zašto je važna zaštita djece od sunca i kako optimalno zaštititi nježnu dječju kožu od štetnog djelovanja sunčevog UV – zračenja ljeti, pročitajte u ovome blogu.

zaštita djece od sunca ljeti

Što je to UV – zračenje?

Ultraljubičasto ili UV zračenje (engl. ultraviolet radiation) nevidljivo je ljudskom oku i pojavljuje se u tri osnovna oblika – UVA, UVB i UVC zračenje.

UVC zračenje najopasniji je i najsnažniji oblik ultraljubičastog zračenja, no nasreću ne dopire do površine Zemlje, budući da ga zaustavlja ozonski omotač. UVA i UVB zrake dopiru do kože i uzrokuju oštećenja. Većinu UV zračenja (95 %) koje stigne do površine Zemlje čini UVA zračenje i za razliku od UVB zračenja prodire u dublje slojeve kože.

Kako zaštititi DJEČJU KOŽU od sunca ljeti?

1. izbjegavajte izlaganje djece suncu u razdoblju kada je ultraljubičasto (UV) zračenje najintenzivnije, osobito između 10 i 17 sati

Dječja koža čak je pet puta tanja od kože odraslih, što je čini podložnijom štetnom učinku UV – zračenja, odnosno ono prodire dublje u slojeve kože te uzrokuje oštećenja. Tome pridonosi i nedovoljno razvijen zaštitni pigmentni sustav djece (dječja koža sadrži manje kožnog pigmenta – melanina).

Djecu do godine dana uopće ne treba izlagati suncu, dok je djecu stariju od jedne godine, tijekom svakog izlaska na sunce (šetnja, igra na otvorenom, boravak na plaži), potrebno odgovarajuće zaštititi pomagalima i sredstvima, o čemu više govorimo u nastavku.

2. nošenje fotoprotektivne odjeće

Djecu je potrebno zaštititi pokrivalima za glavu (šeširić sa širokim obodom) i oči (sunčane naočale s UV – zaštitom) te prikladnom odjećom (svijetla i prozračna odjeća dugih rukava od gustog tkanja).

3. boravak u hladu

Za vrijeme boravka na suncu, odaberite hladovinu ispod neke krošnje ili suncobran.

4. primjena fotoprotektivnih sredstava

Djecu je potrebno zaštititi primjenom preparata za zaštitu od sunca, odnosno zaštitnim sredstvima koja apsorbiraju i sprječavaju prodor UV – zraka na kožu. Sredstva za zaštitu od sunca obilježena su oznakom “SPF” (engl. Sun Protection Factor) – što je SPF faktor veći, veća je njegova sposobnost apsorpcije sunčevih zraka. Za zaštitu dječje kože birajte sredstva sa zaštitom od najmanje SPF 30. Krema za sunce za djecu sa zaštitnim faktorom SPF 50, možda je najbolji izbor, osobito za djecu svijetle puti.

Za zaštitu dječje kože od sunca, birajte preparate koji sadrže mineralne (fizikalne) filtere, odnosno mineralne sastojke poput titan – dioksida i cink – oksida, čije čestice poput zrcala odbijaju i raspršuju sunčeve zrake.

Nadalje, optimalno sredstvo za zaštitu dječje kože treba pružati zaštitu od UVA i UVB zraka (zaštita širokog spektra) te biti vodootporno.

Preparat za zaštitu od sunca potrebno je nanijeti 30 minuta prije svakog izlaganja suncu, u dovoljnoj količini i dovoljno često, osobito nakon svakog kupanja, brisanja ručnikom ili nakon znojenja. Prilikom nanošenja zaštitne kreme treba obratiti pozornost na posebno osjetljiva mjesta kao što su uši, nos i usnice koji vrlo lako izgore.

Važno je zaštitno sredstvo nanijeti i za oblačnih dana te tijekom boravka u sjeni, budući da se UV – zrake reflektiraju o vodu, stijene ili pijesak.

5. ODRŽAVANJE ODGOVARAJUĆE HIDRACIJE DJEČJEG ORGANIZMA

Zašto je važna zaštita djece od sunca?

Dugotrajno izlaganje Sunčevoj svjetlosti, bez odgovarajuće zaštite, može biti vrlo opasno, osobito za nježnu i osjetljivu dječju kožu. Oštećenje kože je kumulativno i započinje već s prvim izlaganjem suncu.

Neke od mogućih posljedica navodimo u nastavku:

  • oštećenje kože (sunčeve opekline, ubrzano starenje kože, veći rizik za nastanak tumora kože, osobito melanoma kasnije tijekom života)
  • oštećenje očiju (zamućenje očne leće)
  • supresija imunološkog sustava (povećana sklonost infekcijama)

Zaključno

Osim akutnog oštećenja kože (opekline od sunca), prekomjerno izlaganje dječje kože suncu može dovesti do nepopravljivih oštećenja – raka kože. Stoga, pravovremeno usvajanje zdravih navika zaštite od sunca u dječjoj dobi, preduvjet je za njihovu pravilnu i dosljednu primjenu kasnije u životu.

literatura:

1. Kaštelan M. Zaštitite svoje sunce od sunca

2. American Academy of Dermatology Association. Sunscreen

3. Society for Pediatric Dermatology. How do I select the right sunscreen for my child?

4. American Skin Association. Sun Safety

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top