Otkucaj srca

Opekline od sunca – kako ih ublažiti?

Opekline od sunca su oštećenja kože do kojih dolazi uslijed prekomjernog izlaganja kože ultraljubičastom (UV) zračenju. Zahvaćena koža je obično crvena, topla, bolna i vrlo osjetljiva na dodir.

Umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti je neophodno i ima važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju čovjeka. Međutim, pretjerano izlaganje može dovesti do niza stanja i promjena poput sunčanice, opeklina od sunca te alergije na sunce.

Opekline od sunca mogu uzrokovati preuranjeno starenje kože te nastanak raka kože i promjena koje mu prethode. U tekstu koji slijedi pročitajte sve o opeklinama od sunca – što su, zašto nastaju, kako ih prepoznati i ublažiti, te kako spriječiti njihov nastanak.

opekline od sunca

Što su opekline od sunca i zašto nastaju?

Opekline od sunca predstavljaju upalnu reakciju na oštećenje kože uzrokovano ultraljubičastim (UV) zračenjem. Opekline od sunca rezultat su pretjeranog izlaganja kože UV zrakama sunčeve svjetlosti. Međutim, UV – zračenje može potjecati i iz umjetnih izvora, poput solarija.

Riziku nastanka opeklina od sunca izložene su osobe svijetle puti te one koje se prekomjerno izlažu sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće zaštite, a posebno su osjetljiva mala djeca.

Što je to UV – zračenje?

Ultraljubičasto ili UV zračenje (engl. ultraviolet radiation) nevidljivo je ljudskom oku i pojavljuje se u tri osnovna oblika – UVA, UVB i UVC zračenje. UVC zračenje najopasniji je oblik ultraljubičastog zračenja. Međutim, budući da ga u potpunosti apsorbira atmosfera, ne dolazi do površine Zemlje. UVA i UVB zrake dopiru do kože i uzrokuju oštećenja, prije svega opekline.

Kako prepoznati opekline od sunca?

Opekline od sunca obično se pojavljuju unutar nekoliko sati od izlaganja UV – zračenju.

Opekline od sunca obilježavaju:

  • promjene u boji kože, od ružičaste do crvene
  • topla/vruća koža
  • koža je bolna i osjetljiva na dodir
  • svrbež

Nakon nekoliko dana, uobičajeno dolazi do ljuštenja kože.

U težim slučajevima, na zahvaćenoj koži mogu nastati mjehurići ispunjeni tekućinom, uz prisutnost općih simptoma kao što su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, mučnina i povraćanje. Spomenuto, zahtijeva odgovarajuće zbrinjavanje od strane liječnika.

Kako ublažiti opekline od sunca?

1. hladna kupka ili tuširanje

Kako biste ublažili bol i crvenilo od sunca, češće se kupajte ili tuširajte u hladnoj vodi, nakon čega kožu posušite nježnim tapkanjem ručnikom. Na zahvaćena područja možete stavljati i hladne obloge.

2. hidratantna krema

Koristite odgovarajuću hidratantnu kremu za opekline od sunca, kao što je aloe vera gel za opekline od sunca, kako biste hidrirali i umirili kožu. Nevenova mast i soda bikarbona za opekline od sunca, mogu pomoći, no njihov učinak nije znanstveno dokazan u ovoj indikaciji.

3. lijekovi za ublažavanje bolova

Kako biste ublažili simptome, posegnite za nekim od lijekova protiv bolova, poput ibuprofena.

4. unosite dovoljnu količinu tekućine

Unošenje odgovarajuće količine tekućine (najbolje vode) sprječava nastanak dehidracije.

5. držite se podalje od sunca dok koža ne zacijeli

Pripazite na zaštitu vaše suncem opečene kože. Kada ste na otvorenom, nosite odjeću koja prekriva vašu kožu. Ako vaša koža ima mjehuriće, dopustite da zacijele.

opekline od sunca prirodni lijek

Kod opeklina od sunca, sigurno vam je poznato korištenje jogurta. Jogurt za opekline od sunca potrebno je nježno nanijeti na opečenu kožu i ostaviti ga da djeluje nekoliko minuta, a potom isprati. Postupak možete ponoviti nekoliko puta dnevno.

Nadalje, zbog svojih hidratizirajućih sastojaka, prethodno spomenuta aloe vera, svakako je popularan i vrlo vrijedan izbor.

Koliko traju opekline od sunca?

Opekline od sunca, odnosno promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem UV – zračenju, obično traju do nekoliko dana.

Kako spriječiti nastanak opeklina od sunca?

Premda se mogu činiti kao privremeno stanje, opekotine od sunca mogu uzrokovati dugotrajna oštećenja kože, pa čak i rak kože. Stoga, u nastavku pročitajte nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći spriječiti nastanak opeklina od sunca.

1. izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu u vrijeme kada je sunčevo zračenje najjače, osobito između 10 i 17 sati

2. nosite fotoprotektivnu odjeću (odjeću s UV zaštitom, šešire, sunčane naočale)

3. koristite PREPARATE sa zaštitnim faktorom

Nadalje, pojedini lijekovi mogu povećati osjetljivost kože na sunce, zbog čega koža lakše reagira, odnosno izložena je većem riziku od nastanka opeklina od sunca. Stoga, pažljivo pročitajte upute priložene uz lijekove koje uzimate te se, po potrebi, konzultirajte sa svojim liječnikom.

Literatura:

1. Cleveland Clinic. Sunburn

2. American Academy of Dermatology Association. How to treat sunburn?

3. Skin Cancer Foundation. Sunburn & Your Skin

4. Mayo Clinic. Sunburn prevention

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top