Otkucaj srca

Proljetni umor – mit ili stvarnost?

Proljeće je vrijeme kada se sve oko nas budi iz zimske uspavanosti. No, s dolaskom proljeća, ponekad stiže i neželjeni gost – proljetni umor.

Ovo prijelazno razdoblje, mnogi pojedinci dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih simptoma, poput umora, iscrpljenosti i nedostatka energije.

Što je to proljetni umor?

Proljetni umor je prolazni poremećaj raspoloženja koji nastaje zbog nemogućnosti organizma da se naglo prilagodi promjenama u prirodi, poput naglog porasta temperature, promjene sastava zraka i veće izloženosti suncu.

Ovaj fenomen tipično se pojavljuje od sredine ožujka do sredine travnja.

Zašto nastaje proljetni umor?

Uzrok proljetnog umora nije u potpunosti poznat. Međutim, istraživanja pokazuju da je proljetni umor normalan fiziološki proces koji se, u većoj ili manjoj mjeri, javlja u čitave populacije.

Smatra se da važnu ulogu u nastanku proljetnog umora ima hormonska promjena. Naime, u zimskim mjesecima, zbog nedovoljnog izlaganja Sunčevoj svjetlosti i kraćeg trajanja dana, organizam proizvodi više melatonina – hormona spavanja, a s dolaskom proljeća i toplijeg vremena, organizam počinje proizvoditi više serotonina – hormona sreće.

Nadalje, nastanku proljetnog umora pridonosi i nedostatak esencijalnih vitamina i minerala koji nastaje kao posljedica jednolične zimske prehrane.

Simptomi proljetnog umora

Prijelaz iz zime u proljeće podrazumijeva veliku promjenu za naš organizam, što se očituje simptomima u nastavku.

  • umor
  • bezvoljnost
  • razdražljivost
  • osjećaj iscrpljenosti
  • pospanost
  • smanjena koncentracija
  • glavobolje

Dodatno, sezonske alergije, mogu također doprinijeti osjećaju umora i iscrpljenosti.

Dobra vijest je da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, odgovarajućeg unosa tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku!

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top