Otkucaj srca

Kolestaza u trudnoći

Kolestaza u trudnoći poremećaj je u radu jetre obilježen zastojem fiziološkog protoka žuči.

Osnovni simptom kolestaze u trudnoći je – svrbež kože.

Premda ne predstavlja opasnost za majku, kolestaza može ugroziti tijek trudnoće i zdravlje ploda.

Što je kolestaza u trudnoći?

Kolestaza u trudnoći ili gestacijska kolestaza je poremećaj funkcije jetre karakteriziran zastojem u protoku žuči prema žučnom mjehuru i crijevima, s posljedičnim nakupljanjem žučnih kiselina u krvi i pojavom svrbeža. Uobičajeno se pojavljuje u kasnoj trudnoći, najčešće tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, međutim kolestaza u ranoj trudnoći je također moguća.

Nakon porođaja, trudnička kolestaza obično spontano prolazi, bez posljedica po zdravlje majke.

Zašto dolazi do kolestaze u trudnoći?

Točan uzrok nastanka kolestaze u trudnoći još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Zapravo se radi o multifaktorijalnoj bolesti, što znači da je u njen nastanak uključeno više potencijalnih uzroka. Studije su pokazale da genetika može igrati veliku ulogu u nastanku kolestaze, no njezinoj pojavi pridonose i hormonske promjene u trudnoći, odnosno povećane koncentracije estrogena i progesterona. Osim toga, uzrok mogu biti i određeni okolišni čimbenici poput manjka selena te vitamina D.

Simptomi kolestaze u trudnoći

Osim već prethodno spomenutog izrazitog svrbeža cijelog tijela, koji je najčešće prvi simptom kolestaze, mogu se javiti i drugi simptomi poput žuto obojene kože i bjeloočnica, tamnog urina te svijetle stolice.

Je li kolestaza u trudnoći opasna?

Kolestaza u trudnoći nije životno ugrožavajuće stanje za majku, no može biti opasno za nerođeno dijete. Ovo stanje povezano je s povećanim rizikom od fetalnog distresa, prijevremenog porođaja, posljedično neonatalnih komplikacija u svezi s prijevremenim rođenjem te unutarmaternične smrti djeteta. Kod majke postoji nešto veći rizik od pojave obilnijih krvarenja nakon poroda.

Kako se postavlja dijagnoza kolestaze u trudnoći?

Dijagnoza kolestaze u trudnoći postavlja se na osnovi karakterističnih simptoma te laboratorijske obrade, odnosno prisutnosti povišenih vrijednosti žučnih kiselina i jetrenih enzima.

Ponekad je potreban i bolnički nadzor kako bi, osim laboratorijskih nalaza, pratili i trudnoću, odnosno rast i razvoj ploda.

Kako se kolestaza u trudnoći liječi?

Liječenje kolestaze u trudnoći je simptomatsko, što znači da određenim lijekovima pokušavamo usporiti napredovanje bolesti, dok je konačna terapija porođaj. Od lijekova, mogu se koristiti određeni lokalni preparati poput krema i losiona te antihistaminika za ublažavanje svrbeža, kao i posebni lijekovi kao što su ursodeoksikolna kiselina (UDCA) i vitamin K. Jedna od češćih indikacija za indukciju poroda je upravo kolestaza u trudnoći. Pri odluci o dovršavanju trudnoće se svakako u obzir uzima više čimbenika – trajanje trudnoće, eventualne komplikacije te koliko je kolestaza uznapredovala.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Svrbež kože u trudnoći nije rijetka pojava i svakako je simptom koji ne biste trebali ignorirati.

Može nastati zbog niza razloga te obično spontano nestaje. Međutim, izražen svrbež kože tijela, osobito dlanova i tabana, često najizraženiji noću, može biti znak kolestaze i potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Zaključak

Svaki nespecifičan simptom u trudnoći je potrebno ozbiljno shvatiti dok se ne dokaže suprotno. Isto vrijedi i sa svrbežom. On može biti bezazlen i neugodan simptom trudnoće, no i znak ozbiljne bolesti poput kolestaze. Važno je o tome educirati trudnice i ohrabriti ih da se jave liječniku ako i kada se ne osjećaju dobro ili sumnjaju da nešto nije uredu.

Autor: dr. med. Marija Križanović Hranilović, specijalizantica ginekologije i opstetricije

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top