Otkucaj srca

Indukcija poroda

Indukcija poroda (engl. induction of labour) podrazumijeva medicinske postupke kojima se nastoji potaknuti porođaj djeteta. Porođaj najčešće započinje i odvija se potpuno prirodno, no ponekad je samom procesu potrebno pripomoći.

Metode indukcije poroda provode se kada je ugroženo zdravlje majke i nerođenog djeteta.

Što je indukcija poroda, kada se provodi, koje sve metode indukcije postoje, koliko traje inducirani porod, te koje su moguće komplikacije, donosimo u nastavku teksta.

indukcija poroda

Što je indukcija poroda?

Indukcija poroda podrazumijeva medicinske intervencije kojima se nastoji potaknuti porođaj djeteta kroz porođajni kanal majke, stimulacijom kontrakcija maternice.

Indukcija porođaja može biti medicinski indicirana ili programirana (elektivna), o čemu govorimo u nastavku teksta.

Kada je potrebna indukcija poroda?

Hoće li biti potrebna indukcija poroda odlučuje liječnik, u dogovoru s trudnicom, nakon procjene zdravstvenog stanja majke i nerođenog djeteta. Tijekom procjene zdravstvenog statusa ploda (fetusa), određuje se i gestacijska dob (zrelost), težina, veličina i položaj ploda u maternici.

Indukciji poroda uobičajeno se pristupa kada je rizik samog postupka, odnosno dovršenja trudnoće indukcijom, manji od rizika njenog nastavka zbog mogućih komplikacija. Dovršenje trudnoće indukcijom poroda provodi se kada postoji medicinska indikacija. Odnosno, zbog različitih bolesti i stanja u majke i/ili ploda te kako bi se spriječile neželjene komplikacije i ishodi trudnoće, ako se porođaj ne pokrene.

U nastavku navodimo neke od razloga za indukciju poroda.

produljena ili prenesena trudnoća

Produljenom ili prenesenom trudnoćom (engl. postterm pregnancy) smatra se svaka trudnoća koja traje 42 tjedna ili duže.

prijevremeno puknuće vodenjaka

Prijevremeno prsnuće vodenjaka najčešće završava spontanim porođajem unutar 24 sata, no isti može biti odgođen i do 7 dana od prsnuća vodenjaka, čime se povećava rizik za nastanak infekcije u majke i ploda. Upravo zbog toga, u dogovoru s pacijenticom, najčešće se provodi indukcija poroda. Naravno, moguć je i ekspektativan pristup, odnosno čekanje spontanog početka porođaja. Odlučite li se za ovaj poštedni pristup, preporučuje se apstinencija od spolnih odnosa.

infekcija plodovih ovoja (korioamnionitis)

oligohidramnion

Premala količina plodove vode ili oligohidramnion može uzrokovati deformacije ploda zbog otežanog kretanja u maternici.

zastoj u rastu ploda

abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice

Abrupcija označava prijevremeno, djelomično ili potpuno odljuštenje normalno smještene posteljice, prije samog porođaja.

povišen krvni tlak (hipertenzija) u trudnoći

Hipertenzivni poremećaji u trudnoći predstavljaju ozbiljnu komplikaciju koja može rezultirati nepovoljnim posljedicama po zdravlje majke i ploda.

dijabetes u trudnoći (dijabetes tip 1 ili 2, gestacijski dijabetes)

Kako bi se spriječile moguće komplikacije (makrosomija, mrtvorođenje) trudnoća komplicirana dijabetesom (koji je postojao prije trudnoće ili se prvi puta pojavio u trudnoći) ponekad može biti indikacija za inducirani porod.

višeplodna trudnoća

Višeplodna trudnoća, koja je sama po sebi rizična, nerijetko je razlog za indukciju poroda.

Gestacijska kolestaza

Kolestaza u trudnoći jedan je od čestih razloga za indukciju poroda.

unutarmaternična smrt ploda

Nakon smrti ploda in utero (unutar maternice), kako bi se smanjila emocionalna patnja trudnice, no i rizik od nastanka komplikacija, indukcija poroda obično se provodi unutar 48 sati.

Ponekad se, na zahtjev majke, nakon 39. tjedna trudnoće, izvodi elektivna indukcija poroda.

Metode indukcije poroda

Indukcija poroda provodi se lijekovima, mehaničkim postupcima, ili kombinacijom obiju metoda. Prije samog odabira i provođenja metoda indukcije poroda potrebno je procijeniti stanje majke i djeteta te utvrditi zrelost vrata maternice (lat. cervix). Nezreo vrat maternice razlog je za provođenje postupaka sazrijevanja vrata maternice – preindukcije.

PREINDUKCIJA PORODA

Preindukcija podrazumijeva postupke kojima se nastoji potaknuti širenje i sazrijevanje vrata maternice u svrhu provođenja vaginalnog porođaja.

prostaglandini

Preindukcija poroda prostaglandinima pospješuje širenje i omekšavanje cerviksa, te kontrakcije maternice (trudove). Prostaglandinski pripravci za indukciju poroda primjenjuju se u obliku vaginalnih gelova i tableta koje se uzimaju na usta. Indukcija poroda gelom najčešće se primijenjuje. Prostaglandinski gel za indukciju poroda ponekad je potrebno aplicirati u rodnicu nekoliko puta, što produljuje trajanje same indukcije.

Kod induciranog poroda tabletama, najčešće se primjenjuje sintetski analog prostaglandin – misoprostol.

Nakon uspješne preindukcije poroda prostaglandinskim pripravcima, porođaj se nastavlja spontano ili uz podržavanje trudova infuzijom oksitocina.

Foleyev kateter (tzv. indukcija poroda balonom)

Balon Foleyeva katetera ispuni se vodom i ostavi u cerviksu do njegova sazrijevanja, kada sam ispada.

lijekovi za dilataciju (širenje) vrata maternice

INDUKCIJA PORODA

Nakon sazrijevanja cerviksa, primjenjuju se metode indukcije poroda, odnosno porođaj se inducira prostaglandinima, amniotomijom i/ili oksitocinom.

amniotomija (prokidanje vodenjaka)

Do pucanja plodovih ovoja (vodenjaka) uobičajeno dolazi spontano, prije pojave trudova ili tijekom otvaranja vrata maternice. Ne dođe li do spontanog prsnuća, provodi se amniotomija (tzv. bušenje vodenjaka).

Amniotomija podrazumijeva prokidanje plodovih ovoja za to namijenjenim medicinskim instrumentom (tankim štapićem s kukicom), što rezultira otjecanjem plodove vode. Osnovni preduvjet za amniotomiju je otvoren vrat maternice, čime je omogućen pristup plodovim ovojima. Svrha ovog postupka je poticanje trudova i ubrzavanje porođaja, a sam zahvat je bezbolan.

Nakon spontanog ili induciranog prsnuća vodenjaka, ako se porođaj ne odvija očekivanom brzinom smatra se produljenim i primjenjuje se oksitocin.

oksitocin (DRIP)

Indukcija poroda oksitocinom, postupak poznat i kao DRIP (engl. drop by drop permanent infusion), podrazumijeva infuziju sintetičkog oksitocina u svrhu poticanja trudova (kontrakcija maternice) i bržeg napredovanja porođaja.

Oksitocin je hormon kojeg tijelo žene prirodno proizvodi tijekom porođaja u svrhu poticanja kontrakcija maternice (trudova). Ponekad se oksitocin tijekom porođaja ne izlučuje u potrebnoj količini ili su intervali izlučivanja nepravilni, što rezultira nepravilnim i neučinkovitim kontrakcijama.

Dakle, kako bi se izbjegao predug porođaj, uslijed neučinkovitih (preslabih) kontrakcija maternice, kao i posljedično nepotrebno iscrpljivanje majke i djeteta, primjenjuje se sintetički oksitocin koji izaziva snažne kontrakcije maternice.

Tijekom provođenja indukcija poroda neophodna je kontinuirana primjena kardiotokografa u svrhu nadzora srčane akcije ploda (fetusa).

Koliko traje inducirani porod?

Indukcija poroda može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Trajanje induciranog poroda ovisi o načinu indukcije, broju prethodnih porođaja, no i o psihofizičkoj spremnosti rodilje na postupak.

Koje su moguće komplikacije indukcije poroda?

Primjena metoda indukcije poroda sa sobom nosi i određene rizike. Neke od najvažnijih navodimo u nastavku.

  • abnormalan srčani ritam ploda
  • ruptura (puknuće) maternice
  • obilno postporođajno krvarenje
  • infekcije (amniotomija je postupak povezan s povećanim rizikom od nastanka infekcije)
  • carski rez

Indukcija poroda najčešće dovodi do vaginalnog porođaja djeteta. Neuspjela indukcija jedan je od razloga za hitan carski rez.

Koje su moguće kontraindikacije za indukciju poroda?

  • prethodni carski rez
  • predležeća posteljica
  • poprečni položaj ploda
  • prolaps pupkovine/pupčane vrpce (spuštena pupkovina)
  • aktivna genitalna infekcija (primjerice aktivna infekcija genitalnim herpesom)

Zaključak

Svaka trudnoća i porođaj su jedinstveni, te u procjeni potrebe za indukcijom poroda vaš izabrani liječnik uzima u obzir čitav niz čimbenika. Također, važno je istaknuti da odluku o indukciji poroda donosi liječnik, u dogovoru s pacijenticom.

Prije samog postupka indukcije poroda, iznimno je važno da vas izabrani liječnik informira o razlogu provođenja, načinu indukcije, trajanju, kao i mogućim komplikacijama i rizicima samog postupka, kako bi mogle dati informirani pristanak za isti.

Otvoreno pitajte sve što vas zanima, kako biste što spremnije dočekale porod!

Literatura:

1. Cleveland Clinic. What is labor induction?

2. Mayo Clinic. Labor induction

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top