Otkucaj srca

Visok tlak (hipertenzija) u trudnoći

Visok tlak u trudnoći, poznat i pod medicinskim nazivom hipertenzija, jest ozbiljno stanje koje može imati značajan utjecaj na tijek trudnoće te zdravlje majke i djeteta.

Upravo zbog toga, hipertenzija u trudnoći, zahtijeva posebnu skrb i pažljivo praćenje.

visok tlak u trudnoći

Hipertenzija u trudnoćidefinicija

Hipertenzijom se smatra povišenje sistoličkog tlaka za 30 mmHg i više i/ili dijastoličkog za 15 mmHg i više u odnosu prema tlaku prije trudnoće ili u ranoj trudnoći. Hipertenziju u trudnoći definiramo kao sistolički krvni tlak veći od 140 mmHg, odnosno dijastolički krvni tlak veći od 90 mmHg. Za dijagnozu hipertenzije, povišeni krvni tlak mora biti prisutan tijekom dva različita mjerenja.

Prema klasifikaciji Američkog društva ginekologa i opstetričara, hipertenzija u trudnoći obuhvaća nekoliko entiteta.

1. kronična hipertenzija

Kronična ili preegzistentna hipertenzija jest hipertenzija koja je postojala prije trudnoće (hipertenzija poznata već od ranije, odnosno dijagnosticirana prije trudnoće) ili novootkrivena hipertenzija.

O novootkrivenoj kroničnoj hipertenziji govorimo kada je povišeni krvni tlak (≥ 140/90 mmHg) dijagnosticiran prije 20. tjedna trudnoće ili kada je prvi puta otkriven nakon 20. tjedna trudnoće te ostaje prisutan i nakon šest tjedana od porođaja.  

2. preeklampsija/eklampsija

Preeklampsija je naziv za povišeni krvni tlak (≥ 140/90 mmHg) uz prisutnost proteina u mokraći (proteinurija), dok eklampsija, uz navedeno, uključuje i pojavu konvulzija. Povišenje krvnoga tlaka uobičajeno nastupa nakon 20. tjedna trudnoće u žena s prethodno normalnim vrijednostima krvnog tlaka. Međutim, preeklampsija, odnosno eklampsija mogu se pojaviti i u žena s kroničnom hipertenzijom.

HELLP sindrom osobita je komplikacija preeklampsije, no može nastati i kao zaseban entitet.

3. preeklampsija superponirana na kroničnu hipertenziju

Preeklampsija se može nadovezati na kroničnu hipertenziju (dijagnosticiranu prije trudnoće ili novootkrivenu u trudnoći) te tada govorimo o preeklampsiji superponiranoj na kroničnu hipertenziju.

Preeklampsija superponirana na kroničnu hipertenziju česta je komplikacija kronične hipertenzije u trudnoći.

4. gestacijska hipertenzija

Gestacijska hipertenzija podrazumijeva pojavu hipertenzije nakon 20. tjedna trudnoće bez drugih poremećaja koji bi upućivali na preeklampsiju. Povremeno visok tlak u trudnoći nije neophodno i gestacijska hipertenzija. Za točnu dijagnozu svakako se obratite izabranom liječniku.

Visok tlak u ranoj trudnoći

Visok krvni tlak u trudnoći ima najnepovoljniji utjecaj na majku i plod. Stoga je iznimno važno redovito kontrolirati krvni tlak već od samog početka trudnoće.

Simptomi visokog tlaka u trudnoći

Neke od simptoma visokog krvnog tlaka u trudnoći navodimo u nastavku.

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • umor
  • smetnje vida/poremećaji vida
  • zujanje (lat. tinitus) u ušima
  • osjećaj lupanja srca
  • mučnina i/ili povraćanje i dr.

Liječenje hipertenzije u trudnoći

Danas postoji niz lijekova koji se primjenjuju za liječenje hipertenzije u trudnoći. No, svi oblici liječenja hipertenzivnih poremećaja u trudnoći zapravo ne zaustavljaju bolest, već dovode do ublažavanja postojećih simptoma i znakova bolesti te produljuju trajanje trudnoće.

Jedini pravi lijek preeklampsije i eklampsije jest porođaj.

Visok tlak u trudnoći i hospitalizacija

Potreba za hospitalizacijom određuje se na temelju težine i trajanja hipertenzije te trajanja same trudnoće.

Blaga preeklampsija može se kontrolirati ambulantno, no važno je redovito kontrolirati stanje majke (krvni tlak, tjelesnu težinu, količinu proteina u mokraći, broj trombocita) i ploda kako bi se na vrijeme uočili simptomi pogoršanja preeklampsije, što je indikacija za hospitalizaciju (bolničko liječenje).

U liječenju teške preeklampsije, odnosno eklampsije neophodna je kontrola povišenog krvnog tlaka, zaustavljanje konvulzija lijekovima te nadoknada tekućine i elektrolita.

Nakon stabilizacije trudnice prethodno navedenim mjerama, provodi se definitivna terapija, a to je porođaj. Način porođaja, prirodni porođaj ili carski rez, ovisi o gestacijskoj dobi (tjednu trudnoće) te stanju majke i ploda. Prednost se, kada god je to moguće, daje prirodnom (vaginalnom) porođaju kako bi se izbjegao dodatan stresni učinak kirurškog zahvata na ionako poremećene fiziološke funkcije organizma.

Zaključak

Trudnice s visokim krvnim tlakom potrebno je intenzivnije nadzirati tijekom trudnoće.

Naime, tijek i razvoj arterijske hipertenzije u trudnoći teško je predvidjeti. U nekih trudnica s arterijskom hipertenzijom krvni tlak može ostati nepromijenjen tijekom cijelog trajanja trudnoće, u nekih se može smanjivati do normalnih vrijednosti, dok se u drugih krvni tlak može povećavati s ili bez razvoja proteinurije i/ili edema.

Savjeti za kraj

Hipertenzija kod trudnica ozbiljna je komplikacija koja može rezultirati neželjenim posljedicama po majku i plod.

Imate li visoki krvni tlak u trudnoći, važno je da slijedite upute izabranog liječnika i redovito obavljate trudničke kontrole, uzimate eventualne propisane lijekove te pripazite na prehranu (izbjegavajte visokokaloričnu i preobilnu hranu). Također, trudnicama se savjetuje da leže u krevetu na lijevom boku u svrhu bolje prokrvljenosti maternice.

Literatura:

1. Cleveland Clinic. What is hypertension during pregnancy?

2. Mayo Clinic. High blood pressure and pregnancy

3. MedlinePlus. High blood pressure in pregnancy

4. Đelmiš J. Preeklampsija

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top