Otkucaj srca

Prirodni porođaj ili carski rez?

Prirodni porođaj podrazumijeva porođaj djeteta prolaskom kroz porođajni kanal majke. Prema mišljenju stručnjaka, prirodni (vaginalni) porođaj najbolji je način dovršetka trudnoće i povezan je s nizom dobrobiti po zdravlje majke i ploda. Međutim, premda je tijelo žene svojom građom unaprijed pripremljeno za porođaj vaginalnim putem, isti nije uvijek moguć.

Operativni dovršetak trudnoće ili carski rez preporučljiv je isključivo uz opravdanu medicinsku indikaciju.  

prirodni porođaj ili carski rez

Prirodni porođaj

Prirodni porođaj je porođaj vaginalnim putem, odnosno prolaskom ploda kroz porođajni kanal majke, bez potrebe za dodatnim medicinskim intervencijama i/ili primjenom lijekova.

Prirodni porođaj povezan je s brojnim dobrobitima po zdravlje majke i ploda, od kojih valja istaknuti sljedeće.

1. rani kontakt „koža-na-kožu“ (prema engl. skin-to-skin contact) majke i novorođenčeta

2. uspješniji početak dojenja

3. kraći boravak u bolnici nakon porođaja

4. brži oporavak

Premda je vaginalni porođaj povezan s nizom dobrobiti, isti može biti fizički vrlo zahtjevan i iscrpljujuć za majku. Nadalje, tijekom vaginalnog poroda može doći do razdora međice ili može biti potrebno urezivanje međice u svrhu olakšanja porođaja (epiziotomija). Ovaj zahvat uključuje postavljanje šavova i zahtijeva nekoliko tjedana zacjeljivanja. Zbog istog, moguće su poteškoće s kontrolom mokraćnog mjehura, kao i prolaps zdjeličnih organa.

Važno je razumjeti da vaginalni porođaj, iako se smatra najprirodnijim, nije uvijek najsigurniji i najbolji način dovršetka porođaja. Naime, postoje situacije u kojima je carski rez preporučljiv ili čak neophodan, o čemu govorimo u nastavku teksta.

Carski rez

Carski rez podrazumijeva porođaj djeteta kirurškim putem, odnosno kroz rez trbušne stijenke, maternice i plodovih ovoja.

Carski rez preporučuje se isključivo kada je ugrožen život majke i ploda, i izvodi se samo kada za to postoji medicinski opravdan razlog.

Indikacije za carski rez:

  • porod koji ne napreduje (unatoč snažnim kontrakcijama maternice, vrat maternice se ne otvara dovoljno)
  • sužena zdjelica (disproporcija u veličini između majčine zdjelice i plodove glave)
  • nepravilan položaj i stav djeteta (poprečni položaj djeteta, stav zatkom)
  • akutna ugroženost ploda (ugrožena opskrba ploda kisikom)
  • višeplodna trudnoća
  • predležeća posteljica (lat. placenta praevia; posteljica prethodi djetetu te mu stvara zapreku pri prolasku kroz porođajni kanal)
  • abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice
  • prethodni carski rez
  • zdjelični tumori
  • teško zdravstveno stanje majke (bolesti srca, visok krvni tlak, genitalna HSV infekcija ili HIV infekcija)

Dogovoreni (elektivni) carski rez vs. HITNI CARSKI REZ

Postoje li poznate medicinske indikacije, carski rez može se planirati unaprijed. Tada govorimo o planiranom (elektivnom) carskom rezu. Carski rez kao hitan zahvat izvodi se kada se tijekom porođaja pojave komplikacije koje otežavaju vaginalni porođaj, odnosno majku i/ili plod izlažu riziku.

Za razliku od prirodnog (vaginalnog) porođaja, carski rez je povezan s povećanim rizikom od komplikacija (infekcija, stvaranje krvnih ugrušaka, komplikacije anestezije i dr.). Nadalje, u usporedbi s vaginalnim porođajem, oporavak nakon carskog reza znatno je dulji, a nakon dovršenog operativnog zahvata zaostaje ožiljak.

U kojem tjednu se radi dogovoreni carski rez?

Elektivni (dogovoreni) carski rez uobičajeno se radi u 39. tjednu trudnoće.

Može li se tražiti carski rez?

Carski rez na zahtjev trudnice, bez opravdane medicinske indikacije, u Republici Hrvatskoj nije zakonski dopušten. Odluku o načinu dovršetka poroda isključivo donosi liječnik, uvažavajući želje pacijentice kada god je to moguće.

I za kraj…

Vaginalni porođaj je, kao i porođaj carskim rezom, povezan s određenim rizicima i komplikacijama. Međutim, prema Hrvatskom društvu za ginekologiju i porodništvo (HDGO), prednost treba uvijek, kada god je to moguće, dati prirodnom, vaginalnom porođaju.

Intervencije za poticanje (indukciju) i ubrzanje porođaja (primjena oksitocina, epiziotomija), instrumentalno dovršenje porođaja (vakuum ekstrakcija, porođaj forcepsom), kao i operativni dovršetak porođaja carskim rezom, postupci su koji bi se trebali koristiti isključivo ako za to postoji medicinski opravdan razlog.

Literatura:

1. Cleveland Clinic. C – section vs. natural birth

2. Medical News Today. C – section recommendations

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top