Otkucaj srca

Epiziotomija i oporavak nakon zahvata

Epiziotomija je naziv za medicinski postupak urezivanja međice, tkiva između rodnice i analnog otvora.

Ovim kirurškim zahvatom nastoji se spriječiti razdor tkiva tijekom izlaska glavice djeteta iz porođajnog kanala. Epiziotomija se prvenstveno provodi u svrhu olakšanja i ubrzavanja porođaja, osobito u prvorotkinja.

U tekstu koji slijedi pročitajte sve o epiziotomiji – što je, kada je potrebna, koje su moguće komplikacije te koliko traje oporavak.

epiziotomija

Što je to epiziotomija?

Epiziotomija je kirurški zahvat urezivanja međice kojim se nastoji spriječiti nekontroliran i nagli razdor tkiva (međice) prilikom izlaska dječje glavice iz porođajnog kanala.

Ponekad se razdor tkiva ne može u potpunosti spriječiti, no može se smanjiti čime se nastoje izbjeći eventualne posljedice i komplikacije.

Kada je epiziotomija potrebna?

Potreba za urezivanjem međice češća je u prvorotkinja. Naime, u prvorotkinja međica je često visoka, nerastezljiva i čvrsta, dok je u višerotkinja međica niža i elastičnija, a porođajni kanal je mekši i opušteniji.

Epiziotomija se ne izvodi rutinski. Hoće li epiziotomija biti potrebna, može se vidjeti tek kada glavica djeteta napne međicu. Stoga, nije moguće unaprijed predvidjeti i odlučiti o potrebi ovog zahvata.

Dakle, epiziotomija se izvodi ako se, tijekom porođaja, međica odgovarajuće ne rasteže te sprječava izlazak djeteta iz porođajnog kanala.

Postoji li opravdan medicinski razlog, epiziotomija se obavezno provodi.

Neke od medicinskih indikacija za epiziotomiju navodimo u nastavku:

 • položaj djeteta zatkom
 • prijevremeni porođaj
 • porođaj djeteta male rodne mase (nedonoščad)
 • porođaj djeteta velike rodne mase (porođaj velikog djeteta)
 • porođaj djeteta s leđima okrenutim straga
 • instrumentalno dovršenje porođaja (vakuum ekstrakcija, forceps)
 • malformacije djeteta
 • poremećaj srčane akcije ploda tijekom izlaska iz porođajnog kanala

Kako izgleda postupak epiziotomije?

Epiziotomija ili urez međice jest porodnička operacija kojom se reže međica u postraničnoj ili središnjoj liniji.

Zbog blizine analnog otvora, središnja epiziotomija češće je povezana s ozljedama rektuma i/ili analnog sfinktera. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Šivanje reza međice provodi se nakon porođaja djeteta te posteljice.

Kako tretirati ranu od epiziotomije – Higijena rane od epiziotomije

Pravilna i dosljedna higijena rane od epiziotomije iznimno je važna. Ranu je potrebno održavati čistom i suhom kako bi se smanjio rizik od upale i infekcije. Šavovi nakon poroda izazivaju osjećaj boli i pečenja, što je moguće ublažiti uzimanjem analgetika (lijekova protiv bolova). Međutim, prije uzimanja istih posavjetujte se s izabranim liječnikom.

Preporučljivo je ispiranje rane mlakom vodom te nošenje pamučnih uložaka. Održavajte higijenu tuširanjem, a ne kupanjem u kadi. Higijenske uloške potrebno je redovito mijenjati, a nakon male i velike nužde pravilno brisanje je od sprijeda prema natrag. Nadalje, primjena hladnih obloga može smanjiti otok te ublažiti bol.

Odgovarajuća higijena spolovila nakon epiziotomije, osim što sprječava nastanak infekcije, omogućuje brže zarastanje rane.

Kantarionovo ulje za ranu od epiziotomije

Prema pojedinim studijama, kantarionovo ulje (gospina trava) može smanjiti crvenilo, bolnost te olakšava i ubrzava cijeljenje rane.

Međutim, prije primjene posavjetujte se s izabranim liječnikom

Epiziotomija oporavak

Vrijeme oporavka od epiziotomije je individualno. Oporavak nakon epiziotomije može biti vrlo bolan i neugodan. Bolovi mogu biti prisutni pri sjedenju, hodanju, mokrenju i/ili obavljanju velike nužde.

Prvih nekoliko dana nakon porođaja, majkama se savjetuje da doje ležeći na boku.

Nakon epiziotomije, rana najčešće zacjeljuje bez komplikacija. Kako bi rana zacijelila, obično je potrebno četiri tjedna, a kako bi tkivo vratilo početnu čvrstoću, potrebno je oko šest tjedana. Konci u šavu spontano se resorbiraju te ih nije potrebno skidati.

Zahvaljujući urednom rezu, nakon cijeljenja rane, ožiljak od epiziotomije najčešće je jedva primjetan.

Komplikacije epiziotomije

Svaki kirurški zahvat sa sobom nosi određene rizike i komplikacije. Premda nastaju rijetko, komplikacije epiziotomije su moguće.

Neke od mogućih komplikacija navodimo u nastavku:

 • krvarenje
 • razdor rektuma i/ili analnog sfinktera
 • urinarna inkontinencija (nevoljno otjecanje mokraće)
 • prolaps zdjeličnih organa
 • hematomi
 • infekcija rane (crvenilo, oteklina, bol i/ili gnojni iscjedak)
 • dispareunija (bol tijekom spolnog odnosa)

Crvenilo te blagi otok (edem) rane potpuno je uobičajena pojava povezana s cijeljenjem, no ako je prisutna i jaka bol i/ili iscjedak iz šavova, moguće je da se radi o infekciji. U spomenutom slučaju, bez odgode, obratite se izabranom liječniku.

Također, linija šavova ne smije se razdvajati.

Može li se epiziotomija spriječiti?

Epiziotomija je medicinski zahvat koji se izvodi u korist majke i/ili ploda te samo kada za to postoji potreba. Drugim riječima, provodi se kako bi se spriječio nepravilan razdor međice majke, odnosno pri ugroženosti djeteta.

Priprema za porođaj koja uključuje Kegelove vježbe, odnosno vježbe za jačanje mišića dna zdjelice, te masažu međice, može pripremiti tkivo međice na širenje do kojeg dolazi prilikom izlaska glavice djeteta iz porođajnog kanala te smanjiti potrebu za epiziotomijom. Masaža međice provodi se nakon 34. tjedna trudnoće i potrebno ju je provoditi svakoga dana. Kegelove vježbe zatežu mišiće dna zdjelice čime olakšavaju vaginalni porođaj.

Literatura:

1. ResearchGate. Episiotomy

2. Cleveland Clinic. What is an episiotomy?

3. Johns Hopkins Medicine. Why might I need an episiotomy?

4. Mayo Clinic. Healing from an episiotomy

5. European Journal of Integrative Medicine. The effect of hypericum perforatum oil on the healing process in the care of episiotomy wounds

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top