Jagode, mnogima omiljeno bobičasto voće, u osjetljivih pojedinaca mogu uzrokovati alergiju.
Alergija na jagode nastaje uslijed prekomjerne reakcije imunološkog sustava na proteine prisutne u jagodama. U usporedbi s drugim nutritivnim alergijama, alergija na jagode je relativno rijetka, no može biti vrlo ozbiljna.

Što uzrokuje alergiju na jagode?
Alergija na jagode nastaje kao posljedica pretjeranog odgovora imunološkog sustava na proteine prisutne u jagodama.
Naime, imunološki sustav organizma pogrešno prepoznaje proteine iz jagoda kao štetne, premda su isti obično bezopasni. Kako bi zaštitio organizam, imunološki sustav potiče proizvodnju protutijela (IgE) te oslobađanje histamina, što uzrokuje simptome alergijske reakcije.
Rizični čimbenici za nastanak alergije na jagode
U nastavku navodimo nekoliko rizičnih čimbenika koji se povezuju s nastankom nutritivne alergije, uključujući alergije na jagode.
- genetska predispozicija (alergija na hranu u obitelji)
- uvođenje jagoda u prehranu djece kasnije u životu
- alergija na pelud breze
- astma
- ekcem
Simptomi alergije na jagode
Alergija na jagode kod odraslih uzrokuje slične simptome kao alergija na jagode kod djece.
Simptomi alergije na jagode uobičajeno se pojavljuju unutar nekoliko minuta do sati nakon konzumacije jagoda.
Neke od mogućih simptoma alergije na jagode navodimo u nastavku.
- crvenilo (osobito oko usta)
- osjećaj stezanja u grlu
- kožni osip, odnosno plikovi (urtikarija) na koži
- svrbež kože
- mučnina
- proljev
- povraćanje i dr.
Vrlo rijetko, može doći do anafilaktičke reakcije (anafilaksije), ili pak anafilaktičkog šoka.
Anafilaksija je ozbiljna, životno ugrožavajuća alergijska reakcija koja zahtijeva hitno zbrinjavanje.
Simptomi teške alergijske reakcije na jagode
- otok usana, jezika i grla
- otežano gutanje
- kratkoća daha
- pad krvnog tlaka
- ubrzan puls
- vrtoglavica
- gubitak svijesti

Križna reaktivnost
Kao i mnogo drugo voće, navedeno u nastavku, i jagode pripadaju obitelji Rosaceae. Zbog križne reaktivnosti, osobe alergične na jagode mogu razviti alergijsku reakciju pri konzumaciji voća iz iste obitelji.
- jabuke
- trešnje
- maline
- breskve
- kupine
- borovnice
Alergijska reakcija na jagode vs. intolerancija na jagode
Nutritivna alergija nije isto što i intolerancija na hranu. Intolerancija na hranu na uzrokuje alergijsku reakciju, no može uzrokovati simptome slične alergiji na hranu.
Intolerancija na hranu može nastati zbog mnogo čimbenika, uključujući nedostatak probavnih enzima koji sudjeluju u razgradnji određenih sastavnica hrane.
Kako se dijagnosticira alergija na jagode?
U svrhu potvrđivanja alergije, potrebno je učiniti alergološko testiranje na nutritivni alergen jagode.
Liječenje alergije na jagode
U liječenju blage do umjerene alergijske reakcije na jagode koriste se antihistaminici, dok je u kontekstu anafilaksije potrebna primjena epinefrina (adrenalina).
Osobe s rizikom ponovljene teške alergijske reakcije moraju pri ruci imati autoinjektor adrenalina (EpiPen®) i brzodjelujući antihistaminik.
U osoba s poznatom alergijom na jagode preporučuje se eliminacijska dijeta, odnosno izbjegavanje njihova unosa u bilo kojem obliku.

Može li se alergija na jagode spriječiti?
Kao što smo prethodno spomenuli, najbolji način sprječavanja alergijske reakcije na jagode je izbjegavanje njihove konzumacije, kao i namirnica koje ih sadrže. Prije konzumacije namirnica, obavezno pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da ne sadrže jagode.
Alergija na jagode kod beba može se spriječiti pravovremenim uvođenjem jagoda u prehranu, odnosno nakon 6. mjeseca života. Naime, najnovija istraživanja potvrđuju kako rano uvođenje alergenih namirnica (uključujući jagode), od početka dohrane, kao i često izlaganje istima od prve konzumacije, može smanjiti rizik od nastanka alergija kasnije tijekom života.
Autor: Monika Babić
Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.