Otkucaj srca

Klamidija – simptomi i liječenje

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Uglavnom se prenosi spolnim putem, odnosno nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženim partnerom.

No prijenos genitalne klamidijske infekcije moguć je i s majke na dijete tijekom porođaja.

Neprepoznata i neliječena klamidijska infekcija može dovesti do teških komplikacija i trajnih posljedica po zdravlje žena, muškaraca i novorođenčadi.

kako se dobije klamidija

Što je klamidija?

Klamidija je spolno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Bolest najčešće ne uzrokuje simptome ili su oni oskudni, što otežava prepoznavanje iste i odgađa liječenje.

Kako se klamidija prenosi?

Chlamydia trachomatis (serotip D – K) je najčešća spolno prenosiva bakterija.

Klamidija se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, uključujući vaginalni, oralni i analni spolni odnos, sa zaraženim partnerom.

Osim spolnim putem, prijenos klamidije moguć je i s majke na dijete tijekom porođaja, odnosno prolaskom djeteta kroz zaraženi porođajni kanal majke.

Premda rijetko, prijenos klamidije moguć je i autoinokulacijom (samoprijenos) prstima koji su bili u doticaju s inficiranim spolnim tekućinama, vaginalnim iscjetkom ili sjemenom tekućinom. Kontaminiranim prstima vrlo lako može doći do prijenosa genitalne klamidijske infekcije na spojnicu (konjunktivu) oka te nastanka klamidijskog konjunktivitisa.  

Također, moguć prijenos klamidije je i u bazenima kontaminiranim sekretima genitalnog trakta.

Inkubacija klamidije

Inkubacija, odnosno vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti u organizam do pojave simptoma bolesti, iznosi 13 tjedna.

Klinička slika

U odraslih osoba oba spola, klamidija (serotip D – K) uzrokuje infekcije urogenitalnog (spolnog) sustava te infekcije oka (inkluzijski konjunktivitis). Do inkluzijskog konjunktivitisa u odraslih obično dolazi nakon infekcije spolnog sustava. U novorođenčadi inficiranih majki, klamidija uzrokuje inkluzijski konjunktivitis te novorođenačku pneumoniju.

Klamidija simptomi

Kao što smo prethodno spomenuli, klamidijska infekcija, i u žena i muškaraca, najčešće ne uzrokuje simptome ili su oni vrlo oskudni, osobito u samim početcima bolesti.

Simptomi klamidije kod žena

U žena, infekcija klamidijom najčešće uzrokuje upalu vrata maternice (cervicitis) te upalu mokraćne cijevi (uretritis).

Klamidija kod žena može uzrokovati simptome navedene u nastavku.

  • promijenjen ili pojačan iscjedak iz rodnice
  • krvarenja između mjesečnica
  • bol tijekom spolnog odnosa
  • nelagoda i/ili bolovi u donjem dijelu trbuha
  • učestalo mokrenje
  • bol i peckanje pri mokrenju
  • grlobolja, otežano gutanje

Simptomi klamidije kod muškaraca

U muškaraca, infekcija klamidijom najčešće uzrokuje nespecifičnu upalu mokraćne cijevi (negonokokni uretritis).

Klamidija kod muškaraca može uzrokovati simptome u nastavku.

  • peckanje pri mokrenju
  • iscjedak iz mokraćne cijevi
  • nelagoda i/ili bolovi u testisima

Klamidija i trudnoća

Klamidija u trudnoći može uzrokovati niz negativnih posljedica na tijek i ishod trudnoće, uključujući spontani pobačaj, prijevremeni porođaj, infekciju plodovih ovoja te rađanje djeteta niske porođajne težine. Dođe li do prijenosa klamidijske infekcije tijekom porođaja, u novorođenčeta se može razviti inkluzijski konjunktivitis (infekcija spojnice oka) te upala pluća. Upravo zbog toga, pravovremeno otkrivanje i liječenje klamidije u trudnoći od iznimne je važnosti.

Trudnicama se preporučuje testiranje na klamidiju tijekom prvog tromjesečja trudnoće, te ponovno u trećem tromjesečju ako su mlađe od 25 godina, a bile su pozitivne u prvom tromjesečju, ili ako su starije, no imaju povećan rizik za spolno prenosive infekcije.

Kako se klamidija dijagnosticira?

Dijagnoza klamidije postavlja se na osnovi anamneze, fizikalnog pregleda, prisutnosti karakterističnih znakova i simptoma te mikrobiološke dijagnostike.

Klamidija se ne može dijagnosticirati PAPA testom.

Testiranje na klamidiju

Za rano otkrivanje i liječenje klamidije važno je redovito testiranje.

Dokazivanje urogenitalne infekcije

Testiranje na klamidiju provodi se iz uzorka urina u oba spola. Test na klamidiju iz urina vrlo je jednostavan postupak koji se provodi iz uzorka prvog mlaza prvog jutarnjeg urina.

Testiranje na klamidiju provodi se i iz uzorka brisa rodnice, vrata maternice ili mokraćne cijevi žena, odnosno brisa mokraćne cijevi te uzorka ejakulata muškaraca, kao i brisa anusa ili usne šupljine u oba spola, ovisno o vrsti spolnog odnosa.

Dokazivanje klamidijske infekcije oka

Detekcija klamidije, kod sumnje na infekciju oka, moguća je i iz uzorka brisa spojnice oka.

Klamidija testiranje – preporuke

Spolno aktivnim djevojkama mlađim od 25 godina preporučuje se testiranje na klamidiju jednom godišnje, odnosno nakon promjene partnera. Nadalje, isto se preporučuje i starijim ženama s povećanim rizikom za spolno prenosive infekcije, uključujući klamidiju (novi spolni partner ili više njih, partner sa spolno prenosivom infekcijom i dr.). Također, svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Klamidija liječenje

Liječenje klamidije kod žena i muškaraca vrlo je jednostavno. Klamidija se vrlo uspješno liječi antibioticima, no vrlo je važno istovremeno liječiti oba partnera. Tijekom trajanja liječenja potrebno je suzdržavanje od spolnih odnosa.

Tri mjeseca nakon provedenog liječenja preporučuje se ponoviti test za klamidiju.

Klamidija posljedice

Posljedice neliječene klamidijske infekcije vrlo su ozbiljne.

Neliječena klamidijska infekcija uzrokuje nepovratno oštećenje spolnih organa u oba spola, neplodnost te komplikacije u trudnoći.

Prevencija klamidije

Važno je imati na umu da je nakon izlječenja klamidijske infekcije moguća reinfekcija, odnosno ponovna infekcija u budućnosti. Stoga, važno se pridržavati svih mjera prevencije.

Najsigurnija zaštita od spolno prenosivih bolesti, uključujući klamidiju, jest apstinencija. Međutim, ako je osoba spolno aktivna, najbolja zaštita je ispravna i dosljedna upotreba prezervativa (kondoma), odnosno upotreba istog tijekom cijelog trajanja spolnog odnosa.

Zaključak

Klamidija je najčešća bakterijska spolno prenosiva infekcija. Za rano otkrivanje i uspješno liječenje klamidijske infekcije, a ujedno i sprječavanje širenja infekcije na druge osobe, čime se čuva vlastito zdravlje, kao i zdravlje partnera, važno je redovito testiranje.

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top