Otkucaj srca

Impetigo ili “slatke kraste”

Impetigo, poznat i pod nazivom piodermija, je površinska bakterijska infekcija kože.

Premda se može javiti i u odrasloj dobi, impetigo se najčešće pojavljuje u predškolske djece, odnosno od druge do pete godine života. Međutim, može se javiti i u starije djece. Impetigo je vrlo zarazna bolest koja se lako širi među djecom, osobito u kolektivima.

Uobičajeno se pojavljuje u toplim, ljetnim mjesecima.

Što je impetigo, kako se prenosi, gdje se najčešće pojavljuje, kako se dijagnosticira i liječi, pročitajte u nastavku.

impetigo kod djece

Što je impetigo?

Impetigo, piodermija ili impetigo contagiosa je površinska infekcija kože uzrokovana bakterijama Staphylococcus aureus (tzv. „zlatni stafilokok“) i/ili Streptococcus pyogenes (β – hemolitički streptokok skupine A, BHS – A). Bolest je obilježena karakterističnim krastama boje meda, zbog čega je impetigo u narodu poznat i pod nazivom „slatke kraste“.

Impetigo je najčešća infekcija kože u djece od druge do pete godine života.

Nastanku impetiga pogoduju topli i vlažni klimatski uvjeti kakvi prevladavaju ljeti. Bolest je vrlo zarazna, zbog čega se češće javlja u kolektivima poput dječjeg vrtića ili škole.

Impetigo može nastati na zdravoj koži (primarni impetigo), no češće nastaje na prethodno oštećenoj koži (sekundarni impetigo), odnosno koži koja je oštećena ogrebotinama, posjekotinama, ubodima insekata ili ekcemom.

Impetigo kod odraslih

Premda se češće pojavljuje u djece, impetigo se može pojaviti i u odraslih. Slatke kraste kod odraslih ne razlikuju se od onih koje se pojavljuju u djece.

Impetigo inkubacija

Inkubacija, odnosno vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti do pojave simptoma bolesti, iznosi 7 do 10 dana.

Kako se impetigo prenosi?

Kao što smo prethodno spomenuli, impetigo je vrlo zarazna bolest koja se prenosi izravno, bliskim kontaktom sa zahvaćenom (inficiranom) kožom, te neizravno korištenjem zajedničkih predmeta (ručnika, posteljine, odjeće, igračaka i dr.).

Gdje se impetigo najčešće pojavljuje?

Impetigo se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, no najčešće zahvaća predio lica, osobito područje oko usta i nosa, te ekstremitete.

Oblici bolesti

Dva su osnovna oblika bolesti.

1. nebulozni impetigo

Nebulozni impetigo (lat. impetigo nonbullosa) je najčešći oblik bolesti. U 80 % slučajeva uzrokuje ga Streptococcus pyogenes, β – hemolitički streptokok skupine A (BHS – A). Nebulozni impetigo započinje kao sitne papule (prištići) koje prelaze u mjehuriće (vezikule) okružene crvenilom kože. Mjehurići su tankog pokrova te ispunjeni bistrim, vrlo zaraznim sadržajem. S napredovanjem bolesti, mjehurići postaju ispunjeni gnojnim sadržajem (pustule), pucaju te nastaju karakteristične kraste boje meda. Kraste cijele i ne ostavljaju ožiljke.

Nebulozni impetigo najčešće zahvaća područje lica, obično predio oko usta te nosa, no može zahvatiti i ekstremitete. Kožne promjene mogu biti praćene povećanjem regionalnih limfnih čvorova.

2. bulozni impetigo

Bulozni impetigo (lat. impetigo bullosa) se pojavljuje povremeno i uzrokovan je isključivo bakterijom Staphylococcus aureus ili tzv. „zlatnim stafilokokom“ koja proizvodi eksfolijativni toksin A. Obilježen je pojavom većih mjehurića koji se povećavaju u promjeru. Mjehuri (bule) su ispunjeni bistrom, žućkastom tekućinom koja ubrzo postaje tamnija i mutnijeg izgleda. S napredovanjem bolesti, mjehuri pucaju te nastaju kraste boje meda. Kraste cijele i ne ostavljaju ožiljke.

Bulozni impetigo se najčešće pojavljuje u novorođenčadi te djece od druge do pete godine života.

Kožne promjene su najčešće smještene na trupu, ekstremitetima i vlažnim područjima poput pazušnih jama, vratnog nabora ili području pelena.

Kako se impetigo dijagnosticira?

Dijagnoza impetiga postavlja se na osnovi anamneze te fizikalnog pregleda, odnosno karakterističnog izgleda kožnih promjena.

Infekcija uglavnom uzrokuje blagu bol, nelagodu i svrbež. Sistemski znakovi bolesti, poput temperature i slabosti, su u pravilu odsutni.

Izostane li povoljan odgovor na uobičajenu terapiju impetiga, može biti potrebno učiniti bris kožne promjene u svrhu preciznog utvrđivanja mikrobiološkog uzročnika te provođenja odgovarajuće terapije.

Liječenje impetiga

Liječenje impetiga obuhvaća opće mjere te lokalno i sustavno liječenje lijekovima.

OPĆE MJERE

Područja kože zahvaćena impetigom važno je održavati čistim i suhim. Dosljedno provođenje higijene običnim ili antiseptičkim sapunom te toplom vodom vrlo je važno u liječenju impetiga, kao i sprječavanju širenja infekcije. Uklanjanje pokrova mjehura, sadržaja mjehura te krusta potrebno je provoditi nježno, nekoliko puta dnevno, prije nanošenja antibiotske terapije. Također, važno je izbjegavati dodirivanje te češanje kožnih promjena. Dodatno, u svrhu sprječavanja širenja infekcije, ključna je pravilna i redovita higijena ruku te izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta zaražene osobe.

LIJEČENJE LIJEKOVIMA

Liječenje impetiga uobičajeno se provodi lokalnom antibiotskom terapijom, u obliku masti ili kreme, kroz 7 do 10 dana. Antibiotska krema za impetigo obično sadrži aktivne sastojke kao što su mupirocin ili fusidatna kiselina. Mupirocin mast za slatke kraste terapija je izbora u liječenju impetiga. Sistemska antibiotska impetigo terapija najčešće nije potrebna. Ista se obično se provodi kod opsežnijih promjena, kao dodatak lokalnoj terapiji.

Slatke kraste trajanje

Impetigo je najčešće bolest blagog karaktera i, uz odgovarajuće liječenje, obično prolazi kroz desetak dana.

Komplikacije impetiga

Premda je impetigo bolest koja, uz pravovremeno i odgovarajuće liječenje, najčešće prolazi bez komplikacija, iste su moguće.

Neke od mogućih komplikacija navodimo u nastavku.

  • poststreptokokni glomerulonefritis
  • celulitis (infekcija kože i potkožnog tkiva)
  • sepsa
  • trajno oštećenje kože (ožiljci)

Impetigo i kupanje u moru

Ljeto je u punom jeku, no u pojedinaca zahvaćenih impetigom, ljetne aktivnosti će morati malo pričekati.

Slatke kraste i more nisu najpoželjnija kombinacija.

Naime, slana voda može dodatno iritirati kožu zahvaćenu impetigom, zbog čega je poželjno izbjegavati kupanja u moru sve dok kraste ne otpadnu i dok se koža u potpunosti ne oporavi. Također, zbog opasnosti od postupalnih hiperpigmentacija, valja pripaziti na izlaganje suncu te kožu odgovarajuće zaštititi, prema uputama dermatologa.

Zaključak

Slatke kraste kod djece, no i odraslih, karakteristično su obilježje impetiga, površinske infekcije kože uzrokovane bakterijama. Pravovremeno i primjereno liječenje impetiga neophodno je za sprječavanje komplikacija te širenja infekcije.

Literatura:

1. Kalenić S. i suradnici. Medicinska mikrobiologija

2. Puljiz I. Ne – nekrotizirajuće bakterijske infekcije kože

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top