Otkucaj srca

Kako spriječiti ljetne viroze? Savjeti za zdravo i bezbrižno ljeto

Ljeto donosi pregršt radosti. Uživanje u toplim danima, aktivnosti na otvorenom, druženje s obitelji i prijateljima, samo su neke od njih. Ponekad planirane odmore i aktivnosti mogu pokvariti ljetne virusne infekcije, odnosno ljetne viroze.

Stoga, važno je znati kako ih spriječiti te sačuvati optimalno zdravlje tijekom toplih, ljetnih mjeseci.

ljetne viroze

Što su to ljetne viroze?

Ljetne viroze su virusne infekcije koje se češće javljaju tijekom ljetnih mjeseci. Najčešći uzročnici ljetnih viroza jesu – enterovirusi. Zatim, adenovirusi, norovirusi i dr.

Savjeti za sprječavanje ljetnih viroza

U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih, no učinkovitih savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete zdravi tijekom ljeta.

1. higijena ruku

Redovito pranje ruku sapunom i vodom jedan je od najučinkovitijih načina sprječavanja širenja virusa. Ako nemate pristup sapunu i vodi, koristite sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Posebno je važno prati ruke prije jela, nakon korištenja toaleta i nakon kontakta s potencijalno kontaminiranim površinama.

2. održavanje hidracije organizma

Ljeti je lako dehidrirati zbog visokih temperatura. Dehidracija može oslabiti imunološki sustav, čineći vas podložnijima infekcijama. Pijte dovoljno vode tijekom dana, izbjegavajte pretjerano konzumiranje alkohola i kofeina, budući da mogu dovesti do dehidracije.

Prije konzumacije, obratite pozornost na kvalitetu vode.

3. zdrava i uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem pomaže u jačanju imunološkog sustava te zaštiti od ljetnih viroza.

4. pravilno skladištenje i pripremanje hrane

U sprječavanju ljetnih viroza vrlo je važno pravilno skladištenje i pripremanje hrane, odnosno odgovarajuća higijena hrane.

Prije kontakta s hranom, a i tijekom pripreme hrane (osobito nakon rukovanja sirovim mesom te neopranim voćem i povrćem), održavajte čistoću ruku, radnih površina, kuhinjskog pribora i posuđa. Sirovo voće i povrće je potrebno obavezno temeljito oprati prije konzumacije.

Također, važno je odvojiti sirovu hranu od termički obrađene hrane. Naime, sirovo meso, a osobito meso peradi, riba i morski plodovi, mogu sadržavati opasne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na drugu hranu tijekom pripreme i čuvanja hrane. Stoga, važno ih je odvojiti, primjerice zatvorenim posudama.

Nadalje, hranu uvijek temeljito termički obradite (skuhajte ili ispecite), a naročito meso peradi, jaja, te ribu i morske plodove. Temperatura termičke obrade mora dosegnuti najmanje 73 °C (najmanje 30 sekundi). Temeljita termička obrada uništava gotovo sve opasne mikroorganizme.

Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama – nakon konzumiranja svu termički obrađenu i lako pokvarljivu hranu spremite u hladnjak (na temperaturi ispod 4 °C).

Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Naime, rast mikroorganizama je najintenzivniji i najbrži na temperaturama od 30 do 37 °C, stoga su te temperature najopasnije,  a to je često temperatura u kuhinjskom prostoru gdje se hrana priprema, odnosno ljetna temperatura.

Odlaganje i čuvanje hrane u hladnjaku značajno će usporiti razmnožavanje bakterija.

5. redovita tjelesna aktivnost

Redovita, umjerena tjelesna aktivnost pomaže u očuvanju zdravlja i jačanju imunološkog sustava.

6. odmor i dovoljno sna

Dovoljno sna i odmora ključni su za zdravo funkcioniranje imunološkog sustava.

Zaključak

Ljetne viroze mogu biti neugodna prepreka uživanju u toplim, ljetnim danima. No, implementacijom ovih jednostavnih savjeta možete značajno smanjiti rizik od ljetnih viroza te sigurno i bezbrižno uživati u ljetu.

Literatura:

1. HZJZ. Higijena prehrane

2. NZL. Virusne infekcije u ljetnim mjesecima

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top