Med je gusta, viskozna namirnica slatkog okusa. Proizvode ga pčele medarice od nektara medonosnih biljaka. Med je jedinstveni proizvod visokovrijednih sastojaka zaslužnih za njegova ljekovita svojstva.

5 zdravstvenih dobrobiti meda
1. nutritivno bogata namirnica
Med je prirodna, nutritivno vrlo vrijedna namirnica koja sadrži prirodne šećere, poput glukoze i fruktoze, vodu, vitamine (vitamine B kompleksa i vitamin C) i minerale (kalcij, željezo, magnezij, cink), enzime, proteine, vlakna, polifenole (osobito flavonoide) i druge hranjive tvari.
Med je prirodni zaslađivač koji može biti zdravija alternativa bijelom šećeru i drugim zaslađivačima. Međutim, važno ga je konzumirati umjereno. Budući da može sadržavati spore bakterije Clostridium botulinum te uzrokovati botulizam, med se ne smije davati djeci mlađoj od godine dana. Probavni sustav starije djece i odraslih otporan je na ove spore u koncentracijama koje su prisutne u medu.
2. antioksidativno djelovanje
Med je izvrstan izvor antioksidansa, što ga čini učinkovitim u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, odnosno djelovanja slobodnih radikala kisika.
Naime, antioksidansi u medu pomažu neutralizirati slobodne radikale, nestabilne i visoko reaktivne molekule koje mogu oštetiti stanice te posljedično uzrokovati bolest, uključujući rak, i prijevremeno starenje.
3. antimikrobna svojstva
Med posjeduje antimikrobna svojstva koja ga čine učinkovitim u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.
4. protuupalno djelovanje
Dugotrajna upala ima vrlo važnu ulogu u nastanku kroničnih bolesti, uključujući rak, srčano – žilne bolesti, šećernu bolest, artritis i neurodegenerativne bolesti. Sastojci prisutni u medu mogu modulirati funkcije upalnih citokina, čime smanjuju težinu kroničnih upalnih bolesti.
Zahvaljujući svojim protuupalnim sastojcima, med može pomoći u ublažavanju upale u grlu i dišnim putevima, što posljedično može doprinijeti olakšanju kašlja.
5. pospješuje cijeljenje rana
Mnoga istraživanja pokazala su učinkovitost meda u cijeljenju rana, osobito opeklina.
Med za imunitet
Med se često koristi kao prirodni način za jačanje imuniteta. No, važno je odabrati kvalitetan med i koristiti ga umjereno, kao dio uravnotežene prehrane.
Literatura:
1. Effect of honey on human health
2. Honey and its nutritional and anti – inflammatory value
4. Everything to know about the health benefits of honey
Autor: Monika Babić
Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.