Otkucaj srca

Žutica kod beba

Novorođenačka žutica je uobičajena pojava u prvim tjednima života novorođenčadi i najčešće nastaje uslijed fiziološkog porasta razine bilirubina u krvi. Žutica kod beba obilježena je žutim oboljenjem kože, bjeloočnica i vidljivih sluznica.

U tekstu koji slijedi pročitajte sve o žutici kod beba – što je, zašto nastaje, kako je prepoznati te kada je potrebno liječenje.

Što je to novorođenačka žutica i zašto nastaje?

Novorođenačka žutica (lat. icterus) je potpuno uobičajena pojava u novorođenačkoj dobi i najčešće nastaje zbog prekomjerne proizvodnje bilirubina – žučnog pigmenta.

Bilirubin je normalan proizvod (nusprodukt) organizma koji nastaje razgradnjom hemoglobina – bjelančevine crvenih krvnih stanica (eritrocita). Nekonjugirani bilirubin se veže za bjelančevinu albumin i krvlju prenosi do jetre, gdje dolazi do njegove konjugacije (postaje topljiv u vodi) te izlučivanja.

Metabolizira se u jetri, a izlučuje u žuč. Bilirubin se odstranjuje iz organizma stolicom i mokraćom, a dijelom se vraća u jetru.

Fiziološka žutica

Žutica kod beba najčešće je fiziološka pojava do koje dolazi u prvim tjednima života novorođenčeta. Naime, organizam novorođenčeta ubrzano razgrađuje crvene krvne stanice, čime se pojačano stvara bilirubin koji se, zbog nezrelosti jetre, sporije razgrađuje te se posljedično nakuplja u krvi i tkivima. Fiziološka novorođenačka žutica obilježena je blago povišenim vrijednostima bilirubina u krvi. Prisutna je u većine donesene i nedonesene novorođenčadi.

Fiziološka žutica je samoograničavajuća, najčešće prolazi bez liječenja i nije opasna po zdravlje novorođenog djeteta.

Patološka žutica

Patološka žutica novorođenčadi nastaje uslijed prekomjerne proizvodnje ili smanjenog izlučivanja bilirubina iz organizma. Žutica kod novorođenčeta se smatra patološkom ako se pojavi rano (unutar prvih 24 sata života djeteta), traje predugo (duže od dva tjedna) i/ili ako su vrijednosti bilirubina izrazito visoke.

U nastavku navodimo nekoliko rizičnih čimbenika koji pogoduju nastanku patološke žutice.

U osnovi patološke žutice može biti i bolest novorođenčeta.

  • bolest jetre
  • hemolitička anemija (anemija uzrokovana raspadanjem crvenih krvnih stanica)
  • nasljedni poremećaj razgradnje hemoglobina
  • infekcije (primjerice toksoplazmoza)

Patološka žutica može biti vrlo opasna po zdravlje novorođenog djeteta i zahtijeva odgovarajuće liječenje.

Laktacijska žutica

Laktacijska žutica se pojavljuje u novorođenčadi koja je na prehrani majčinim mlijekom. Premda je majčino mlijeko najbolja hrana za novorođenče, ono sadrži neke čimbenike koji još neko vrijeme podržavaju žuticu te produljuju njezino trajanje. Dakle, u novorođenčadi koja se hrani majčinim mlijekom žutica se može nastaviti i u drugom te trećem tjednu života. No, to nikako nije razlog za prestanak dojenja. Naime, laktacijska žutica je bezopasna (vrijednosti bilirubina nikada ne dostižu vrijednosti koje bi mogle ugroziti zdravlje djeteta) i obično spontano prolazi.

Koji su simptomi novorođenačke žutice?

  • žuto obojenje kože, bjeloočnica i vidljivih sluznica
  • tamno obojena mokraća
  • blijeda stolica
  • svrbež kože
  • plač djeteta visoke frekvencije

Kako se žutica kod beba liječi?

Liječenje žutice kod beba ovisi o uzroku te vrijednostima bilirubina u krvi novorođenog djeteta.

Fiziološka žutica novorođenčadi je obično blaga i najčešće prolazi sama od sebe (unutar jednog do dva tjedna), bez potrebe za liječenjem. Međutim, u ovom razdoblju, savjetuje se češće hranjenje novorođenčeta.

Patološka žutica je brzoprogresivna i obilježena visokim vrijednostima bilirubina ili vrijednostima bilirubina koje brzo rastu te uvijek zahtijeva liječenje.

U liječenju žutice kod novorođenih beba najčešće se koristi – fototerapija (terapija svjetlom). Osvjetljavanjem kože novorođenčeta, u kontroliranim uvjetima, bilirubin se mijenja u oblik u kojem se može lakše izlučiti iz organizma. Drugi oblik terapije, koji se provodi kada fototerapijom nisu ostvareni zadovoljavajući rezultati, jest izmjena krvi.

Osnovni cilj liječenja žutice u novorođenčadi jest sprječavanje oštećenja mozga novorođenčeta izrazito visokim vrijednostima bilirubina u krvi.

Naime, kada bilirubin u krvi bebe prijeđe kritičnu razinu, može proći kroz krvno – moždanu barijeru te uzrokovati oštećenje moždanog tkiva, odnosno dovesti do ozbiljnog stanja poznatog pod medicinskim nazivom – kernikterus.

Koliko traje žutica kod bebe?

Fiziološka žutica kod beba u pravilu nestaje do kraja prvog tjedna života terminske novorođenčadi, odnosno do kraja drugog tjedna života nedonoščadi.

ZAKLJUČAK

Novorođenačka žutica podrazumijeva žućkasto obojenje kože i sluznica uslijed hiperbilirubinemije – povišene vrijednosti bilirubina u krvi novorođenčeta.

Žutica kod beba najčešće nastaje kao posljedica fizioloških procesa karakterističnih za novorođenačko razdoblje. Međutim, ponekad u osnovi može biti određeni patološki proces, zbog čega svakom novorođenčetu s žuticom treba pažljivo pristupiti.

Primijetite li simptome žutice kod novorođenčeta, obratite se izabranom liječniku u svrhu provedbe dijagnostičke obrade te, po potrebi, odgovarajućeg liječenja.

Literatura:

1. Cleveland Clinic. Jaundice in newborns

2. Mayo Clinic. Infant jaundice

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top