Otkucaj srca

Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza (IM) jest akutna virusna infekcija najčešće uzrokovana EpsteinBarrovim virusom (EBV).

Infektivna mononukleoza poznata je i pod nazivom „bolest poljupca“, budući da se prenosi izravnim oralnim kontaktom, odnosno zaraženom slinom. Bolest se obično pojavljuje povremeno tijekom cijele godine. Učestalost bolesti je nešto veća tijekom zimskog razdoblja, zbog dužeg boraka u zatvorenim prostorima.

Najčešće obolijevaju djeca, adolescenti i mlađe odrasle osobe.

Što je to infektivna mononukleoza?

Infektivna mononukleoza (IM) jest akutna infektivna bolest limfnog sustava čovjeka, najčešće uzrokovana Epstein Barrovim virusom (EBV). Međutim, ista može biti uzrokovana i drugim virusima iz obitelji herpesvirusa, poput citomegalovirusa (CMV). Najvažnija karakteristika spomenutih virusa jest da uzrokuju doživotne infekcije s povremenim razdobljima reaktivacije. EBV se prenosi tjelesnim tekućinama (osobito slinom), transplantacijom organa i transfuzijom krvi.

Ciljne stanice za EpsteinBarrov virus (EBV) jesu epitelne stanice sluznice ždrijela i žlijezda slinovnica te krvne stanice poznate pod nazivom Blimfociti, a posljedica umnožavanja virusa u tim stanicama jest „bujanje“ limfnog tkiva – limfnih čvorova, krajnika, slezene i jetre. Zaraženim limfocitima B infekcija se dalje širi u ostale dijelove organizma. 

Koji su simptomi infektivne mononukleoze?

Infekcija Epstein – Barrovim virusom u ranom djetinjstvu najčešće prolazi neopaženo ili su simptomi nespecifični, dok se u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi obično očituje kliničkom slikom infektivne mononukleoze. Inkubacija EBV – infekcije, odnosno vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti, u ovom slučaju Epstein – Barrovog virusa (EBV) u organizam, do pojave simptoma bolesti, traje 2 do 3 tjedna.  

Simptomi i znakovi infektivne mononukleoze:

 • povišena tjelesna temperatura
 • grlobolja (upala ždrijela i/ili krajnika – faringitis/tonzilofaringitis)
 • povećani limfni čvorovi (osobito u području vrata)
 • umor i slabost
 • glavobolja
 • povećana slezena i jetra
 • probavne poteškoće
 • osip i dr.

Tijek bolesti je u pravilu povoljan i kliničke manifestacije bolesti spontano se povlače kroz 2 – 3 tjedna.

Kako se infektivna mononukleoza dijagnosticira?

Dijagnoza infektivne mononukleoze postavlja se na temelju anamneze, kliničkog pregleda i krvnih laboratorijskih pretraga. Tijekom bolesti, koja obično traje 2 – 4 tjedna, u krvnoj slici može se vidjeti povećan broj bijelih krvnih stanica, osobito limfocita (pojavljuju se veliki atipični limfociti), a u 80 % oboljelih prisutne su i umjereno povišene vrijednosti jetrenih enzima. Dijagnoza infektivne mononukleoze potvrđuje se serološkim testovima (testovi dokaza protutijela na EBV), koji su ujedno i najpouzdaniji.

Liječenje infektivne mononukleoze

Infektivna mononukleoza je najčešće blaga, samoograničavajuća bolest.

Liječenje infektivne mononukleoze jest simptomatsko, što podrazumijeva mirovanje, nadoknadu tekućine, laganu i kašastu prehranu te primjenu lijekova za snižavanje tjelesne temperature, kao i lijekova protiv bolova. Cjepivo protiv EBV je u postupku istraživanja.

Koje su moguće komplikacije infektivne mononukleoze?

Bolest je uglavno blagog tijeka i rijetko je povezana s po život opasnim komplikacijama i posljedicama, međutim iste su ponekad moguće.

U moguće komplikacije ubrajamo:

 • hepatitis
 • rupturu (puknuće) slezene
 • opstrukciju gornjih dišnih puteva
 • miokarditis (upala srčanog mišića)
 • neurološke komplikacije (upala mozga i/ili moždanih ovojnica)
 • hematološke komplikacije (anemija)

Također, valja istaknuti da EBV ima zloćudni potencijal i povezuje se s nastankom brojnih zloćudnih tumora poput nazofaringealnog karcinoma, Burkittova limfoma, Hodgkinova (HL) i ne – Hodgkinova limfoma (NHL) i dr.

Literatura:

1. Kalenić S. i suradnici. Medicinska mikrobiologija

2. PubMed. Mononucleosis

3. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). About infectious mononucleosis

4. Mayo Clinic. Mononucleosis – symptoms & causes

5. Cleveland Clinic. Mononucleosis – symptoms, treatment & diagnosis

6. WebMD. Mononucleosis (mono/kissing disease)

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top