Otkucaj srca

Kako zaštiti kožu od UVA i UVB zračenja zimi?

Koža, naš najveći organ, neprestano je izložena vanjskim utjecajima, uključujući djelovanju ultraljubičastog (UV) zračenja.

Prirodni izvor ultraljubičastog (UV) zračenja je Sunce. Sunčevo (UV) zračenje, osim tijekom ljetnih mjeseci, može biti vrlo štetno i opasno i tijekom hladnijeg dijela godine, što često zaboravljamo. Stoga je zaštita od UV zračenja zimi iznimno važna!

Zašto je važna zaštita od sunca te kako optimalno zaštititi kožu od štetnog djelovanja sunčevog (UV) zračenja zimi, pročitajte o tekstu u nastavku.

zaštita od uv zračenja zimi

Što je to UV – zračenje?

Ultraljubičasto ili UV zračenje (od engl. ultraviolet radiation) nevidljivo je ljudskom oku i pojavljuje se u tri osnovna oblika – UVA, UVB i UVC – zračenje.

  • UVA zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 315 do 400 nm
  • UVB zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 280 do 315 nm
  • UVC zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 100 do 280 nm

Osnovni izvor ultraljubičastog (UV) zračenja je Sunce.

Ultraljubičasto (UV) zračenje čini samo 10 % spektra Sunčeva zračenja, no upravo je ono biološki najaktivnije. Za razliku od snažnog UVC – zračenja koje nasreću ne dopire do površine Zemlje, budući da ga zaustavlja ozonski omotač, UVA i UVB – zračenje dopire do kože i uzrokuje oštećenja.

Sunčeve UVA – zrake čine većinu ultraljubičastog (UV) zračenja koje dopire do površine Zemlje i, za razliku od UVB – zraka, prodiru u dublje slojeve kože.

Što je to UV – indeks?

UVindeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UVzračenja. Naime, što je UV – indeks veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja ultraljubičastog (UV) zračenja. Kao i UV – zračenje, UV – indeks se mijenja ovisno o dijelu dana/godine.

Zašto je UV – zračenje opasno?

Umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti neophodno je i ima niz pozitivnih učinaka na cjelokupno zdravlje čovjeka. Osim što jača imunološki sustav, sunce potiče stvaranje vitamina D koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju. Nadalje, koristi se u liječenju bolesti poput psorijaze i vitiliga.

Međutim, prekomjerno izlaganje sunčevom (UV) zračenju, bez odgovarajuće zaštite, može dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje, osobito razvoja zloćudnih tumora kože.

Budući da smo UV – zračenju izloženi tijekom cijele godine, zaštita od UV zračenja zimi podjednako je važna kao i tijekom toplijeg dijela godine.

Osim kože, na povećane količine UV – zračenja posebno su osjetljive i oči, kao i imunološki sustav organizma. Naime, zbog izlaganja prevelikim količinama UV – zračenja, imunološki sustav može oslabjeti, čime se stvaraju preduvjeti za nastanak bolesti.

Djelovanje sunčevih UVA i UVB zraka?

UVA i UVB zračenje može uzrokovati čitav niz kratkoročnih i dugoročnih posljedica po zdravlje naše kože.

  • crvenilo (eritem)
  • opekline
  • tamnjenje kože
  • smanjeno stvaranje kolagena i elastina
  • rak kože

Zaštita od UV zračenja zimi

Skup mjera zaštite od štetnih učinaka sunčevog (UV) zračenja nazivamo fotoprotekcijom.

Ispravno fotoprotektivno ponašanje zimi podrazumijeva:

1. izbjegavanje izlaganje suncu u razdoblju kada je ultraljubičasto (UV) zračenje najintenzivnije, osobito između 10 i 14 sati

2. nošenje fotoprotektivne odjeće i pokrivala za glavu (zimske kape, naočale s UV – zaštitom)

3. primjenu fotoprotektivnih sredstava, odnosno preparata za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom (engl. sun protective factor, SPF)

S obzirom na to da se UV – zrake reflektiraju o snijeg, nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom osobito je važno tijekom boravka na snijegom prekrivenim područjima te zimskih aktivnosti, poput skijanja ili sanjkanja.

Dodatne savjete za zdravu kožu tijekom zime, pročitajte na linku.

Kako odabrati odgovarajuću zaštitu od sunca zimi?

Preparati za zaštitu kože od sunca sa zaštitnim faktorom (SPF) dolaze u različitim oblicima (kreme, losioni, masti, sprejevi za kožu i dr.).

Razlikujemo preparate za zaštitu od sunca s kemijskim i mineralnim (fizikalnim) filterima.

Kreme za zaštitu od sunca s kemijskim filterima prodiru dublje u našu kožu te sadrže kemijske tvari koje apsorbiraju ultraljubičasto (UV) zračenje.

Kreme za zaštitu od sunca s mineralnim filterima se zadržavaju na površini kože te sadrže mineralne sastojke (titanijev dioksid, cinkov oksid) koji djeluju kao fizička barijera koja odbija/reflektira UV – zrake.

Optimalan preparat sa zaštitnim faktorom (SPF) treba pružati zaštitu od UVA i UVB zraka (zaštita širokog spektra), biti jednostavan za nanošenje, vodootporan i fotostabilan, te bi se što duže trebao zadržavati na koži. 

Ako se preparati za zaštitu od sunca ispravno koriste, njihovom redovitom upotrebom smanjuje se rizik od nastanka prekanceroza (promjena koje prethode nastanku raka), karcinoma kože te se sprječava ili odgađa preuranjeno starenje kože.

Zaključak

Tijekom života neprestano smo izloženi sunčevom (UV) zračenju. Preparati za zaštitu kože od sunca pomažu u sprječavanju kratkoročnih i dugoročnih oštećenja kože nakon izlaganja Suncu. Stoga, vrlo je važna njihova pravilna i dosljedna primjena tijekom cijele godine, pa tako i zimi.

Literatura:

1. Zdravstveni glasnik. Zaštita kože od ultraljubičastog zračenja

2. Hrčak. Photoprotection

3. The Skin Cancer Foundation. What to know about protecting your skin during colder months

4. Sunscreen in the winter

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top