Otkucaj srca

Spolne bolesti – simptomi i testiranje

Spolno prenosive bolesti (SPB) su zarazne bolesti koje se spolnim kontaktom (vaginalnim, oralnim ili analnim) prenose sa zaražene na nezaraženu osobu. Osim spolnim putem, prijenos je moguć i putem krvi i krvnih pripravaka te s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i/ili dojenja. Spolno prenosive bolesti pojavljuju se podjednako i kod žena i kod muškaraca.

Simptomi spolno prenosivih bolesti često su teško uočljivi, a ponekad mogu i izostati. Upravo zbog toga, iste su često neprepoznate i neliječene, što može rezultirati ozbiljnim posljedicama po reproduktivno, ali i opće zdravlje.

spolne bolesti, kontracepcija

Što su spolne bolesti?

Spolno prenosive bolesti važan su javnozdravstveni problem u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Spolno prenosive bolesti su zarazne bolesti koje nastaju kao posljedica spolno prenosive infekcije (SPI), odnosno infekcije spolno prenosivim uzročnicima bolesti. Poznato je više od tridesetak različitih mikroorganizama (bakterija, virusa, praživotinja i parazita) koji se prenose spolnim/seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, oralni i analni spolni odnos. Osim spolnim kontaktom, spolno prenosive bolesti mogu se prenijeti i na druge načine – krvlju, s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i/ili dojenja, seksualnim igračkama te zajedničkom upotrebom predmeta za osobnu higijenu (četkica za zube, britvica, ručnik itd.). Putovi prijenosa infekcije nisu isti za svaku spolno prenosivu bolest.

Najčešće spolno prenosive bolesti

Bakterijske spolno prenosive infekcije:

 • klamidijska infekcija
 • sifilis
 • gonoreja
 • mikoplazma
 • ureaplazma

Virusne spolno prenosive infekcije:

 • infekcija humanim papiloma virusom (HPV)
 • genitalna infekcija herpes simplex virusom (HSV, genitalni herpes)
 • infekcija humanim virusom imunodeficijencije (HIV/AIDS)
 • hepatitis B

Parazitarne spolno prenosive infekcije:

 • trihomonijaza

Simptomi spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti često nemaju vidljive simptome. Zbog toga su redoviti posjeti liječniku i odgovorno spolno ponašanje izuzetno važni. 

 • neuobičajeni iscjedak iz spolovila (rodnice žena ili spolnog uda muškaraca)
 • otežano i bolno mokrenje
 • svrbež i crvenilo vanjskog spolovila
 • bol i nelagodu tijekom spolnog odnosa
 • pojavu ranica, bradavica, mjehurića ili izraslina na anogenitalnom području (rodnica, penis, testisi, anus, stražnjica, prepone) ili u usnoj šupljini
 • opće simptome (glavobolja, neobjašnjiv umor, povišena tjelesna temperatura, malaksalost itd.)

Kako se postavlja dijagnoza spolno prenosive bolesti?

Dijagnoza spolno prenosive bolesti postavlja se na temelju pažljivo i detaljno uzete anamneze uključujući seksualnu anamnezu te se nadopunjuje fizikalnim pregledom koji uključuje pregled kože i vidljivih sluznica.

Pri sumnji na određenu spolno prenosivu bolest, vaš izabrani liječnik uzima uzorak (bris – rodnice, mokraćne cijevi, rektuma ili ždrijela, uzorak urina i/ili krvi) za laboratorijsku analizu.  

Važno je naglasiti da su testovi na uzročnike spolno prenosivih bolesti vrlo pouzdani i pokrivaju velik broj najčešćih spolno prenosivih bolesti današnjice.

Jesu li spolno prenosive bolesti izlječive?

Neke spolno prenosive bolesti su potpuno izlječive, dok se u drugih uzročnik ne može ukloniti iz organizma, međutim bolest se može držati pod kontrolom.

U slučaju dokazane spolno prenosive infekcije, važno je istovremeno liječiti oba partnera. Za vrijeme uzimanja terapije, potrebno je izbjegavati spolne odnose.

Besplatno testiranje na spolno prenosive bolesti

Besplatno i anonimno testiranje na uzročnike spolno prenosivih bolesti moguće je učiniti u Centru za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja – CheckPoint Zagreb. Osim brzog i pouzdanog testiranja na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju, u CheckPoint Centrima provodi se i besplatno savjetovanje u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Testiranje na spolno prenosive bolesti moguće je učiniti i u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja, Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te LGBT Centru Zagreb.

Kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

Najsigurnija zaštita od spolno prenosivih bolest jest apstinencija. Međutim, ako je osoba spolno aktivna, najbolja zaštita jest pravilna i dosljedna upotreba prezervativa (kondoma), odnosno upotreba istog tijekom cijelog trajanja spolnog odnosa.

kondomi

Literatura:

1. Cleveland Clinic. Sexually Transmitted Infections

2. Mayo Clinic. Sexually transmitted diseases (STDs)

3. HZJZ. Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!

4. WebMD. Preventing Sexually Transmitted Diseases (STDs)

5. Portal VOLIM ZDRAVLJE. Testiranje na spolno prenosive bolesti

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top