Otkucaj srca

Upala mjehura (cistitis) – simptomi i liječenje

Upala mokraćnog mjehura, poznata i pod medicinskim terminom cistitis jest upala mokraćnog sustava koja zahvaća mokraćni mjehur.

Mokraćni sustav sastoji se od bubrega, mokraćovoda (cijevi koje povezuju svaki bubreg s mokraćnim mjehurom), mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Infekcija mokraćnog sustava (IMS) može zahvatiti bilo koji dio mokraćnog trakta, međutim najčešće zahvaća mokraćnu cijev i mokraćni mjehur.

Zbog anatomskih razlika u građi mokraćnog sustava, upala mjehura češća je u žena.

Što je cistitis, koji su simptomi i znakovi upale mjehura te kako se ista dijagnosticira i liječi, pročitajte u nastavku članka.

cistitis

Što je to cistitis?

Cistitis jest medicinski naziv za upalu mokraćnog mjehura.

Upala mjehura najčešće nastaje kao posljedica infekcije. Najčešći uzročnik jest bakterija Escherichia coli.

E. coli je fiziološki stanovnik probavnog sustava čovjeka, međutim, dospije li u mokraćni sustav može uzrokovati infekciju. 

Rizični čimbenici za nastanak upale mjehura

U nastavku navodimo nekoliko rizičnih čimbenika za nastanak infekcije mokraćnog mjehura ili ponovljenih infekcija mokraćnog sustava.

1. ženski spol

Zbog anatomskih osobitosti mokraćnog sustava, infekcije mokraćnog mjehura češće su u osoba ženskog spola. Naime, zbog kraće mokraćne cijevi u žena, infekcija se lakše proširi prema mokraćnom mjehuru. Također, zbog neposredne blizine analnog i mokraćnog otvora E. coli lako dospije iz probavnog u mokraćni sustav te izazove infekciju.

Upala mjehura kod muškaraca je rijetka pojava te u pravilu zahtijeva dodatnu urološku obradu.

2. seksualna aktivnost

Žene koje su spolno aktivne sklonije su nastanku infekcija mokraćnog sustava, budući da se tijekom spolnog odnosa bakterije lako mogu potisnuti u mokraćnu cijev.

Također, nastanku infekcija pridonosi i često mijenjanje spolnih partnera.

3. trudnoća

Hormonske promjene uslijed trudnoće mogu povećati rizik za nastanak infekcije. Ako se ne liječi, upala mjehura u trudnoći može imati ozbiljne posljedice po majku i plod.

4. korištenje kontracepcije

Upotreba određenog oblika kontracepcije (dijafragma) povećava rizik za nastanak infekcije.

5. menopauza

Hormonske promjene tijekom menopauze pogoduju nastanku infekcija mokraćnog sustava.

Ostali čimbenici rizika:

  • smetnje u protoku urina (začepljenje mokraćnog sustava kamencem, povećana prostata)
  • oslabljen imunološki sustav (u oboljelih od nekih bolesti poput šećerne bolesti, HIV infekcije, raka i dr.)
  • dugotrajna upotreba mokraćnih katetera (u oboljelih od kroničnih bolesti te starijih osoba)

Upala mjehura simptomi

Znakovi i simptomi upale mjehura navedeni su u nastavku.

  • učestala potreba za mokrenjem
  • bolno mokrenje
  • žarenje ili peckanje pri mokrenju
  • bol u donjem dijelu abdomena (trbuha)
  • osjećaj pritiska (stalni pritisak u mjehuru)
  • taman i zamućen urin, jakog i neugodnog mirisa
  • krv u mokraći (ponekad)
upala mjehura lijek

Kako se upala mokraćnog mjehura dijagnosticira?

Dijagnoza cistitisa postavlja se na temelju pažljivo uzete anamneze, odnosno karakterističnih simptoma, te nalaza urina.

Analiza urina

Za uzorak urina uzima se srednji mlaz prvog jutarnjeg urina ili urina najmanje tri do četiri sata nakon prethodnog mokrenja. Srednji mlaz mokraće najprikladniji je za analizu, budući da se prvim mlazom „ispire“ fiziološka mikrobiota mokraćne cijevi, odnosno bakterije koje se nalaze u završnom dijelu mokraćne cijevi te na vanjskom spolovilu.

Prije uzimanja uzorka mokraće, potrebno je učiniti toaletu spolovila, odnosno oprati vanjsko spolovilo toplom vodom i blagim sapunom, te osušiti papirnatom maramicom.

Nakon ispuštanja prvog mlaza urina, potrebno je izmokriti ostatak mokraće u neprekinutom mlazu u sterilnu posudicu.

Na infekciju mokraćnog sustava upućuje nalaz bakterija te leukocita (obrambenih stanica) u urinu.

Urinokultura

Najčešće, izolacija uzročnika (urinokultura) nije potrebna, budući da je u 80 % slučajeva uzročnik upale mjehura već spomenuta bakterija E. coli.

Međutim, u pacijenata s ponavljajućim infekcijama, trudnica te oboljelih od šećerne bolesti urinokultura je neophodna kako bi se utvrdio točan uzročnik upale i propisala odgovarajuća terapija.

Kako se upala mjehura liječi?

U inače zdravih pojedinaca, blagi oblik cistitisa obično nestane sam od sebe nakon nekoliko dana, bez posebnog liječenja. Međutim, najčešće je potrebno provesti liječenje.

Upala mokraćnog mjehura liječi se antibioticima.

Propisani antibiotik za upalu mjehura potrebno je uzimati po uputi liječnika, najčešće kroz 3 – 7 dana. Premda do poboljšanja simptoma može doći već unutar nekoliko dana, neophodno je terapiju provesti u cijelosti.

Antibiotik za upalu mjehura bez recepta, nije moguće dobiti, dok se za ublažavanje boli primjenjuju se brojni dostupni bezreceptni lijekovi za upalu mjehura (ibuprofen).

Također, potrebno je unositi mnogo tekućine čime se stvara i izlučuje više mokraće, što pomaže „ispiranju“ bakterija iz mokraćnog mjehura.

Dođe li do pogoršanja simptoma ili pojave visoke temperature, tresavice ili jakih bolova u području donjih leđa, potrebno se odmah javiti liječniku!

Koje su moguće komplikacije cistitisa?

Premda cistitis obično nije ozbiljno stanje, može biti neugodno i ako se ne liječi, može dovesti do komplikacija.

Upala bubrega (pijelonefritis)

Infekcija ograničena na mokraćni mjehur može biti bolna i neugodna, no najčešće prolazi unutar nekoliko dana. Ako se odgovarajuće ne zbrine, infekcija može napredovati i uzrokovati upalu bubrega ili pijelonefritis.

Upala prostate (prostatitis) u muškaraca

Kako spriječiti upalu mjehura?

1. unosite puno tekućine

Svakodnevni unos dovoljne količine tekućine, neophodan je za normalno funkcioniranje organizma. Najbolje je piti vodu i nezaslađene čajeve. Ograničite unos kofeina.

2. mokrite kada god osjećate potrebu

Zadržavanje mokraće potiče rast i razmnožavanje bakterija te posljedično nastanak infekcije.

3. prakticirajte pravilnu higijenu intimnog područja

Koristite proizvode posebno namijenjene intimnoj njezi. Izbjegavajte prekomjerno pranje intimnog područja. Redovito mijenjajte higijenske uloške i tampone.

Nakon mokrenja ili pražnjenja crijeva, uvijek se brišite od naprijed prema natrag.

4. koristite pamučno i prozračno donje rublje

Nosite prirodne, a izbjegavajte sintetičke materijale te nošenje tijesne odjeće.

5. povećajte unos vitamina C

Voće i povrće najbolji su izvori vitamina C. Istraživanja su pokazala kako vitamin C povećava kiselost mokraće, čime sprječava razvoj bakterija. Razmišljate li o uzimanju vitamina C u obliku dodataka prehrani, svakako prije o tome porazgovarajte s liječnikom.

6. uzimajte probiotike

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji se unose hranom ili u obliku suplemenata. Neke studije pokazale su da probiotici mogu smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava. Također, budući da mogu povećati količinu „dobrih“ bakterija crijeva, probiotici sudjeluju u obnavljanju mikrobiote crijeva nakon provođenja terapije antibioticima.  

Prirodno liječenje upale mjehura

1. uvin čaj

Budući da posjeduje sastojke koji djeluju protuupalno i antibakterijski, uvin čaj koristan je u prirodnom liječenju infekcija mokraćnog sustava, uključujući upalu mokraćnog mjehura.

2. brusnica

Nezaslađeni sok od brusnice (ekstrakt brusnice) jedan je od najpoznatijih prirodnih lijekova za infekcije mokraćnog sustava.

Brusnice sadrže široku paletu kemijskih spojeva, kao što su D – manoza, hipurinska kiselina i antocijanini, koji mogu imati ulogu u ograničavanju sposobnosti bakterija da prianjaju na sluznicu mokraćnog sustava, sprječavajući tako njihov rast i sposobnost izazivanja infekcije.

3. čaj od peršina

Čaj od peršina za upalu mjehura je odličan prirodni lijek koji zbog svojih diuretičkih svojstava pripomaže u liječenju ove neugodne upale.

4. soda bikarbona

Zbog sposobnosti promjene razine kiselosti u urinu, kao prirodan lijek za upalu mjehura koristi se i soda bikarbona. Soda bikarbona za upalu mjehura koristi se od davnina. Miješanje sode bikarbone s vodom za pripremu napitka, omogućuje alkalnoj otopini da dopre do vašeg mjehura, što može učiniti vaš urin manje kiselim i spriječiti širenje bakterija.

Zaključno…

Premda primjena prirodnih lijekova može biti od pomoći, preporučujemo da se prije upotrebe istih posavjetujete s izabranim liječnikom, budući da su potrebne daljnje studije u svrhu procjene njihove učinkovitosti u liječenju raznih bolesti i stanja, pa tako i upale mjehura, te procjeni sigurnosti njihove upotrebe.

Literatura:

1. PubMed. Cystitis

2. MedicalNewsToday. Everything you need to know about cystitis

3. Mayo Clinic. Diagnosis and treatment

4. BetterHealth Channel. Symptoms of cystitis

5. Healthline. Herbs and natural supplements for UTIs

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top