Otkucaj srca

Endometrioza – ima li učinka na plodnost?

Endometrioza je kronična bolest žena reproduktivne dobi obilježena pojavom „otočića“ tkiva istovjetnog endometriju – unutarnjem sloju sluznice maternice, sa smještajem izvan šupljine maternice.

Endometrioza je uglavnom bolest reproduktivne dobi, međutim može se pojaviti i u doba adolescencije te u menopauzi.

U tekstu koji slijedi pronađite sve o endometriozi – što je, zašto nastaje, ima li učinka na plodnost, kada je potrebna operacija te kako prehranom ublažiti simptome endometrioze.

endometrioza, bol u trbuhu

Što je to endometrioza?

Endometrioza je kronična upalna bolest karakterizirana pojavom funkcionalnog tkiva endometrija na mjestima gdje se ono normalno ne nalazi, odnosno na bilo kojoj lokaciji izvan šupljine maternice.

Endometrioza uzrokuje kroničnu upalnu reakciju s posljedičnim stvaranjem vezivnih priraslica ili adhezija (ožiljkastog tkiva) unutar zdjelice i drugih dijelova tijela, što ometa normalnu funkciju zahvaćenih organa.

Najčešća sijela endometrioze jesu:

 • jajnici
 • jajovodi
 • ligamenti koji podupiru maternicu
 • rektovaginalni septum (tkivo između rektuma i rodnice)
 • zdjelična potrbušnica

Rjeđa sijela endometrioze jesu:

 • vrat maternice i rodnica
 • crvuljak
 • mokraćni mjehur
 • kirurški ožiljci (primjerice nakon operacije u području trbušne šupljine)

Rijetko, lokalizacije endometrioze mogu biti i: pluća, tanko i debelo crijevo, gušterača, želudac itd.

Zašto nastaje endometrioza?

Točan uzrok nastanka endometrioze još uvijek nije poznat, međutim postoje brojne teorije o njezinom nastanku. Najšire prihvaćena teorija jest teorija o retrogradnoj menstruaciji. Naime, vjeruje se da tijekom menstruacije, menstrualna krv koja sadrži stanice endometrija odlazi kroz jajovode retrogradno u zdjeličnu šupljinu, gdje se one zalijepe za stijenku zdjelice i/ili površinu zdjeličnih organa, umjesto da izađu iz tijela.

Koji su simptomi endometrioze?

Žarišno tkivo endometrija reagira na iste cikličke hormonske promjene kao i normalna sluznica maternice te u vrijeme mjesečnice može krvariti. Međutim, tkivo endometrija koje se nalazi izvan maternice ne može biti odbačeno. Također, budući da krv iz takvih žarišta nema kamo izaći, ona zaostaje, što uzrokuje grčeve te bol. Simptomi se obično pojačavaju s godinama.

Simptomi i znakovi endometrioze:

 • kronična bol u zdjelici (bol je najjača za vrijeme menstruacije)
 • dismenoreja (bolne menstruacije)
 • dispareunija (bol prilikom spolnog odnosa)
 • obilne i dugotrajne menstruacije
 • abnormalna krvarenja iz rodnice
 • bolovi u leđima (osobito donjem dijelu leđa) i nogama
 • zatvor ili proljev
 • nadutost
 • bol prilikom mokrenja i/ili pražnjenja crijeva
 • neplodnost
 • umor i dr.

U manjeg broja žena, endometrioza ne uzrokuje simptome te se obično otkriva slučajno tijekom rutinskog ginekološkog pregleda ili u sklopu obrade neplodnosti.

Endometrioza vs. adenomioza

Endometrioza je naziv koji se odnosi na nalaz žarišta endometrija izvan šupljine i mišićnog sloja maternice, dok se nalaz žarišta tkiva endometrija u mišićnom sloju maternice naziva adenomioza. 

Endometrioza jajnika

Najčešća lokalizacija endometrioze jest jajnik. Endometrioza jajnika se očituje u obliku brojnih crvenkastih čvorića koji su smješteni na površini jajnika. Spajanjem čvorića može nastati endometriotična cista ili endometriom.

Cista ponekad u potpunosti ispunjava jajnik, zamjenjujući njegovo normalno tkivo. Šupljina ciste ispunjena je gustim, smeđim sadržajem, zbog čega se takve ciste nazivaju tzv. čokoladnim cistama.

Endometrioza i trudnoća

Endometrioza je jedno od najčešćih stanja povezanih sa ženskom neplodnošću. Međutim, mnoge žene s endometriozom zatrudne i rađaju potpuno prirodno. Neke žene zanijet će odmah, dok će u nekih začeće biti odgođeno i na duže vrijeme.

Neplodnost povezana s endometriozom obično je rezultat upalne reakcije na tkivo endometrija smješteno izvan uobičajene lokacije, što s vremenom uzrokuje nastanak vezivnih priraslica (ožiljnog tkiva) i posljedično narušava odnos između zdjeličnih organa, kao i njihovu funkciju.

Kao što smo prethodno spomenuli, najčešće zahvaćeni endometriozom jesu jajnici. Prisutnost endometrioma u jajnicima onemogućuje normalno odvijanje ovulacijskih procesa, što otežava spontano začeće.

Organi često zahvaćeni endometriozom svakako su i jajovodi. Naime, priraslice vezivnog tkiva mogu smanjiti njihovu pokretljivost i prohodnost čime se remeti normalan proces ovulacije, prihvat i transport jajne stanice do maternice.

Unatoč mnogobrojnim istraživanjima, uzrok neplodnosti u prisutnosti endometrioze i dalje ostaje nedovoljno razjašnjen.

Endometrioza u menopauzi

Endometrioza je upalna bolest ovisna o estrogenu. U žena u menopauzi s poviješću endometrioze, pad razine estrogena u postmenopauzi ublažava simptome povezane s endometriozom, međutim uzrokuje specifične simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine, vaginalnu atrofiju i noćno znojenje.

Kako se endometrioza dijagnosticira?

Dijagnoza endometrioze postavlja se na temelju pažljivo i detaljno uzete ginekološke anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, krvnih laboratorijskih pretraga te laparoskopskog pregleda.

Pregled na ginekološkom stolu uključuje pregled u spekulima, koji omogućuje uvid unutrašnjosti rodnice i vrata maternice, te bimanualni pregled (pregled opipom) kojim se ispituje osjetljivost, bolnost i pomičnost organa male zdjelice.

Ultrazvuk je inicijalna slikovna metoda za prikaz endometrioma.

Značajan laboratorijski parametar je CA – 125, biokemijski biljeg čije povišene vrijednosti mogu biti pokazatelj endometrioze. Međutim, s obzirom na to da isti može biti povišen i kod drugih stanja, ne smatra se pouzdanim alatom u dijagnostici endometrioze, već se koristi za praćenje napredovanja bolesti tijekom ili nakon provedenog liječenja.

„Zlatni standard“ u dijagnostici endometrioze je laparoskopija koja omogućuje izravnu vizualizaciju žarišta endometriotičnog tkiva. Definitivna dijagnoza postavlja se nakon učinjene biopsije i patohistološke analize tkiva.

Kako se endometrioza liječi?

Ciljevi liječenja endometrioze jesu usporiti napredovanje bolesti, smanjenje/uklanjanje boli te sprječavanje mogućih trajnih posljedica po reproduktivno zdravlje.

Trenutno ne postoji poznati lijek za endometriozu i liječenje je obično usmjereno na kontrolu simptoma.

Lijekovi koji se koriste u liječenju endometrioze su: nesteroidni protuupalni lijekovi (lijekovi protiv bolova poput acetilsalicilne kiseline te ibuprofena) te hormonska terapija.

Kada su promjene blage provodi se hormonsko liječenje, dok se u težih promjena hormonsko liječenje kombinira s kirurškim.

Operacija endometrioze – da ili ne?

U pacijentica s izraženim simptomima, kirurško uklanjanje žarišta endometrioze standardna je terapija. Kirurška metoda izbora jest laparoskopija, minimalno invazivna metoda koja osim dijagnostičke ima i terapijsku ulogu.

Cilj laparoskopije je uklanjanje žarišta endometrioze i/ili prisutnih vezivnih priraslica te sačuvati normalnu anatomiju i funkciju organa, odnosno reproduktivnu sposobnost žene.

Oporavak nakon laparoskopske operacije obično je kraći i povezan s manje komplikacija u usporedbi s tradicionalnom otvorenom operacijom (laparotomijom), kada je potrebno napraviti veći rez u abdomenu. Međutim, ponovni nastup bolesti nakon operacije nije neuobičajen te se tada, u žena koje žele zanijeti, nastavak liječenja preporučuje metodama medicinski potpomognute oplodnje. Naime, ponavljanje operativnog zahvata, osim što je tehnički zahtjevnije, povezano je s potencijalno većim rizikom od komplikacija.

Uklanjanje maternice ili histerektomija (s ili bez uklanjanja jajnika/jajovoda) najučinkovitiji je način liječenja endometrioze. Međutim, u žena reproduktivne dobi, odnosno žena koje planiraju trudnoću, histerektomija je kontraindicirana te se primjenjuje neki od poštednih kirurških zahvata.

Prirodno liječenje endometrioze

Mnogobrojna istraživanja pokazala su pozitivan učinak konzumacije određenih namirnica u ublažavanju/poboljšanju simptoma endometrioze.

Namirnice koje je preporučljivo konzumirati:

 • namirnice koje sadrže omega3 masne kiseline (riba, sjemenke, orašasti plodovi)
 • namirnice bogate vlaknima (voće, povrće, cjelovite žitarice)
 • namirnice bogate antioksidansima (špinat, bobičasto voće, tamna čokolada)

Liječenje endometrioze prirodnim putem moguće je i primjenom kurkume.

Kurkuma, čija je glavna biološka sastavnica kurkumin, značajan je začin koji se od davnina tradicionalno koristi u azijskim zemljama zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Brojna istraživanja pokazala su pozitivan učinak kurkumina na regulaciju razine hormona i smirivanje upale.

Međutim, premda primjena kurkume i drugih prirodnih lijekova može doprinijeti smanjenju intenziteta endometrioze, prije upotrebe istih posavjetujte se s izabranim liječnikom, budući da su potrebne daljnje studije u svrhu procjene njihove učinkovitosti u liječenju raznih bolesti i stanja, pa tako i endometrioze, te procjeni sigurnosti njihove upotrebe.

kurkuma

Zaključno…

Mehanizam nastanka endometrioze ostaje još uvijek nedovoljno razjašnjen, što onemogućava stvaranje idealnog pristupa u liječenju endometrioze i neplodnosti povezane s istom.

Savjetujemo da osim pravilne i uravnotežene prehrane, u svakodnevnu rutinu uvrstite i tjelovježbu. Zdrav i aktivan način života, osim što pridonosi osobnom zadovoljstvu, značajan je čimbenik u očuvanju cjelokupnog zdravlja.

Literatura:

1. Damjanov I., Seiwerth S., Jukić S., Nola M. Patologija.

2. HDGO. Endometrioza

3. Mayo Clinic. Endometriosis

4. Johns Hopkins Medicine. Endometriosis and Infertility

5. Hrčak. Endometrioza i neplodnost

6. The European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE). Endometriosis guidelines

7. PubMed. Endometriosis in menopause

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top