Otkucaj srca

Erektilna disfunkcija (impotencija)

Erektilna disfunkcija (impotencija) jest nemogućnost postizanja i/ili održavanja erekcije (ukrućivanja spolnog uda) dostatne za ostvarivanje spolnog odnosa. Uobičajeno se pojavljuje u starijih muškaraca, međutim može zahvatiti muškarce bilo koje životne dobi.

Mnogi muškarci povremeno doživljavaju poteškoće s erekcijom i to nije ništa neuobičajeno. Međutim, ako se to događa učestalo, obratite se izabranom liječniku.

erektilna disfunkcija

Što je to erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija označava nemogućnost postizanja i/ili održavanja erekcije optimalne za zadovoljavajući spolni odnos. To je često stanje koje može zahvatiti muškarce svih dobnih skupina, međutim najčešće se pojavljuje u muškaraca starijih od četrdeset godina.

Termin „impotencija“ često se pogrešno koristi kao sinonim za erektilnu disfunkciju, međutim impotencija je puno širi pojam.

Značenje riječi impotencija (lat. impotentia) jest (u ovom kontekstu spolna i oplodna) nemoć. Impotencija obuhvaća, uz erektilnu disfunkciju (spolna nemoć), i nesposobnost stvaranja kvalitetnog ejakulata i/ili izbacivanje istog (oplodna nemoć).

Erektilna disfunkcija kod mladih

Premda se češće pojavljuje u starijih dobnih skupina, erektilna disfunkcija može se pojaviti i kod mlađih muškaraca.

Impotencija kod mlađih muškaraca obično je povezana sa psihološkim čimbenicima (stres, anksioznost, depresija, problemi u vezi, negativna slika o svome tijelu, nisko samopouzdanje i dr.).

Nadalje, čimbenici kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, zlouporaba droga, svakodnevna loša prehrana, nedostatak tjelovježbe te neadekvatan san mogu pridonijeti poteškoćama s erekcijom.

Važno je napomenuti da je erektilna disfunkcija kod mladih muškaraca često privremena. Promjene u načinu života, kao što su usvajanje zdravog načina života te poboljšanje komunikacije unutar odnosa, često mogu pomoći u rješavanju problema.

Simptomi erektilne disfunkcije

 • poteškoće s postizanjem erekcije
 • poteškoće s održavanjem erekcije
 • smanjena seksualna želja

Zašto nastaje erektilna disfunkcija?

Za postizanje erekcije neophodna je usklađenost niza tjelesnih sustava (endokrinog, krvožilnog te živčanog sustava), kao i odgovarajuće psihičko zdravlje. Postoji li oštećenje ili oboljenje bilo kojeg od ovih organskih sustava, simptom može biti erektilna disfunkcija.

Tijekom spolnog/seksualnog uzbuđenja, krvne žile u penisu se opuštaju i šire, omogućujući povećan protok krvi u erektilna tkiva. Erektilna disfunkcija nastaje kada postoji poremećaj u ovom procesu, što otežava postizanje i/ili održavanje erekcije.

Problemi s erekcijom mogu se povremeno dogoditi zbog čitavog niza razloga, kao što su umor, stres, prekomjerna konzumacija alkohola i dr. Međutim, ako se to događa redovito, obratite se izabranom liječniku, budući da u podlozi može biti neko osnovno zdravstveno stanje.

Uzroke erektilne disfunkcije možemo podijeliti na fizičke (organske) i psihičke (psihogene). Ponekad, riječ je o kombinaciji oba.

Fizički uzroci erektilne disfunkcije su organske prirode (bolest u podlozi), dok psihogeni uzroci (psihički poremećaji koji ometaju normalnu erektilnu funkciju) mogu biti rezultat negativnog odnosa prema spolnosti tijekom odgoja, neinformiranost o spolnosti, partnerova pritiska, problematičnog obiteljskog okruženja, tjeskobe, stresa itd.

1. fizički (organski) uzroci erektilne disfunkcije

 • srčana bolest
 • ateroskleroza
 • visok kolesterol
 • visok krvni tlak
 • šećerna bolest
 • pretilost
 • metabolički sindrom
 • hipotireoza
 • multipla skleroza
 • alkoholizam
 • kirurški zahvati ili ozljede u području zdjelice ili leđne moždine
 • niska razina testosterona
 • nuspojava nekih lijekova i dr.

2. psihološki (psihogeni) uzroci erektilne disfunkcije

 • depresija
 • anksioznost
 • stres
 • strah od intimnosti
 • poteškoće u vezi (nedostatak komunikacije, neriješeni sukobi)

Kako se postavlja dijagnoza erektilne disfunkcije?

Dijagnoza erektilne disfunkcije postavlja se na temelju pažljivo i detaljno uzete anamneze, fizikalnog pregleda te krvnih laboratorijskih pretraga, uključujući kompletnu krvnu sliku te određivanje hormonskog statusa.

Kako se erektilna disfunkcija liječi?

Liječenje erektilne disfunkcije ovisi o osnovnom uzroku, a uključuje promjene stila života, terapiju lijekovima i/ili psihoterapiju.

PROMJENE ŽIVOTNOG STILA

Modifikacije životnog stila podrazumijevaju usvajanje zdravih prehrambenih navika, redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, upravljanje stresom, prestanak pušenja i/ili izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola.

Terapija lijekovima

Erektilna disfunkcija liječi se lijekovima iz skupine inhibitora fosfodiesteraze 5 (PDE – 5 inhibitori), kao što je Sildenafil (poznatiji kao Viagra). Inhibitori fosfodiesteraze 5 povećavaju dotok krvi u penis, a za njihov učinak potrebna je seksualna stimulacija.

Prije propisivanja inhibitora fosfodiesteraze 5 potrebno je isključiti određene bolesti i stanja u kojima se erektilna disfunkcija može javiti kao simptom, a u kojima bi seksualna aktivnost, osobito uz primjenu inhibitora fosfodiesteraze 5, nosila opasnost od ozbiljnih srčano – žilnih događaja poput srčanog ili moždanog udara.

U druge moguće nuspojave PDE – 5 inhibitora ubrajamo:

 • glavobolju
 • smetnje vida
 • crvenilo praćeno osjećajem vrućine
 • žgaravicu
 • začepljenost nosa
 • poremećaj u raspoznavanju boja i dr.

Zbog opasnosti od ozbiljnih nuspojava, inhibitore fosfodiesteraze 5 potrebno je uzimati isključivo prema uputama liječnika!

Erektilna disfunkcija uzrokovana niskom razinom testosterona liječi se hormonskom nadomjesnom terapijom.  

Psihoterapija

U liječenju erektilne disfunkcije, osobito ako je uzrok psihološki, psihološko savjetovanje (individualno ili u paru) kod psihologa ili psihijatra, može biti iznimno korisno.

Ostale metode

Drugi pristupi liječenju erektilne disfunkcije mogu uključivati vakuumske naprave i pomagala, te invazivne postupke poput kirurške ugradnje penilnog implantata.

Penisna (vakuumska) pumpa

Penisna ili tzv. vakuumska pumpa omogućuje postizanje i zadržavanje erekcije.

Riječ je o posebnoj pumpi koja se navuče na spolovilo i pomoću vakuuma pospješuje punjenje spolovila krvlju. Nakon toga, stavlja se stezni prsten koji sprječava otjecanje krvi iz spolovila, što rezultira erekcijom.

Literatura:

1. Mayo Clinic. Erectile dysfunction

2. MedicalNewsToday. What is to know about erectile dysfunction?

3. NHS. Erectile Dysfunction (impotence)

4. Cleveland Clinic. What is erectile dysfunction?

5. Healthline. Erectile dysfunction – symptoms, causes, diagnosis and treatment

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top