Otkucaj srca

Hipotireoza – koji su simptomi?

Hipotireoza jest poremećaj funkcije štitne žlijezde obilježen njezinim smanjenim radom.

Najčešće je posljedica autoimunog procesa, tijekom kojeg organizam ne prepoznaje štitnjaču kao vlastitu strukturu, pa proizvodi protutijela protiv nje, što dovodi do njezine smanjene aktivnosti.

Kao i većina drugih bolesti štitnjače, hipotireoza se češće pojavljuje u žena, obično srednje životne dobi.

Što je štitnjača i koja je njezina uloga?

Štitnjača je neparna, mala endokrina žlijezda (žlijezda s unutarnjim izlučivanjem) smještena na prednjoj strani vrata, neposredno ispod grkljana. Građom nalikuje leptiru.

Štitnjača izlučuje dva važna hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), čiju koncentraciju u krvi regulira tireotropin (TSH), hormon kojeg izlučuje hipofiza. Osim na proizvodnju hormona štitnjače, tireotropin (TSH) potiče štitnjaču i na rast, što može dovesti do njezinog prekomjernog uvećanja.

Održavanje optimalne koncentracije hormona štitnjače neophodno je za normalno funkcioniranje organizma.

Narušavanje te ravnoteže dovodi do poremećaja u funkciji štitne žlijezde, o čemu govorimo u nastavku teksta.

Što je to hipotireoza i zašto nastaje?

Hipotireoza označava stanje smanjenog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Osim u odrasloj dobi, hipotireoza, odnosno usporen rad štitnjače može se pojaviti i u dječjoj dobi, pa čak i u novorođenčadi.

U novorođenačkoj i dojenačkoj dobi, najčešći uzrok hipotireoze jest urođena aplazija štitnjače, odnosno urođeni poremećaj razvoja štitnjače.

Najčešći uzrok hipotireoze u odrasloj dobi jest Hashimotov tireoiditis, kronična autoimuna bolest štitnjače kod koje imunološki sustav organizma proizvodi protutijela usmjerena na štitnjaču, s posljedicom njezine smanjene aktivnosti.

U druge moguće uzroke hipotireoze ubrajamo:

 • kirurško uklanjanje štitnjače
 • oštećenja štitnjače zračenjem
 • lijekovi
 • pomanjkanje joda/nedostatna količina joda u prehrani (najozbiljnije posljedice nedovoljnog unosa joda su gušavost, te kretenizam čija su glavna obilježja zaostajenje u tjelesnom rastu i razvoju i mentalna retardacija)

Simptomi i znakovi hipotireoze

Hipotireoza usporava tjelesni metabolizam, što može uzrokovati brojne simptome i znakove.

Simptomi hipotireoze kod djece

U novorođenčadi je simptome i znakove hipotireoze teško uočiti, a obično se pojavljuju u prvim tjednima ili u prvim mjesecima života. Djeca su apatična, lijena, imaju velik trbuh, a česta je i pupčana kila. Tjelesna temperatura im je niža od 35 oC. Nakon šest mjeseci života, lako se uočavaju znakovi slaboumnosti (kretenizam). Uz zastoj u mentalnom razvoju i zakašnjenje u pojavi normalnih pokazatelja dječjeg ponašanja, prisutan je nizak rast, grubi izraz lica, isplaženi jezik, odgođeno nicanje zubiju, suha koža te izbočeni trbuh.

Simptomi hipotireoze kod odraslih osoba

U odraslih, simptomi hipotireoze pojavljuju se podmuklo i često su prvi znakovi umor, letargija, osjetljivost na hladnoću i nemogućnost koncentracije, kao i usporenje jednostavnih i složenih svakidašnjih funkcija.

Bolest karakteriziraju i sljedeći znakovi i simptomi:

 • blijeda, hladna, suha i gruba koža
 • gubitak kose
 • anemija
 • pospanost
 • usporen rad srca
 • edem kože i ostalih organa (miksedem)
 • porast tjelesne mase
 • smanjen apetit
 • opstipacija (zatvor)
 • promuklost
 • poremećaji menstrualnog ciklusa u žena (poremećena ovulacija, nepravilna i pojačana menstrualna krvarenja)
 • erektilna disfunkcija

Kako bi razumjeli razliku između hipotireoze i hipertireoze, savjetujemo da pročitate sadržaj na ovome linku.

Hipotireoza u trudnoći

Simptomi hipotireoze često su slični onima u trudnoći (umor, povećanje tjelesne težine, izostanak menstruacije, zatvor i sl.) Neliječena hipotireoza u trudnoći povezana je s povećanim rizikom za razvoj komplikacija poput spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, niske porođajne težine i dr.

Kako se postavlja dijagnoza hipotireoze?

Dijagnoza hipotireoze postavlja se na temelju anamneze, fizikalnog pregleda, krvnih laboratorijskih pretraga te slikovne dijagnostike.

Na početku fizikalnog pregleda, liječnik pregledava vrat pacijenta. U zdravih osoba, štitnjača normalno nije vidljiva. Nakon toga slijedi palpacija, odnosno opipavanje štitnjače s ciljem pronalaska tvorbi poput čvora.

Laboratorijska dijagnostika podrazumijeva određivanje niza parametara koji pomažu liječniku u procjeni funkcije štitnjače – T3, T4, TSH, fT3, fT4, tireoidna protutijela. Glavni laboratorijski pokazatelj hipotireoze u tipičnim slučajevima jest snižena koncentracija T3 i T4 te povišen TSH. Prema novijim smjernica, pouzdaniji pokazatelji funkcije štitnjače su slobodni (engl. free) oblici hormona štitnjače – fT3 i fT4.

Naime, većina hormona štitnjače vezana je za bjelančevine u krvi. Glavna transportna bjelančevina je globulin koji veže tiroksin (TBG). Uzimajući u obzir da brojna zdravstvena stanja, kao i primjena određenih lijekova (primjerice oralnih kontraceptiva) mogu mijenjati koncentraciju spomenute bjelančevine, što može utjecati na ispravno tumačenje razine ukupnih hormona štitnjače, potrebno je odrediti i slobodne, odnosno biološki aktivne oblike hormona štitnjače.

Određivanje tireoidnih protutijela korisno je u utvrđivanju autoimune prirode bolesti. U metode slikovne dijagnostike ubrajamo ultrazvuk, scintigrafiju, kompjutoriziranu tomografiju (CT) i magnetsku rezonanciju (MR). Ultrazvuk štitnjače je neinvazivna, jednostavna, brza i bezbolna metoda koja omogućuje procjenu građe, veličine, oblika i anatomskog smještaja štitnjače. U procjeni hormonalne aktivnosti štitnjače, osobito nakon detektiranog čvora, primjenjuje se scintigrafija – slikovna dijagnostička metoda koja se temelji na injiciranju dijagnostičke tekućine te snimanju posebnim uređajem.

Liječenje hipotireoze

Liječenje hipotireoze provodi se nadomjesnim liječenjem hormonima štitnjače. Kirurški zahvat rezerviran je za oboljele u kojih je štitnjača izrazito povećana.

Prehrana kod hipotireoze

Ne postoji specifičan prehrambeni režim za oboljele od hipotireoze. Međutim, preporučuje se u prehranu uvrstiti sljedeće namirnice.

 • namirnice koje sadrže jod (jodirana kuhinjska sol, sir, mlijeko, morske ribe, alge)
 • namirnice bogate selenom (tuna, govedina, smeđa riža, jaja)
 • namirnice koje sadrže cink (svinjetina, piletina, mahunarke, sjemenke bundeve)

U oboljelih od hipotireoze preporučuje se izbjegavati sljedeće namirnice.

 • namirnice bogate goitrogenima (brokula, karfiol, kupus, prokulice)

Kada se konzumiraju u preporučenim količinama, goitrogeni pridonose cjelokupnom zdravlju, no njihova prekomjerna konzumacija može ometati normalan rad štitnjače.

 • namirnice koje sadrže soju (sojino mlijeko, tofu)
 • namirnice koje sadrže gluten (istraživanja pokazuju da su osobe s Hashimotovom bolešću pod pod povećanim rizikom za razvoj celijakije).
 • visoko prerađene namirnice (brza hrana, pekarski proizvodi, kolači)

Upute za preventivni samopregled štitnjače

1. stanite ispred ogledala tako da jasno vidite svoj vrat

2. nagnite glavu unatrag i obratite pažnju na područje neposredno ispod Adamove jabučice

3. popijte malo vode

4. dok gutate, promatrajte ima li štogod neuobičajeno u spomenutom području (izbočenje, oteklina)

5. kako bi bili sigurni, ponovite postupak nekoliko puta

6. primijetite li bilo što neuobičajeno, obratite se izabranom liječniku

Literatura:

1. Damjanov I., Seiwerth S., Jukić S., Nola M. Patologija

2. American Thyroid Association (ATA). Hypothyroidism

3. Mayo Clinic. Hypothyroidism (underactive thyroid)

4. Johns Hopkins Medicine. Hypothyroidism and pregnancy

5. MedicalNewsToday. Hypothyroidism: Foods to eat and avoid

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top