Otkucaj srca

Sunčanje u trudnoći – da ili ne?

Tijekom trudnoće, koža trudnice osjetljivija je na djelovanje sunčevih (UV) zraka, što je čini podložnijom nastanku sunčanice, opeklina od sunca, hiperpigmentacija te raka kože.

Dok je umjereno izlaganje suncu povezano s mnogim dobrobitima, prekomjerno izlaganje, bez odgovarajuće zaštite može biti opasno po zdravlje majke, no i zdravlje nerođenog djeteta.

Sunčanje u trudnoći

Dobrobiti izlaganja sunčevoj svjetlosti u trudnoći

1. proizvodnja vitamina D

Sunčeva svjetlost prirodni je izvor vitamina D. Sunce potiče stvaranje vitamina D u organizmu koji je potreban za zdravlje kostiju i jača imunološki sustav. Naime, vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i fosfata iz probavnog trakta trudnice i neophodan je za normalan rast i razvoj te mineralizaciju kostiju i zubi vaše bebe.

Kratkotrajno izlaganje sunčevoj svjetlosti, po mogućnosti ujutro ili kasno poslijepodne, može pomoći u održavanju optimalne razine vitamina D.

2. poboljšanje raspoloženja

Trudnoća je povezana s hormonskim promjenama koje mogu utjecati na raspoloženje. Izlaganje sunčevoj svjetlosti potiče oslobađanje serotonina, neurotransmitora povezanog s poboljšanjem raspoloženja i osjećajem ugode. Nadalje, sunčeva svjetlost može pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe te poboljšati emocionalno blagostanje.

3. poboljšana kvaliteta sna

Tijekom trudnoće nerijetko je narušena kvaliteta spavanja. Izlaganje suncu tijekom dana pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma, što se može pozitivno odraziti na kvalitetu sna. Naime, izlaganje prirodnom svjetlu tijekom dana može pomoći u uspostavljanju zdravog ciklusa spavanja i budnosti i poboljšati obrasce spavanja.

Rizici izlaganja sunčevoj svjetlosti u trudnoći

1. promjene na koži

Pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti povezano je s povećanim rizikom od nastanka sunčanih opeklina i pogoršanjem hiperpigmentacijskih promjena (melazma) na koži trudnice. Naime, zbog hormonskih promjena tijekom trudnoće, koža trudnica osjetljivija na djelovanje sunčevog (UV) zračenja, što pogoduje nastanku spomenutih kožnih promjena.

Kako biste zaštitile svoju kožu, koristite kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više), nosite zaštitnu odjeću, uključujući pokrivala za glavu i sunčane naočale s UV – zaštitom, i potražite hladovinu u vrijeme kada je sunčevo zračenje najjače, osobito između 10 i 17 sati.

Je li krema za sunčanje u trudnoći poželjna?

Korištenje krema za sunčanje u trudnoći općenito se smatra sigurnim. Kreme za sunčanje u trudnoći predstavljaju važnu zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka i ne bi ih trebalo izbjegavati. Međutim, važno je odabrati kremu za sunčanje koja ne sadrži potencijalno štetne sastojke, poput oksibenzona, budući da se isti, prema nekim studijama, povezuje s niskom porođajno težinom djeteta.

Kreme za sunčanje koje sadrže mineralne sastojke poput titan – dioksida i cink – oksida (mineralne ili fizikalne kreme za sunčanje) općenito se smatraju poželjnijom opcijom za trudnice, budući da one reflektiraju sunčeve zrake, umjesto da se apsorbiraju u kožu.

Krema za sunčanje za trudnice trebala bi biti širokog spektra zaštite, odnosno pružati zaštitu protiv UVA i UVB zračenja.

Svakako se za odabir odgovarajuće kreme za sunčanje za trudnice obratite izabranom dermatologu.

2. pregrijanost i dehidracija

Prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti može dovesti do povećanja tjelesne temperature (pregrijanosti) i dehidracije trudnice.

Povišenje tjelesne temperature trudnice, može povisiti temperaturu nerođenog djeteta. Povišena tjelesna temperatura, ako je povišena dovoljno visoko ili dovoljno dugo, može uzrokovati oštećenje mozga ploda. Kako biste spriječile pretjerano zagrijavanje tijela i dehidraciju, sklonite se u hladovinu u vrijeme najjačeg sunca te unosite potrebnu količinu tekućine.

3. smanjena količina folne kiseline

Prema nekim studijama, izlaganje suncu tijekom trudnoće povezano je sa smanjenom količinom folne kiseline, koja je potrebna za rast i razvoj vašeg djeteta. Nedostatak folne kiseline povezuje se s nastankom spine bifide i drugih prirođenih malformacija.

Svakako, kao mjera opreza, izbjegavajte intenzivno i dugotrajno sunčanje u ranoj trudnoći, osobito tijekom prvog tromjesečja.

4. rak kože

Dugotrajno izlaganje suncu, bez odgovarajuće zaštite, povećava rizik od nastanka raka kože, osobito u trudnoći kada je koža osjetljivija.

Razgovarajte sa svojim izabranom liječnikom o sigurnosti izlaganja sunčevoj svjetlosti za vrijeme trudnoće.

Literatura:

1. MDPI. Heat exposure and maternal health in the face of climate change

2. NM. How long can pregnant woman stay out in the sun?

3. American Pregnancy Association. The safety of tanning while pregnant

4. Verywell Family. Safety of sunbathing while pregnant

5. SkinVision. Sun exposure when pregnant – what is important to know?

Autor: Monika Babić

Objavljeni tekstualni sadržaj predstavlja intelektualno vlasništvo fizičke osobe – Monika Babić te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava.

Scroll to Top